(POGOVOR) Kakšne so posledice uporabe nelegalnih, ponarejenih pesticidov na okolje in zdravje ljudi?

Andreja Kutin Lednik
25.07.2020 05:30

Ponaredki in drugi nelegalni pripravki imajo lahko številne posledice za okolje in zdravje. Včasih pa je tudi obratno in sploh ne delujejo. V Madžarsko so uvozili preparat z vnetiščem 24 stopinj Celzija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izdelki, maskirani kot rastlinski izvlečki, lahko pridejo celo v roke ekoloških pridelovalcev.
Profimedia

Prof. Mario Lešnik, dekan Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, strokovnjak za fitofarmacijo, povzame, da je pravzaprav celo področje nelegalne trgovine s pesticidi izjemno zapleteno. Na trgu je cela pahljača različic učinkovin - od takšnih, s katerimi ni pravzaprav nič narobe, a ne ustrezajo vsem birokratskim standardom, do takih, ki vsebujejo okolju in zdravju škodljive primesi. Te pripravke namreč običajno "varijo" v neprofesionalnih obratih, povečini v Aziji.
"Posledic je več," pravi Mario Lešnik. "Ta sredstva so lahko manj učinkovita, kar pomeni predvsem škodo v ekonomskem smislu. Ljudje te pripravke uporabijo, a brez učinka. Zdravstvena tveganja pa je zelo težko oceniti. Gre za dve osnovni vrsti tveganj. Pri postopku sinteze aktivne snovi lahko nastanejo druge škodljive snovi, ki jih v profesionalni proizvodnji odstranijo, taki so denimo dioksini in podobne substance, medtem ko pri ponaredkih teh škodljivih snovi ne odstranijo. To smo poznali pri pripravkih iz Kitajske, Indije ... Druge vrste zdravstvena škodljivost je lahko, da v ponaredkih aktivna snov ne razpada na način, kot razpada v originalni formulaciji, in po škropljenju zastaja povečana koncentracija ostankov. Lahko so tudi razlike v optičnih izomerah - uradni toksikološki testi so bili narejeni na eni optični izomeri, v ponaredku pa je druga optična izomera, a toksikologija te druge optične izomere ni proučena."

Ni nujno vsak ponaredek obremenilen

Kljub več variantam nelegalne trgovine in goljufij Lešnik ocenjuje, da prav veliko možnosti, da bi se pojavila velika zdravstvena tveganja pri običajnih ponaredkih z nekvalitetnimi formulacijami, ni. "Zelo velike zdravstvene ogroženosti zaradi tega verjetno ni. Pri veliko ponaredkih gre za preprosto prevaro, tako da je v njih manj aktivne snovi ali pa je manj učinkovita. Takrat gre bolj za ekonomsko škodo. Nekaj težav je z uvozom iz Kitajske, predvsem pri raznih biosimulatorjih, na katerih je zapisano, da gre za rastlinske izvlečke, so pa jim dodane aktivne snovi, ki v evropski skupnosti niso dovoljene. Tukaj je prav tako treba oceniti zdravstveno tveganje, a menim, da prav velikega tveganja tudi v teh primerih ni, je pa to pavšalna ocena."

Lahko pa vsebuje strupene snovi

Drugače je z okoljsko sprejemljivostjo. Kvaziproizvajalci ponaredkov namreč ne upoštevajo pravil, ki veljajo za uradne proizvajalce. Tako denimo niso dolžni upoštevati okoljskih varoval, ki so obvezna za uradne proizvajalce. Originalni pripravki lahko imajo vključene varovalne snovi, varovalke. "Denimo, da niso toksični, če preidejo v vodo, in tako niso škodljivi za vodne organizme. Ponaredek pa ima snovi, ki so škodljive za vodne organizme, in povzroča škodo v okolju. Pred leti je bila aktivna snov v glifosatu taloamin, ki je, gledano čisto toksikološko, za vodne organizme bolj škodljiva od glifosata. Kasneje so prepovedali glifosatne pripravke na osnovi taloamina, ampak ponaredke s taloaminom so še vedno prodajali. Ker je formulacija na osnovi taloamina bolj poceni kot kaka nova formulacija, ki je bistveno dražja. Tu so posledice čisto okoljske," pojasnjuje dekan.
Možnosti se tukaj ne končajo. Lahko gre preprosto za drugačen razkroj kemikalij iz prostih obratov in se v pridelku nabirajo večje koncentracije, kot bi se sicer, ker je več ostanka. A vrednosti za MRL (maximum residue levels ali mejne vrednosti ostankov) so v realnosti tako daleč od resnih toksikoloških obremenitev, da tudi v tem primeru verjetno ne gre za škodo za zdravje. Med največja tveganja torej sodijo snovi, ki niso izčiščene iz formulacije in so še vedno vključene kot primes. "Nekdaj so herbicidi iz Indije ali Izraela še vsebovali dioksine ali furane in podobne snovi, ki niso bile odstranjene, in to je neposredna škoda za zdravje, saj se lahko te snovi pojavijo v pridelkih," pravi Lešnik.

Snovi, katerih delovanje ni znano in proučeno, lahko imajo premalo selektiven učinek. Tako pesticidi na osnovi nikotina škodujejo tudi čebelam, zato tudi prepoved sredstev z neonikotinoidi. Matrin sodi v isto družino snovi.
Marko Vanovšek

Naravni pripravki, ki to niso

Koliko nelegalnih snovi se dejansko uporablja v praksi tudi v Sloveniji? Europol ugotavlja, da je ta nadzor slab, še največ ponaredkov odkrijejo sama fitofarmacevtska podjetja, ko zaznajo pridelek podoben njihovemu lastnemu. V Sloveniji Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin prav tako pri kmetih ni zaznala veliko tovrstnih kršitev.
"Na terenu, ko se pogovarjamo s pridelovalci, se kaže, da Slovenija ni med državami, ki imajo visoke deleže ponaredkov na trgu. Ni primerjave denimo z Italijo ali Srbijo, kjer je tega bistveno več," pravi profesor.

Sophora flavescens ali Ku Shen. Korenine stročnice že dolgo uporabljajo v kitajski tradicionalni medicini, uporablja se kot prehranski dodatek za ljudi, a prve raziskave vplivov matrina na okolje kažejo skrb vzbujajoče rezultate.
Wikicommons
Na Kitajskem je matrin dovoljen, v EU ni registriran.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.