Pestovanje žalosti

Ganljiv, a vendar tako nepravičen se je zdel prizor, ko si je Maribor s preoblikovanjem nekdanjega taborišča v Melju v nov prostor spomina naložil na hrbet še en križ z naslova totalne destrukcije, ki jo je proizvedla druga svetovna vojna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

To ubogo, nemirno mesto na slovansko-germanski meji, ki zaradi svojega položaja ni nikoli čutilo polne sprejetosti ne v slovenski ne v jugoslovanski svet predstav in simbolov in se je vselej dobro zavedalo vzvišenega posmeha svoji čudaški obrobnosti, žareči iz različnih centrov moči in oblasti, tako brezhibno pestuje svoje skrajno trpljenje, ki so mu ga v kratkem času povzročili najprej nacisti z iztrebljanjem in izseljevanjem prebivalstva ter nato zavezniki z bombardiranjem, da je okrog njega spletlo celoten sistem prepoznavanja sebe in stvarnosti. Kot dokazuje novi center za raziskovanje druge svetovne vojne, se mesto tudi na prehodu v tretjo dekado 21. stoletja ni pripravljeno odpovedati svoji skoraj osemdesetletni žalobnosti in celo ne pokori za najbolj temne oblike razčlovečenja, s katerim njegovi prebivalci niso imeli nobene zveze. Tako kot Mariborčani niso imeli nič skupnega z žrtvami iz Barbarinega rova, katerih posmrtni ostanki so bili pred nekaj leti brez pripomb ali refleksije zagrebeni na dobravskem pokopališču, ali z gomilami pobitih ustašev v neposredni bližini ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta