Pogled iz penziona: Različni dnevi zmage

Branko Maksimovič
14.05.2022 05:30

Prazniki in spominski dnevi so za nami. Tudi zadnji, dan zmage, je minuli ponedeljek prešel. A kljub temu zmage še ni blizu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Kosir
Prazniki in spominski dnevi so za nami. Tudi zadnji, dan zmage, je minuli ponedeljek prešel. A kljub temu zmage še ni blizu.

S tem namigom na marčeve ide se navezujem na izmuzljivost raznih dnevov zmage. A ne samo obletnice osvoboditve izpod nacizma. Saj vemo, da so se (kljub uradni predaji 9. maja v Topolšici) boji na naših tleh zavlekli še teden dni. Prav danes je pri spomeniku padlim na Poljani nad Prevaljami slovesnost ob 77. obletnici zaključnih bojev druge svetovne vojne. V glavnem pa so tudi pri nas – še posebej izrazito po sprejemu v EU – dan zmage spravljivo prekrili z dnevom Evrope. Le zakaj bi budili slabo vest poraženim nasprotnikom in sedanjim največjim partnerjem! Navsezadnje je v Vidmarjevi vili, kjer so ustanavljali OF, že nekaj let rezidenca nemškega veleposlanika v Ljubljani. Odtlej veleposlaništvo skrbi za spominsko obeležje in 27. aprila nanj položi venec.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta