O knjigi: Milan Dekleva, Inštitut doktorja Faulstaffa

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
03.11.2018 01:39

Raziskovanja meje človekovega biološkega razuma v povezavi s prihajajočo umetno inteligenco.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Strokovnjak za biosemantiko, ki se ukvarja z izpopolnjevanjem umetne inteligence, zboli za Pickovo boleznijo. Službena degradacija, samomor najmlajšega sina in tragična prometna nesreča starejšega sina povzročijo, da se njegovo psihično stanje močno poslabša. Zagrenjen in ciničen razmišlja o travmatični mladosti, zaznamovani z oblastnim očetom in odsotno materjo. Zapusti ga žena, hčerka se poroči, njegov svak postane direktor inštituta, v katerem dela. Vedno bolj je prepričan, da je del nerazumljivega načrta postaranega in dementnega vesolja in da v njegovem življenju ni trohice osebne svobode. Ker noče biti “orgelski žebelj” v matriki kozmične demence, ustanovi Društvo proti upanju in začne zahajati na strelišče ... Tako so vsebino najnovejšega romana Milana Dekleve povzeli pri založbi.
Urednik Andrej Blatnik je ob predstavitvi knjige povedal, da se Dekleva v romanu Inštitut doktorja Faulstaffa na zanj značilen duhovit in ironičen način ukvarja z nekakšno artefaktičnostjo človeka - z vprašanji, kot sta genetika ali ustvarjanje virtualne realnosti. Zgodbo zapakira v Inštitut doktorja Faulstaffa, pri inštitutu pa je po njegovih besedah čutiti nekaj namigov na dogajanje v kakšnem realnem slovenskem inštitutu. Kot zelo dragoceno je izpostavil, da knjiga bralca lahko preseneti v vsakem stavku, saj je v njej ogromno jezikovnih iger.

Cankarjeva založba Leto izdaje: 2018 Št. strani: 152 Vezava: trda Cena: 22,98 evra
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta