Odmik od sovraštva ne bo dovolj

Aleš Kocjan
05.01.2019 07:08

Aktualna politična realnost doma ter hkratni odzivi javnosti na politično sliko v Sloveniji namigujejo, da se je v minulem letu zgodil manjši, a morda zelo pomemben družbeni premik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
STA

Zgodilo se je namreč, da je oblast po volitvah prevzela skupina petih političnih strank, ki niti v svojem seštevku niso zbrale absolutne večine glasov volivk in volivcev. Na čelu opozicije pa je ostala stranka, ki je na volitvah osvojila največ – kar četrtino glasov vseh, ki so se udeležili volitev. Takšen razplet je morda enostavno pojasniti skozi politično analizo, ko seštevamo partikularne interese posameznih strank. A zdi se, da gre več kot le za političen obrat od zmagovalke volitev. Za kaj pravzaprav gre?
Stranke, ki so posamično v primerjavi s Slovensko demokratsko stranko (SDS) dobile zanemarljivo majhen delež glasov, so večinsko zavrnile sodelovanje z zmagovalci. Pri tem ni šlo le za nezmožnost doseganja najmanjšega skupnega zmagovalca, saj so že v startu zavrnile pogajanja z največjo politično silo. Šlo je za izolacijo, osamitev zmagovalke volitev in zavrnitev njihove politike širjenja strahu, iskanja grešnih kozlov, žalitev, sprevračanja dejstev, poseganja v medijski prostor in manipuliranja. Vsemu naštetemu je v slovenskem družbeno-političnem prostoru dala domovinsko pravico prav SDS, politična stranka z največjim številom članov in največjim številom volivcev. Ta se s svojim omrežjem vedno znova pojavlja v nenavadnih okoliščinah. Pa naj gre za celo serijo političnih ali korupcijskih afer, začenši z Depalo vasjo v začetku devetdesetih pa vse do afere Patria na začetku novega tisočletja. Iz minulega leta sta znana dva odmevnejša primera, o katerih smo obširno pisali v Večeru: najem sumljivega denarnega posojila in sporno financiranje volilne kampanje z denarjem madžarskega izvora. Tukaj so še povezave z znanim strokovnjakom za davčne utaje, ki ga je predsednik SDS - kako ironično - spoznal v zaporniški celici, ter z različnimi skrajnimi političnimi skupinami, denimo z relativno novim skrajno desnim gibanjem Generacija identitete, katere sovražna sporočila člani SDS s svojim predsednikom na čelu vztrajno širijo po medmrežju.
Da je manjšinska vlada Marjana Šarca zakorakala v leto 2019 z relativno visoko javnomnenjsko podporo, lahko ob zgoraj opisanih okoliščinah pomeni, da tudi ljudje v pomembni meri nagrajujejo odmik od spornih političnih praks. Toda na podlagi enega volilnega izida in povolilnega razpleta, ko politične stranke enostavno niso hotele vstopiti v vlado, ki bi jo vodil Janez Janša, je mnogo prezgodaj ocenjevati, da se je zgodil prelom s politiko širjenja strahu in manipuliranja. Navsezadnje ima največja opozicijska stranka še zmeraj daleč največ podpornikov, kar v demokratičnem političnem ustroju nikakor ne more biti nepomemben vidik. In ne pozabimo, kako intenzivna so prizadevanja za "svobodo govora" - ali bolje rečeno za obrambo sovražnega govora, ki je postal na spletnih platformah resen problem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta