(O KNJIGI) Janko Petrovec: Karantena. Rim.

Petra Vidali Petra Vidali
22.08.2020 01:00

Tisto, česar v neposrednih javljanjih ni moglo biti, tisto, kar pride post festum, ko so poročila oddana in kamere izklopljene.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Karantena. Rim. Janka Petrovca sicer ni prva v slovenščini napisana in izdana kronika tega časa - kdo ga je prihitel? Jasno, Branko Gradišnik, s knjigo Kronika koker koronika: za vas, ki ste raje anekdotično živi kot znanstveno mrtvi - vendar je in situ, iz prestolnice evropskega epicentra epidemije. To, da nam je Janko Petrovec vsak dan bolj ali manj cel dan prinašal utripanje koronske Italije, še ne bi bil dovolj dober razlog za knjigo. Celo to ne, da je to počel dobro. Že prej, ob katastrofah in tragedijah, naravnih in družbenih, ob potresu v Amatriceju, terorističnem napadu v Nici, sesutju viadukta v Genovi ali umirajočih beguncih na poti v odmikajoči se raj, je pokazal, da zna novinarsko preživeti v izrednih razmerah, gledalcem ali poslušalcem pa dejstva podati z občutkom, ki ostane tudi potem, ko dejstva pozabijo. A kot zapisano, tudi to še ni knjiga. V izrednih razmerah, ko gre za življenja, ko nas je strah, ko nas poganja adrenalin, možgani funkcionirajo hitro in učinkovito in so sposobni čudežev. Niso pa sposobni počasne in poglobljene refleksije, ki jo zahteva čudež pisave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta