Pogled iz penziona: Spletni zbori občanov

Socialna, družabna ali družbena omrežja? S tem vprašanjem se predvsem novinarji (in naši jezikovni nadzorniki) ukvarjamo, odkar smo se začeli bolj množično priklapljati na facebook, pozneje na twitter in še kam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Po začetnih dvomih in celo polemikah je med lektorji prevladalo soglasje, da je družbena najustreznejši pridevnik. Če se sprehodimo po teh spletnih omrežjih, je dovolj očiten vtis, da na njih prevladujejo družabna sporočila, če ne celo osebna in zasebna. Vrstijo se obvestila o rojstvih, porokah in smrti, o športnih, umetniških, kulinaričnih in hujševalnih dosežkih, o popotniških doživetjih in domačih in tujih lepotah …
Seveda se ni mogoče izogniti tudi politiki in s tem prehajamo na družbeno vlogo omrežij. Če bi se razgledali po svetu, bi morda najprej pomislili na špekulacije o tem, kako usodno so spletne (in spretne) manipulacije vplivale na izid zadnjih ameriških predsedniških volitev. Da ne govorimo o dvomih o tem, kolikšen je bil vpliv ruskih hekerjev na presenetljivo izvolitev Donalda Trumpa – če so v resnici imeli vmes svoje prste.
Toda vrnimo se v domače loge, kjer ne moremo mimo izjave novega piranskega župana Đenija Zadkovića, da je zmagal "po zaslugi FB revolucije". Malega podjetnika iz Lucije, ki je bil še pred nekaj meseci za večino Pirančanov anonimen, so podporniki predstavili na spletni strani Gibanja za Portorož. V pričakovanju občinskih volitev so se preimenovali v Gibanje za občino Piran (GZOP) in začeli načrtno popularizirati kapitana, ki se bo z novo posadko vkrcal na občinsko barko in jo varno krmaril v svetlo prihodnost. Pri tem sledilcev (in seveda volivcev) niso obremenjevali s podrobnejšimi načrti, pač pa so s kratkimi, udarnimi gesli obetali hitrejši razvoj in prenovo celotne občine. Podrobnejšo analizo tega piranskega volilnega čudeža prepuščam drugim, dejstvo je, da je politični začetnik v drugem krogu premagal tako izkušenega politika, kot je nekdanji minister in predprejšnji piranski župan Tomaž Gantar.
Vsekakor je značilno, da je Đenio Zadković, še preden so mu minuli torek okoli vratu obesili zlato župansko verigo, na spletni strani GZOP oznanil prve ukrepe po prevzemu funkcije. Tako je napovedal "začetek inventure, ki jo bo treba narediti iz povsem higieničnih razlogov po številnih letih vladanja ene opcije". Poleg tega je dal vedeti (ker se iztekajo mandati direktorjev javnih zavodov), da bodo "izbirali najprimernejše kadre s pomočjo javnih razpisov, ne pa političnega kadrovanja". Ker prisega na transparentnost, si bo prizadeval za čim hitrejšo uvedbo neposrednih prenosov sej občinskega sveta prek družbenih omrežji.
In še to: zaradi množičnih kritik na spletu so kmalu po objavi volilnih izidov zamenjali oskubljeno novoletno jelko, ki naj bi krasila Tartinijev trg, z bolj košato in enakomerno raščeno. Zdaj je vprašanje, če bo takšna odzivnost občine in njenih javnih služb tudi pri drugih, bolj žgočih in življenjsko pomembnih težavah. Njihovega naštevanja ni konca – od zamisli, kako bi zagotovili več bližnjih parkirnih mest (kar je verjetno največja piranska zagata), do izrekanja o tem, ali je silvestrski ognjemet zapravljanje denarja ali pričakovana turistična atrakcija. Po drugi strani se iz županovih vrst vrstijo obljube, česa vsega se bodo lotili. Skratka: nekdanji zbori volivcev/občanov se selijo na splet.
Pravi učinek bo dosežen, če jim bodo sledili tudi odločevalci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta