Popolna linija hrvaške predsednice: Dieta za zdravje

Mladen Mali
23.03.2019 05:00

Popolna linija hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović je posledica očitno uspešne diete.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Hrvaška nima zakonske obveze, da predsednik države enkrat letno javnost seznani s svojim zdravstvenim stanjem. Kljub temu je predsednica Kolinda Grabar-Kitarović razložila, zakaj je bila februarja na pregledu v zasebni kliniki. Bil je to redni preventivni pregled, tako imenovani MR-screening prsi in notranjih organov, ki ga predsednica opravlja zaradi genskih predispozicij. Pojasnila je, da so od babic in dedkov trije umrli zaradi raka. Mediji so takoj vprašali, koliko je stal pregled, kdo ga je plačal in zakaj zasebna klinika, ne pa javni zdravstveni zavod. V eni od zagrebških bolnišnic se na takšen pregled čaka 1409 dni. Predsednica je sama plačala pregled, ki stane nekaj več kot 1000 evrov, kot stalna pacientka je dobila 20 odstotkov popusta, zaradi česar je plačala 832 evrov. Komisija, ki odloča o nasprotju interesov, bo preverila, ali je zaradi popusta prekršila zakon. Ni pa predsednica niti besede namenila svoji popolni liniji, za katero velja prepričanje, da je posledica očitno uspešne diete.
Za razliko od Kitarovićeve je prvi hrvaški predsednik Franjo Tuđman konec leta 1996 tajno odpotoval v bolnišnico Walter Reed v Washingtonu; vest o tem je prva objavila agencija Reuters. V tej bolnišnici se je zdravil tudi takratni obrambni minister Gojko Šušak. O njunih diagnozah ni bilo objavljeno nič, iz ene od diplomatskih nediskretnosti se je izvedelo, da se “Šušak bolje spopada z boleznijo kot Tuđman”. Predsednik Ivo Josipović je bil zaradi težav z vekami operiran v zagrebški bolnišnici Rebro, brezplačno je to zanj napravil njegov prijatelj iz Nemčije, eden najboljših plastičnih kirurgov Milomir Ninković. Komisija, ki odloča o nasprotju interesov, je ocenila, da ni prejel nedovoljenega darila. O zdravstvenih težavah premiera Andreja Plenkovića se ve le toliko, kolikor je sam priznal. Od mladosti ima podedovano motnjo krvi, tako imenovano mediteransko anemijo (tip talasemija minor), zaradi česar ni služil vojaškega roka, ki je bil takrat obvezen.
Največ polemik je v hrvaški javnosti izzval takratni zdravstveni minister Andrija Hebrang, ki je odpotoval v Innsbruck, kjer mu je doktor Georg Bartsch operiral prostato. Vlada je takrat objavila, da je bil Hebrang na laparoskopski operaciji, ki se takrat na Hrvaškem rutinsko še ni izvajala. Tednik Nacional pa je objavil, da to ni bilo res in da je bil operiran po klasični metodi. Hebrang ni odstopil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta