Opomin preteklosti za miren pristan v prihodnosti

Andreja Kutin Andreja Kutin
29.12.2018 05:00

Mag. Igor Černe, filozof, knjižničar

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Ujetost v razpredanje o preteklem je lahko dvorezen meč. Za minulo smo vsi generali in bitke bi bile dobljene ter njihov izid drugačen, če bi snovalci dogodkov ubrali druge pristope. In iz grl množice završi, ko podamo oceno minulega. Toda refleksija mora biti. Zgolj tako se lahko dokopljemo do možnega pozitivnega rezultata v prihodnjem," pravi Igor Černe, filozof in knjižničar, in nadaljuje: "Že Cicero je zapisal: historia magistra vitae. Zgodovina, ki se že skorajda personificira kot učiteljica življenja. Se iz leta 2018 lahko česa naučimo? Je bilo leto 2018 v čemerkoli podobno preteklosti? Določene poteze, izjave in dejanja vidnih predstavnikov družbenega in političnega življenja ter nekaterih, ki s populizmi le iščejo poti za teptanje drugače mislečih, so me v trenutkih tihega sramu vrnile k dogodkom iz 30. let prejšnjega stoletja, ko se je skozi dežele vztrajno plazila pošast ksenofobije, rasizma in sovraštva.
Korak za korakom, tiho, a vztrajno so besede sovraštva stopale v ospredje in izrinjale um ter trezen premislek. Da je to pripeljalo do enega najtemačnejših trenutkov evropske zgodovine, ni treba posebej poudarjati. Kako je zahodna kultura lahko dopustila Auschwitz? Ni ga dopustila, proizvedla ga je. Leta 2018 ima mnogo vzporednic z začetki te grozne poti. Sovražni govor, diskreditacije na podlagi populističnih parol, splošno nezadovoljstvo nad elitami in socialne stiske. Ne slepimo se, da je za težave kriv en ali drugi politični pol. Tako prvi kakor drugi dodajajo svoj delež k stiski v posameznikovi realnosti.
Politiki so postali novi oligarhi, baroni in postavljači, ki delijo zgolj drobtine. In te v ravno dovolj velikih količinah, da zadovoljijo trenutne potrebe svojega volilnega telesa. Vse to je bilo lepo vidno na obojih letošnjih volitvah. Kvaliteten političen diskurz, ki postreže z globino, znanjem in s spoštovanjem nasprotnega kandidata, je zamenjal čisti in nebrzdani egoizem, ki za vsako ceno hoče sesti na prestol, kjer bo izdajal svoje zakone. Kako naj bo narod boljši od svojih izvoljenih predstavnikov?
Zazreti se v prihajajoče leto in brez dvoma zatrditi, da bo dobro, boljše, in vse, kar drug drugemu zaželimo v teh dneh, je iluzorno. Iluzije so zato, da se razblinijo. Posameznik lahko s temeljitim premislekom in kritično držo spremeni tok dogodkov, ki niso neodvisni od človeka. Slepo sledenje naj zamenjata prepotreben odmik in razmislek o izrečenih besedah in storjenih dejanjih. Da bo leto 2019 polno sprememb, mehkobe v sobivanju. Zato kljub vsemu. Vse dobro, vsem."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta