Pogled iz penziona: Za vladarja ni zidov

Trideset let bo letos minilo od padca berlinskega zidu. Dogodka, ki je napovedal konec sovjetskega socialističnega imperija in hladne vojne in prehod vseh do tedaj socialističnih držav v demokratično večstrankarsko ureditev in kapitalistično gospodarstvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Wikipedia

Komunistično oblast, ne pa več gospodarskega sistema, je zadržala le Kitajska. V Jugoslaviji, predvsem v Sloveniji, so se te spremembe napovedovale že prej, vendar so berlinski dogodki ustvarili nove razmere v svetovni politiki, ki so bistveno pripomogle tudi k osamosvojitvi Slovenije in razpadu Jugoslavije.
Danes je gradnja zidu, ki ga zahteva Trump, zopet ena najpomembnejših novic zadnjih mesecev. Berlinski zid in železna zavesa, ki jo je imela takrat tudi Slovenija na meji z Madžarsko, v Jugoslaviji pa je segala vse do grške meje v Makedoniji, naj bi preprečila, da bi ljudje zapustili svoje "socialistične" države in odšli v boljši zahodni svet. Danes je tako v Ameriki kot tudi južni Madžarski in na slovenski meji s Hrvaško namen obraten. In če pomislim na rek, da se zgodovina ponavlja, si kar ne morem zamisliti svetovnih sprememb čez nekaj desetletij, ko bi padli ti zidovi.
Pa bi kakšen drugi zid te zidove, ki se gradijo zdaj, lahko mnogo bolj učinkovito preprečil. Če držijo podatki, ki sem jih pred kratkim zasledil, naj bi samo v EU beg kapitala pred davki v davčne oaze njene proračune letno prikrajšal za 270 milijard evrov. Če bi se le del tega namenil za pomoč državam v Afriki, kjer odrasli in otroci še vedno umirajo od lakote, bi bilo zidov potrebnih mnogo manj, predvsem pa ne bi tisoči umirali v Sredozemskem morju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta