(O KNJIGI) Ljubomir Marić: Iz mojega poveljevanja Koroškemu odredu

Ljubomir Marić (1878-1960), armadni general, načelnik generalštaba kraljeve vojske, minister in profesor. Med številnimi vojaškimi položaji je zasedal tudi položaj poveljnika Koroškega odreda. Objavil je več del v časopisu Bojenik (Ratnik) in šest knjig, ena izmed njih je Iz mojega poveljevanja Koroškemu odredu. Izšla je leta 1927 v Beogradu. Marić je bil nosilec številnih jugoslovanskih in tujih odlikovanj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Polkovnik in poznejši general Ljubomir Marić je bil kot udeleženec bojev na Koroškem leta 1919 priča zgodovinskim dogodkom, ki so za vedno zaznamovali naše kraje, zlasti Mežiško dolino. Leta 1927 je opisal svoje izkušnje poveljevanja Koroškemu odredu, ki je konec maja 1919 sodeloval v ofenzivi za povrnitev ozemlja, ki ga je Maistrov borec nadporočnik Franjo Malgaj osvojil za Kraljevino SHS. Združene jugoslovanske sile so napadle le tri tedne potem, ko je 6. maja pri Tolstem vrhu Malgaj nesrečno padel, ko je poskušal ustaviti prodirajoče avstrijske sile in preprečiti zlom fronte. Lani smo obeležili stoto obletnico Malgajeve smrti, nadaljnji dogodki pa so bili zaradi “politične korektnosti” v glavnem zamolčani oziroma prezrti. O njih govori Marićeva knjiga.

Založba: Sophia. Prevod: Mica Matković. Leto izida: 2019. Število strani: 195. Vezava: mehka. Cena: 20 evrov.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta