(POGLED IZ PENZIONA) Migranti

Zagotovo so prišli z željo po boljšem zaslužku, odločeni, da se vrnejo k družini, ko prihranijo dovolj za spodobno življenje. Morda pridejo za njimi njihove žene in otroci, migranti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
7. december 2011 - Ptuj - Perutnina Ptuj - Tovarna pripravljenih jedi - meso - hrana - proizvodnja hrane - hrana -
Marko Vanovšek

V Perutnini Ptuj (PP) se je pred leti na razpisanih 30 delovnih mest prijavilo 50 kandidatov. V Domu upokojencev Ptuj so pred desetletjem za 62 delovnih mest prejeli 1500 prošenj. Danes se ne prijavi nihče. Delavce iščejo na kariernih sejmih po državah na območju nekdanje Jugoslavije. Jalovi poizkusi, plače niso več edini razlog za zaposlitev v tujini, kar je zanje Slovenija. PP na Hrvaškem zaposluje 200 Nepalcev, migrantov. Ne vem, kako in kje živijo, zagotovo ne, kot so živeli v svojih domovih v svoji domovini. Ne vem, kaj vse jih je prisililo, da so šli v neznano deželo. So imeli dogovor s PP? So jih podjetju ponudili posredniki? Zagotovo so prišli z željo po boljšem zaslužku, odločeni, da se vrnejo k družini, ko prihranijo dovolj za spodobno življenje. Morda pridejo za njimi njihove žene in otroci, migranti.

Migrantov pri nas ne maramo, bojimo se jih. Poznate kakšnega migranta, ki je v deželi, v kateri nima nikogar, ne pozna jezika, navad, kulture, vere ljudi, od katerih pričakuje prijazen sprejem, ker je prišel mednje, pripravljen zgrabiti za delo in se tu ustaliti? Se kdaj vprašate, zakaj se ljudje podajo na drago, dolgo in tvegano pot, za katero ne vedo, kje in kako se bo končala? Si kdaj poskušate predstavljati sebe v situaciji, ki bi vas v želji po dostojnem, človeka vrednem življenju, prisilila, da postanete migrant? Zapustite svoj kavč, velikanski TV-ekran, posteljo, oblačila, hišo, avto, vrt in morda svoje drage? Ki bodo prišli za vami, ko/če si ustvarite nov dom v državi, katere jezika, kulture, vere, navad, hrane … ne poznate? Belopolti med ljudmi drugačne polti od vaše? Vprašajte naše sodržavljane, ki morajo zaradi ujme zapustiti svoje domove, kako se počutijo. Pa ne gredo v državo, katere jezika, kulture, vere, navad, hrane … ne poznajo. Belopolti med ljudmi iste polti.

~

Slovar slovenskega knjižnega jezika:

migránt - kdor spreminja stalno ali začasno bivališče, zlasti iz gospodarskih vzrokov: ekonomski migrant; ilegalni migrant; integracija migrantov v kulturno in družbeno življenje/pravice delavcev migrantov

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta