(O STRIPU) Gašper Krajnc: Vaške ptice

Rok Kajzer Rok Kajzer
03.12.2022 04:00

Junak (in z njim avtor) nadaljuje pot do sebe, to svojo pot pa je moral neizbežno zapeljati tudi skozi zgodovino družine in pretekla življenja, ki jih skriva prostor, v katerem je odraščal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
VigeVageKnjige

Mestne ptice, prvi del “ptičje trilogije” v stripu, so dobile drugi del. Tokrat so ptice vaške, junak Ambrož pa iz mestnih še naprej vleče ustvarjalne težave in spopadanje s človeško in živalsko izgubo. Spomnimo, Ambrož si postavlja vprašanja, ki se jim v resničnem življenju najraje izognemo: ali se posloviti od dela, ki nas ne veseli več, kako povrniti otroške iskrice v očeh, kako se spopasti z izgubami, ki se vrstijo? Kdaj je čas, da dokončno “odrastemo”? Kaj je v življenju zares pomembno? Slovo od zvestega psa, še bolj pa nenadna izguba dedka, tesnega prijatelja, izkušenega zaveznika in skromnega podajalca življenjskih modrosti, Ambrož prinaša oziroma prenaša v novi del stripa, saj bo poskušal navdih za ustvarjanje najti na Koroškem, v vasici, kjer so živeli njegovi predniki.

Še preden pa odpotuje po inspiracijo, iz dedkove slike pade risbica s podobo ptiča, preko katere na Koroškem počasi rekonstruira družinske rane iz preteklosti ter tragične dogodke v času druge svetovne vojne. Zdaj vemo, zakaj je dedek vse svoje življenje risal ptice. Strip tokrat odlikuje svojevrsten avtorjev poklon rodni pokrajini, tako kot se je v Mestnih pticah poklonil delčkom Ljubljane. A tokratni stik s Koroško je veliko bolj topel kot z glavnim mestom, kot je vedno toplo srečanje s tistimi, ki jih poznaš od doma, ali tistimi, ki pripovedujejo o tvojih prednikih. To pa sicer ni prvi striparski stik avtorja s Koroško v zadnjem času, saj je narisal imeniten strip o našem koroškem junaku Malgaju.

Založba: VigeVageKnjige; Zbirka: Risoromani; Leto izida: 2022; Vezava: trda; Število strani: 82; Cena: 25 evrov.
VigeVageKnjige

Vaške ptice, izpostavljajo v založbi, je povsem mogoče brati tudi samostojno, čeprav so nadaljevanje. Junak (in z njim avtor) torej nadaljuje pot do sebe, to svojo pot pa je moral neizbežno zapeljati tudi skozi zgodovino družine in pretekla življenja, ki jih skriva prostor, v katerem je odraščal. Če smo ob Mestnih pticah zapisali, da je njihova dragocenost v tem, da po zadnji prebrani strani puščajo široko polje razmislekov o nas samih, lahko pri Vaških pticah to samo še enkrat potrdimo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta