(O STRIPU) Frederik Peeters: Oleg

Rok Kajzer Rok Kajzer
08.10.2022 04:20

Oleg nam riše svoj (in naš) vsakdan s spremljajočo monotonostjo, njeno neizbežnostjo, predvsem pa nam pušča razmislek o času, v katerem živi(mo).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

"Risal boš za zabavo. Preostali čas pa nazaj v realnosti," Olegu proti koncu na srce položi žena, sicer učiteljica, za katero je rahla možganska kap, ko stripar sprejme štiriletno delo za "heroic fanatsy" serijo, ki jo bo delal s scenaristom. S pristankom na to bo brez dvoma ob velik del svoje svobode. Za njim je namreč dolgo obdobje (neuspešnega) iskanja inspiracije za novo knjigo, strip, kjer ideje privrejo, a prav tako hitro zamrejo, tudi zato, ker "so en sam blef" in "ker mu niso nič podobne". Tudi tista sanjava, da bi risal o hudi preizkušnji, ki je prišla z ženino kapjo, se zdi, da bo izginila.

Čas iskanja izgubljenega navdiha (in zahtev publike, naj že enkrat napiše nadaljevanje uspešnice Delitev sveta), ki bi ga lahko označili za klišejskega, pa avtor mojstrsko zapolni s pripovedovanjem o njegovem doživljanju v intimnem svetu in (ne)razumevanju vse hitreje vrtečega se sveta. Oleg, ki zagotovo je - vsaj v določeni, če ne že v veliki meri - alter ego avtorja Federika Peetersa, koplje po svoji intimi, išče resnico in razmišlja o smiselnosti zgodb, ki se mu rojevajo v glavi, vse to pa se prepleta z domačim okoljem - partnerko, s katero je že dve desetletji v skupnosti, in odraščajočo hčerko, za katero se boji, da jo je preveč potegnil v svoj svet starih filmov, knjig, slik ...

Založba: VigeVageKnjige; Zbirka: Risoromani; Prevedla: Suzana Koncut; Leto izida: 2022; Vezava: mehka; Število strani: 184; Cena: 25 evrov
VigeVageKnjige

Z Olegom avtor pred nami odstira dobršen del svojega poklica in z njim svojega življenja, vsakdanjika. Riše o modernem svetu, hipokriziji, kultu površnosti, prevladi tehnologije, preobilju in ne nazadnje tudi o oligarhih, ki z majhnim, a sporočilno močnim trenutkom v stripu posegajo tudi v naš mikro svet. Tudi tako, da nam za nekaj sekund vzamejo pločnik. Naš pločnik. Peetersovo delo pa lahko beremo tudi kot ljubezenski poklon svojim najbližjim in kaj bi se lahko zgodilo, če bi iz mikro sveta nenadoma izginili.

Avtor se nam poleg tega preko Olega približa v orisovanju svojega (in s tem našega) vsakdana, spremljajoče monotonosti, njene neizbežnosti, predvsem pa nam pušča razmislek o času, v katerem živi(mo), in posledicah takšnega življenja. Odgovora nam seveda ne pusti, čeprav se občutku, da se je s sprejetjem pogodbe, s katero mu bodo drugi usmerili in uklenili tok misli, ustvarjanja in posledično tudi življenja, naposled vdal, ne gre izogniti. Toda ali ni s tem orisal tudi naših življenj?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta