Pogled iz penziona: Zgodovina se ponavlja

Ker so ravno na Vrbanskem platoju, sem mislila, da so upodobljeni trije prvi ali pa zadnji direktorji Vodovoda.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nada Ravter

Kaj je novega v Mariboru? Razen tistih dveh bomb pri Europarku pravzaprav nič, saj bolj kot se kaj spreminja, bolj je vse enako. Tradicija županskih ali županovih časopisov se nadaljuje, le da je tokratni župan pravočasen, prejšnja sta pa časopis pognala prepozno, ko bi naj samo reševal že zavoženo. Zakaj ga sploh potrebujemo? Večer ni dovolj dober obveščevalec javnosti? Ne priteče na žvižg takoj k nogi? Ja, vse je enako. Zadnje dni je bilo okrog Koroške ceste rahlo zatišje, vsaj za navadne smrtnike, pod mirno gladino pa je močno brbotalo. Očitno bodo nekateri uresničili svoje poslanstvo na tem svetu. Nekdo od odločevalcev je rekel, da se zavedajo nejevolje občanov, pri tem pa mislil, prosto po Štuhecu, da je ta Maribor že marsikaj požrl, pa bo še to. Na eni strani bodo uresničevali za drag denar neko svojo zamisel, na drugi srani pa jim sredi mesta delajo sramoto kilometri razpadlih cest in pločnikov, hribčkov in dolin'c, ki so smrtno nevarni za vse razen za avtomobiliste. Čakam, ali bo Županko objavil tudi kaj o tem. (Ali ne bi to bilo simpatično ime za županov časopis?) Ja, vse je enako, tudi komunalne igrice, ki najbrž rojevajo nove odpravninarje. Včasih je bil poligon za trening odstavi-nastavi Nigrad, kjer so se direktorji menjavali tako hitro, da si po Krajnčiču nisem utegnila zapomniti nobenega imena več, potem je vršalo v drugih javnih podjetjih, predzadnje v Snagi, sedaj je pa po dolgih desetih letih blaženega miru hit komunalnih iger Mariborski vodovod. Ja, čas hitro teče, zgodovina se ponavlja. Spomnim se namreč, kako so pred desetimi leti "nesli" iz firme prejšnjega direktorja, da je izpraznil stolček … (Ne vem, zakaj se reče stolček, ko je v bistvu fotelj z lepilom na sedišču.) No, če ne razumem, zakaj je treba z vso silo zriniti nazaj nadzornika, ki so ga od tam nekoč že pregnali, pa še manj razumem, zakaj se ga v firmi tako bojijo. A ni vseeno, kdo te nadzira, če vse štima? Zvedeli bomo v Župančku.
Ko smo že pri Vodovodu. Oziram se iz penzije leta nazaj, ko sem v tem časniku pisala, da je Maribor siromašen pri spomenikih. Zdaj je še bolj, ker so iz parka odstranili še Kardelja, na njegovo mesto pa preselili gobice, po katerih se je pred Slavijo še pretakala voda, na Kardeljevem mestu v parku pa nič več. V Kardeljevem času so iz občinske zgradbe odstranili poprsje Maistra, pa se je vrnil v nadnaravni velikosti, v novem štetju so odstranili druge … Se bodo prav tako vrnili? Nazaj k Vodovodu in spomenikom! Pogosto pešačim mimo Vrbanskega platoja. Na koncu travnika, ki rabi samo psičkom, sem dolgo od daleč opazovala neke kipe, podobne ogromnim moajem z Velikonočnega otoka. Ker so ravno na Vrbanskem platoju, sem mislila, da so upodobljeni trije prvi ali pa zadnji direktorji Vodovoda, pač po vzoru gore Rushmore, v katero so vklesani reliefi ameriških predsednikov Washingotna, Jeffersona, Roosevelta in Lincolna. Pa sem si zrosila čeveljce in se tem kipom približala, a direktorjem Vodovoda, kolikor sem jih poznala, niso podobni. Odgovoril mi je stric Google: to so angeli. Nič angelsko niso videti, čeprav pravega angela še nisem videla, zagotovo zelo moderni angeli, a na tem mestu ne bom oznanjala svoje nevednosti. Je pa ostalo nekaj imenitnih instalacij po EPK. Ena teh je na mostičku v parku. Tako piše: "Ob meni je hrast in čez most je nekoč vodila pot. Ljudje so prenehali hoditi mimo in pot se je zarasla. Zdaj so na mostu klopi in hrastova miza. Ustavijo se in sedejo. Potok pod mostom še teče. Narava je vedno dobra družba".
Vanjo se je te dni vrnila moja čudovita prijateljica …
P. S. Radi se pohvalimo z odstotki, koliko več turistov je obiskalo Maribor, hkrati pa turističnim avtobusom otežujemo izkrcavanje in vkrcavanje skupin. Turistično vodniki so pisali prvi dami mariborskega turizma, a se sploh ni odzvala, jih je pa pozitivno presenetil podžupan, prav tisti, ki ga imam(o) v zobeh zaradi Koroške, in jih obvestil o konkretnem poteku del za izboljšanje. Tudi jaz rada napišem kaj pozitivnega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta