Ponaredki pesticidov so dober posel: Luka Koper je pomembna vstopna točka, a je dobro varovana

Andreja Kutin Lednik
25.07.2020 04:45

Trgovina z nelegalnimi pesticidi je dobičkonosna, početje pa manj tvegano od tihotapljenja drog. Europolova akcija Srebrna sekira (Silver Axe) je spodrezala del “uvoza”. Med bolj popularnimi vstopnimi točkami tudi Luka Koper.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Europol je akcijo organiziral četrtič in zasegli so rekordno količino fitofarmacevtskih pripravkov.

Srebrna sekira je zasekala četrtič in odsekala več kot 550 ton nelegalnih pesticidov. Gre za mejnik v rednih letnih operacijah Europola, v katerih sodeluje 30 držav in kjer široka koalicija nadzornih služb skuša spodnesti drugo največjo nelegalno trgovino na svetu - čezmejno trgovanje z nedovoljenimi pesticidi. Posel je dobičkonosen, predvsem pa za združbe manj nevaren od trgovine z drogo, nadzor pa težji in zapleten, saj gre za številne in raznolike oblike dejavnosti - tihotapijo se ponaredki, neregistrirane in tudi nedovoljene učinkovine.

Prispejo kot polizdelki v sodih, cisternah

Brez fitofarmacevtskih učinkovin si je sodobno pridelavo živil težko predstavljati, tudi v ekološkem kmetijstvu so v uporabi pripravki, ki pridelovalcem nekoliko olajšajo kmetovanje in, kot se pokaže, tudi ti pripravki niso povsem varni pred združbami, ki služijo z nelegalnimi učinkovinami. Študija univerze Humbolt v Berlinu iz leta 2013 je pokazala, da bi se nemški pridelek žit brez uporabe fitofarmacevtskih pripravkov zmanjšal za polovico. V EU je zakonodaja na tem področju ena najstrožjih na svetu, na nejevoljo velikih proizvajalcev se tudi nabor dovoljenih pripravkov v EU zmanjšuje. No, tudi to vrzel s številnimi domiselnimi tehnikami polnijo kriminalne združbe. In dobro služijo. Globalni promet s fitofarmacevtskimi sredstvi (FFS) je težak 44 milijard evrov, po oceni Europola je na trgu več kot deset odstotkov ponarejenih FFS, torej je ta trgovina vredna več kot 4,4 milijarde evrov.

Luka Koper je pomembna vstopna točka ...

V Sloveniji nadzor glede ilegalnih FFS ob vnosu v državo izvajajo carinski organi v sodelovanju s fitosanitarnimi inšpektorji od konca leta 2015, ko je pričel veljati Pravilnik o določitvi vstopnih točk in pogojev za vnos fitofarmacevtskih sredstev na carinsko območje Evropske unije. Najpogostejše ugotovitve uradnega nadzora v zvezi z neskladnimi pošiljkami so: ponarejeni izvozni in uvozni komercialni carinski dokumenti, uvozniki oziroma trgovci so brez dovoljenj za trgovanje s FFS, manjkajo ali so ponarejene listine o registraciji FFS, ni podatkov o proizvajalcu, proizvajalec ni registriran za proizvodnjo FFS ali pa je blago napačno deklarirano, poročajo iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). Inšpektorji uprave namreč izvajajo nadzor skupaj z uslužbenci finančne uprave.

Luka Koper je poleg pristanišč Hamburg, Rotterdam in Antwerpen pomembna vstopna točka za fitofarmacevtska sredstva v EU.
Reuters

... a je dobro varovana

"V letu 2015 smo prestregli pet pošiljk ilegalnih FFS, v 2016 tri pošiljke, v 2018 dve pošiljki in v letu 2019 tri pošiljke, vse po izvoru iz Kitajske. V letu 2020 sta bili v Luki Koper prestreženi dve pošiljki FFS po izvoru iz Kitajske v skupni količini 14 ton. V eni pošiljki je bila ugotovljena vsebnost neodobrene aktivne snovi bifentrin, druga pošiljka pa ni bila ustrezno označena, sledljivost ni bila zagotovljena, sredstvo v EU ni registrirano," naštejejo "ulov" na inšpekciji.

Ponarejene pesticide je težko izslediti tudi zato, ker so združbe zelo iznajdljive.
Reuters
Ciril Horjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.