(POPULARNO) Vojvodinja stoterih demonov je zbolela

Denis Bende Živčec Denis Bende Živčec
27.01.2024 06:00

Američani so jo vselej oboževali, Britanci pa ob neštetih škandalih vojvodinje Yorške le zmajevali z glavo. A bolj kot s tabloidi in ognjevitim značajem se Fergie zadnje čase bori z resnimi zdravstvenimi težavami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vojvodinja Sarah Ferguson se po dobljeni bitki z rakom dojke zdaj bori še s težjo obliko kožnega raka.
Profimedia

Britanska kraljeva družina je v zadnjih dneh znova na očeh javnosti. Tokrat ne gre za afere, ki tradicionalno vsake toliko pretresajo palačo, ampak za vrsto zdravstvenih težav. Potem ko so objavili, da so valižansko princeso Kate operirali in da bo ta teden v bolnišnico moral tudi kralj Karel, je sledila še slabša novica. Diagnoza težje oblike raka je doletela bivšo ženo princa Andrewa - Saro Ferguson. Vojvodinja Yorška je na Instagramu spregovorila o šoku ob tej pretresljivi novici. 

"Vzela si bom nekaj časa zase, saj so mi diagnosticirali maligni melanom, obliko kožnega raka, kar je moja druga diagnoza raka v enem letu po poletni diagnozi raka dojke, zaradi katere sem prestala mastektomijo in rekonstruktivno operacijo. Po zaslugi mojega dermatologa je bila bolezen odkrita. Seveda je zame še ena diagnoza raka velik šok, a sem dobre volje in hvaležna za vaša številna sporočila, polna ljubezni in podpore. Menim, da moja izkušnja dodatno poudarja, kako pomembno je preverjanje velikosti, oblike, barve in teksture ter videza novih znamenj, ki so lahko znak melanoma. Vse, ki to berejo, pozivam, naj bodo pozorni in redno pregledujejo sumljiva znamenja,'' je pojasnila vojvodinja. Lani so ji po rutinski mamografiji odkrili raka dojke. Vojvodinja zdaj okreva ob svoji družini. 64-letnica je bila poročena z vojvodo Yorškim, princem Andrewem, ločila sta se leta 1996. Njena diagnoza je zadnja v nizu objav o zdravstvenih težavah članov kraljeve družine. Prejšnji teden je Kensingtonska palača sporočila, da Kate, žena princa Williama, okreva po operaciji trebuha. V bolnišnici bo ostala do dva tedna, kraljeve dolžnosti pa naj bi prevzela šele čez nekaj mesecev. Iz palače so sporočili, da razlog operacije ni rak. Tudi kralj Karel bo ta teden operiran zaradi benignega povečanja prostate. Domneva se, da je želel kralj svojo diagnozo deliti z javnostjo, da bi druge moške spodbudil k pravočasnemu pregledu.

Ob njeni poroki s princem Andrewem leta 1986 je kraljeva družina bila prepričana, da Fergie prinaša svež veter. Prinesla je neurje. 
Profimedia

Poskušala prodati bivšega moža

Za vojvodinjo Fergie so sicer težka leta, ne zgolj zaradi zdravstvenih težav, temveč tudi zaradi številnih nespametnih odločitev, prišlo pa je tudi do tragedije, ki jo je lani globoko pretresla. Tako se je minulega septembra poklonila svoji nekdanji pomočnici Jenean Chapman, ki je bila umorjena, in jo opisala kot "zvesto, pridno, lepo in zabavno". Policija je v povezavi z umorom aretirala žrtvinega moža. Truplo Jenean Chapman so našli v stanovanju v Dallasu, uradniki pa so takoj ocenili, da je bila njena smrt umor. Sorodniki Chapmanove so medijem povedali, da je bila 46-letnica s Patrickom poročena nekaj mesecev, leta pa sta bila v burnem razmerju. V objavi na Instagramu je Fergie zapisala: "Jenean je bila zvesta, pridna, lepa in zabavna in moje srce se trga zaradi njene družine in prijateljev. Slišala sem se z njo pred nekaj meseci in videti je bila tako srečna." Vojvodinja je dodala, da je prispevala, da bi njena družina lahko plačala pravne in pogrebne stroške ter vrnila njeno truplo v New York.

Na tragedijo plemkinja seveda ni imela vpliva, kakšno drugo katastrofo iz svojega življenja pa bi lahko preprečila. Še posebej neprijetno je bilo leta 2010, ko se je na vse pretege opravičevala, potem ko so jo britanski mediji posneli, kako za pol milijona funtov prodaja dostop do bivšega moža, sicer posebnega britanskega predstavnika za trgovino in investicije. Kot je poudarila, je napravila veliko napako, ki jo iskreno obžaluje. Novinar pod krinko je vojvodinjo Yorško dvakrat ujel pri dejanju, in sicer v newyorškem hotelu in na zasebni večerji v londonskem klubu.

Ko je denarja zmanjkalo, se je Fergie relativno uspešno lotila pisanja otroških in drugih knjig. 
Profimedia

Na posnetku iz londonskega kluba Mosimann Fergusonova prejema 40.000 dolarjev plačila in obljublja: "Lahko vam priskrbim dober posel." Novinarju, ki se je predstavljal za poslovneža, je ponudila, da ga bo predstavila princu. "Poskrbite zame in on bo poskrbel za vas ... To se vam bo poplačalo desetkratno. Lahko vam odprem katerakoli vrata," je na posnetku dejala Fergusonova.

Britansko rumeno časopisje je zgodbo objavilo, Fergusonova pa je malo za tem izdala pisno opravičilo, v katerem je svoja dejanja priznala in jih obžalovala. "Globoko in iskreno obžalujem napako, ki sem jo storila. Res imam finančne težave, vendar to ne more biti opravičilo za moje dejanje," je zapisala vojvodinja Yorška. Dodala je še, da princ Andrew za njeno početje ni vedel.

Britanski tabloid News of the World je poročal, da Andrew ni imel pojma o ponudbi svoje bivše soproge, da pa bi razkritje utegnilo škodovati njegovemu ugledu. Princ Andrew je bil od leta 2001 posebni britanski predstavnik za trgovino in investicije. Prav zaradi tega je tudi sam britanskim medijem poslal sporočilo za javnost, v katerem je zanikal, da bi bil kakor koli vpleten ali da bi vedel za škandal. Fergie je po škandalu priznala, da je njeno finančno stanje vse prej kot rožnato. Vojvodinja je bila z drugim najstarejšim sinom kraljice Elizabete II. poročena od leta 1986 do leta 1996, v zakonu pa sta se jima rodila dva otroka.

Fergie s hčerkama, princesama Beatrice in Eugenie, ki danes spadata med najmanj delavne člane kraljeve družine. 
Profimedia

Kdo je kraljičini snahi sesal nožne prste?

Fergie je veljala za tesno zaveznico in nerazumljeno "sotrpinko" prinese Diane. Tudi sama je vsake toliko na naslovnicah pristala s kakšno za kraljeve kroge naravnost nezaslišano zgodbo. Tabloidi so skozi leta vestno spremljali nihanja njene telesne teže, pozneje pa so pozornost preusmerili na rdečelaskino druženje s številnimi gospodi, med katerimi ni bil noben njen mož. Leta 1992 sta se s princem razšla in le nekaj mesecev pozneje je Paris Match objavil njeno fotografijo, na kateri se sonči zgoraj brez, medtem ko ji njen tedanji ljubimec in finančni svetovalec, milijonar John Bryan, sesa nožne prste. Bolj kot Britanci so vojvodinjo vselej oboževali Američani, navdušeni nad njenim ognjevitim in nekoliko vulgarnim, a nikoli dolgočasnim značajem. Večkrat je gostovala tudi v pogovornem šovu Oprah Winfrey. Tam je med drugim potarnala, da je bila ena redkih članic kraljeve družine, ki ni bila povabljena na poroko princa Williama in Kate Middleton. Užaljena je takrat odpotovala na Tajsko, spregovorila je tudi o svoji dolgoletni bitki z alkoholizmom.

A vsi škandali, ki jih je zakuhala Fergie, še zdaleč skupaj niso težki toliko, kot je težek aktualni škandal, v katerem se utaplja princ Andrew, ki je postal eden glavnih akterjev afere Epstein. Sodeloval naj bi v razvratnem vrtincu pedofilije in spolnega izkoriščanja na zasebnem milijarderjevem otoku. 9. januarja so v ZDA objavili četrti sveženj dokumentov, povezanih z ameriškim finančnikom Jeffreyjem Epsteinom, ki je leta 2019 storil samomor med čakanjem na sojenje zaradi spolnih zločinov. Novi sveženj med drugim vsebuje izjave ene od žrtev o domnevnih videoposnetkih spolnih odnosov več znanih oseb. Več kot 250 strani dokumentov med drugim vsebuje elektronska sporočila Sarah Ransome, ene od žrtev Epsteina in njegove partnerke Ghislaine Maxwell. V več sporočilih je zapisala, da je videla Epsteinove posnetke spolnih odnosov med mladimi dekleti in znanimi osebnostmi, kot so nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, britanski princ Andrew in poslovnež Richard Branson. "Ko je moja prijateljica imela spolne odnose s Clintonom, princem Andrewem in Richardom Bransonom, jih je Jeffrey vsakokrat posnel," je Ransome trdila v enem izmed nedatiranih elektronskih sporočil, ki so bila objavljena kot del dokaznega materiala v procesu proti Ghislaine Maxwell, Epsteinovi desni roki. Andrew, ki se je po izbruhu škandala moral po odločitvi svoje pokojne matere, kraljice Elizabete II., povsem umakniti iz javnega življenja, je leta 2022 z Američanko Virginio Giuffre dosegel dogovor o izvensodni poravnavi, potem ko ga je tožila zaradi spolne zlorabe v času, ko je bila še mladoletna.

Njena najljubša spovednica. Kadarkoli ga je Fergie polomila, je pristala na kavču pri Oprah. 
Profimedia

Od škandalov do pisanja knjig za otroke

"Princ Andrew namerava nameniti bistveno donacijo dobrodelni organizaciji gospodične Giuffrejeve za podporo pravicam žrtev. Princ Andrew ni nikoli želel omalovaževati značaja gospodične Giuffrejeve in sprejema dejstvo, da je trpela tako kot potrjena žrtev zlorabe in zaradi nepoštenih napadov v javnosti," med drugim piše v pismu odvetnikov. Giuffre je tožbo vložila, ker je imel princ z njo spolne odnose, kar mu je uredil pokojni prijatelj Jeffrey Epstein, ki so ga leta 2019 obtožili spolnih zlorab, nakar se je obesil v newyorškem zaporu. Princ je v sila ponesrečenem televizijskem intervjuju vztrajno trdil, da se ne spomni, da bi s tožnico kadarkoli kaj imel. 

Skupaj s svojim bivšim možem se je iz javnosti skoraj povsem umaknila tudi Fergie, ki se je medtem lotila pisateljevanja. Leta 2021 je pod okriljem založniške družbe Harper Collins izdala svoj prvi roman za odrasle z naslovom Heart for a Compass (Srce za kompas). Zgodba v knjigi temelji na življenju lady Margaret Montagu-Douglas Scott, ki je bila pra-pra teta vojvodinje. V romanu je podala fiktivno zgodbo o lady Margaret, ki pa so jo navdahnili številni resnični elementi, na katere je vojvodinja naletela med raziskovanjem svojih korenin. Povedala je, da je med preučevanjem osebne zgodovine naletela na lady Margaret, ki jo je sprva pritegnila, ker je tudi njeno drugo ime Margaret. Kljub temu da sta bila starša lady Margaret, vojvoda in vojvodinja Buccleuch, prijatelja kraljice Viktorije in princa Alberta, pa o letih odraščanja soimenjakinje ni uspela veliko izvedeti. Tako se ji je porodila ideja, da bi se v njeno zgodbo potopila skozi fikcijo, napisala je tudi nekaj relativno dobro prodajanih knjig za otroke. 

Mnogim se je zdelo, da je Fergie, četudi z značilnim zelo globokim priklekom, kraljico Elizabeto II. pozdravlja že kar preveč domačno. 
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta