Modne ikone, ki so navdihnile svet: Od Kleopatre do vojvodinja Meghan

Denis Živčec Denis Živčec
10.09.2023 03:00

So ženske, ki so v svetovni zgodovini pustile globoke sledi s svojimi junaškimi dejanji in pionirskimi podvigi, drugih pa ne bomo nikoli pozabili samo zato, ker so bile tako hudičevo dobro oblečene.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Drzna, drugačna in nepopisno lačna Twiggy leta 1967
Profimedia

Četudi svetu nimaš veliko pametnega povedati, vse skupaj zveni bistveno bolj pomembno, prepričljivo in navdihujoče, če medtem nosiš lepa oblačila. "Ni pomembno, kaj počneš, pomembno je, da to počneš s slogom," je nekoč izjavila neka estradnica, ki so jo novinarji označili za modno ikono. Kaj oziroma kdo sploh je modna ikona? V prvi vrsti je to človek, ki se ne sramuje svoje samovšečnosti in sprijaznjenosti z mislijo, da je videz vendarle še kako pomemben. Modna ikona navdihuje, provocira, ponovno oživlja in redefinira. Modna ikona brez besed vzpodbuja k posnemanju, a hkrati poskrbi, da jo je slogovno nemogoče popolnoma dohiteti. Ničesar ne prepušča naključju, a daje lažen vtis, da je svojo dovršeno podobo ustvarila le z malo truda, skoraj že po naključju. Slog modne ikone mora biti premišljeno skonstruiran, a hkrati tako preprost, da si ga je mogoče zapomniti in posnemati. Pri tem imajo ključno vlogo stalnice, na katerih je zgrajena celotna podoba, recimo sončna očala, specifični modni dodatki, markanten način ličenja, prepoznavni neobičajni kroji. Na koga pomislite ob besedah čevlji in močno poudarjena ramena? Najverjetneje na Imeldo Marcos. S čevlji in podložkami obsedena nekdanja filipinska prva dama pa seveda ni bila prva ženska na svetu, ki so jo označili za modno ikono.

Harry Styles je brez dvoma sobodna moška modna ikona številka ena. In vseeno mu je, kateremu spolu so namenjena oblačila.
Profimedia

Dopuščamo možnost, da je tudi v časih, ko so ljudje še nosili živalske kože, obstajala kakšna provokativna jamarka, ki je kože nosila drugače in bolje od ostalih, a po današnjih merilih na prvo modno ikono še najbolj spominja Kleopatra. Sicer je tudi sama sledila modnim zapovedim svojega časa, a so njene ohranjene podobe močno vplivale tudi na tisočletja mlajše trende ličenja in izdelovanja nakita. Pojmu sodobne modne ikone se je močno približala francoska kraljica Marie Antoinette, znana tudi kot z modo in razkošjem obsedena žena Ludvika XVI. Nekateri jo danes označujejo za prvi supermodel na svetu. Bila je muza najuglednejšim francoskim kreatorjem, s svojo drznostjo in ljubeznijo do eksperimentiranja pa je poskrbela, da si bomo leta pred francosko revolucijo zapomnili po vrtoglavo visokih, večnadstropnih pričeskah in do skrajnih absurdov rokokojsko napihnjenih krilih. Med njene najslavnejše dodatke je zagotovo spadal klobuk s čisto pravo miniaturno ladjo, ki ga je nosila na nekem pomembnem praznovanju. Čeprav so Parižani zbolevali od pomanjkanja, je prav v tistem času v Versaillesu visoka moda še zadnjič - preden so jo preselili v muzeje, na piste in rdeče preproge - zaživela v vsem sijaju. Kako se je zgodba končala, vemo. Marie Antionette je postala še ena ženska, ki je zaradi diamantov in dragih čevljev popolnoma izgubila glavo. In to dobesedno. Brskanje po francoski zgodovini nas spomni še na eno modno ikono, ki je v Versaillesu blestela nekaj let pred Marie Antionette - Madame de Pompadour, ljubico Ludvika XVI. Pričeska, pri kateri lase začešemo proti vrhu glave, se še danes imenuje po njej, tudi visoke petke takratnih ženskih obuval in posebni odtenek škrlatne barve, v kateri je imela kraljeva ljubimka najraje svoje spodnje perilo.

Francoska kraljica Marija Antoinetta (na slovitem portretu z vrtnico iz leta 1783) velja za prvi "supermodel" na svetu.
Profimedia

Coco, ki je spremenila pravila

Preskočimo dobrih sto let in se preselimo v leto 1883, ko se je rodila nepozabna in v vseh pogledih revolucionarna Gabrielle Bonheur Chanel, bolj znana kot Coco. Ustanoviteljica prestižne modne hiše Chanel velja za žensko, ki je v roke vzela pravila ženskega oblačenja svojega časa in jih preoblikovala po svoje. Navdih za žensko modo je iskala v moških oblačilih, ustvarila je večno LBD (Little black dress, majhno črno obleko) in spopularizirala spogledovanje z načinom oblačenja, ki je drag, a na prvi pogled povsem minimalističen in skromen. Še danes Chanelovih oblačil ne moremo povezovati s kopico okraskov in vzorcev, temveč s skopo izbiro barv, kvalitetnimi materiali in vrtoglavimi cenami. Ne preseneča, da je bil bivši kreativni direktor Chanelovega imperija ostri nemški modni car Karl Lagerfeld, ki se je prav tako navduševal nad minimalizmom in čistimi linijami. Modna ikona zase je tudi parfum Chanel No 5 iz leta 1921. Čeprav ga danes mnogi označujejo za "pretežkega za novo tisočletje", dišava ohranja svoj kultni status.

Coco Chanel leta 1954. Kultna oblikovalka je na novo definirala šik in pravila postavila po svoje.
Profimedia

S francoskim šikom pa je bila močno povezana še ena vplivna gospa, Eva Peron - Evita. Soproga argentinskega diktatorja se je iz drugorazredne igralke dvomljivega slovesa z veliko truda in strategije prelevila v eno najbolj občudovanih in karizmatičnih žensk svojega časa. Če je leta 1947, ko sta se s soprogom podala na legendarno "mavrično turnejo" po Evropi, še paradirala z ekscentričnimi klobučki, se je po vrnitvi v domovino zelo dobro izrazilo vse, česar se je naučila na stari celini. Njeni lasje zlate peroksidne barve so postali bolj zamolkli in spleteni v značilno figo na zatilju. Pisanim klobučkom in kreacijam argentinskih oblikovalcem se je odpovedala ter podpisala dosmrtni pakt z mojstri pariške elegance, kot so Dior, Cartier in Chanel. V elegantnih poslovnih kostimih je poskušala dajati vtis resne političarke, kar ji je do neke mere celo uspelo. No, če smo že ravno pri kostimih in Chanelu ... Ni težko uganiti, katero ime sledi. Jackie Kennedy. Pri nekdanji ameriški prvi dami pravzaprav sploh ni tako pomembno, kaj je nosila, temveč, kako je to nosila. Enobarvne elegantne obleke, kostimi v največ dveh barvah, ujemajoči klobučki, prepoznavna pričeska in preprosti nizi biserov so iz predsednikove žene naredili pop ikono in muzo, ki bo kreatorje navdihovala še stoletja. Jackie je kombinirala na videz nezdružljivo, recimo kavbojke in Chanelove suknjiče, ter k sodelovanju vabila neznane mlade oblikovalce in iz njih delala zvezde, še preden si je Michelle Obama znala zavezati vezalke.

Pojem prefinjenega meščanskega dobrega okusa. Nekdanja ameriška prva dama Jacqueline Kennedy še danes navdihuje oblikovalce in stiliste.
Profimedia

Približno v tem času je pri draguljarni Tiffany's zajtrkovala Audrey Hepburn. Igralka s perfektno postavitvijo obraznih kosti, aristokratsko vdrtimi ličnicami, labodje elegantnim vratom in privzvišenim načinom govora je navduševala s preprostim, a prefinjenim modnim slogom. S svojo malce deško telesno konstrukcijo in specifičnim načinom obnašanja je predstavila povsem nov način dojemanja ženskosti. Dolga črna obleka, do komolcev segajoče rokavice, visoko speti lasje, pet nizov belih biserov in cigaretni ustnik iz filma Zajtrk pri Tiffanyju predstavljajo enega od modnih vrhuncev moderne filmske zgodovine.

Na dieti ste tudi zaradi Twiggy

Če se je do polovice šestdesetih let v svetu mode vse vrtelo okoli ženstvenosti, pa je leta 1966 na sceno prikorakala ženska, ki je bila tako vitka in tako zelo drugačna, da so nekateri obstali odprtih ust. Twiggy - Britanka, ki je skoraj zagotovo kriva, da ste trenutno na dieti. S svojo koščeno vitkostjo, androgenostjo in košatimi umetnimi trepalnicami (danes jih njej v čast imenujemo twiggice) je postavila nova merila lepega in nehote povzročila, da so obline postane nezaželene. A v tolažbo: Twiggy je danes stara 73 let in ima postavo povprečne ženske svoje generacije. Mnenja, ali bi med modne ikone lahko uvrstili tudi Jovanko Broz, so močno deljena, dejstvo pa je, da je tovarišica z ljubeznijo do težkega, masivnega nakita, dramatično visoko spetih las in malce načičkanih oblek oblikovala zelo prepoznavni osebni slog, ki je dosegal svoj namen; dokler se je pred očmi delavcev vse bleščalo, nihče ni posumil, da bi utegnilo biti kaj narobe.

Anna Wintour, urednica ameriškega Voguea in najpomembnejša ženska v svetu mode, je z leti postala nekoliko strpnejša do žensk z oblinami.
Profimedia

Osemdeseta leta je prežemal seks: divji, neolepšani, vselej na meji cenenosti in prvinskosti. Elastične hlače in nogavice, ki so se oprijemale stegenskih mišic in poudarjale njihovo animaličnost, neukročenost. Trajno nakodrani lasje, veliki okrogli uhani, zlati križi, razcefrane kavbojke in razparane nogavice, tunike, tik nad popkom zvezane v vozel, lasne gumice okoli zapestij in veliko modrega in zelenega senčila za oči. Najbrž nihče ni poosebljal modnega duha divjih osemdesetih bolje kot pevka Madonna. Ženska, ki si ne dovoli postavljati mej. Ženska, ki javno govori o perverzijah in po potrebi celo rigne v mikrofon. (Saj se še spomnite tistega nepozabnega intervjuja na MTV-ju, ne?) Ena največjih modnih ikon zadnjih dvajsetih let je brez dvoma problematična britanska manekenka Kate Moss. Netipično lep supermodel androgene postave in omamljenega pogleda, a ne v smislu erotično zakajene Marlene Dietrich, temveč v bolj narkomanskem smislu. Mossova je bila ena prvih manekenk, ki so konec devetdesetih navdihnile bizarni modni val, imenovan heroinski šik. Med novejše modne ikone bi lahko prišteli še čutno francosko manekenko Laetitio Casta, ki je s svojim videzom zdravega francoskega podeželskega dekleta navdihovala pokojnega Yvesa Saint Laurenta. Casta sicer nikoli ni posnemala fatalnosti in ostre erotičnosti Brigitte Bardot, njeni čari so mehkejši, toplejši in bolj prefinjeni. V tem pogledu precej spominja na še eno muzo večnega YSL, Catherine Deneuve.

Sarah Jessica Parker iz Seksa v mestu 
Blitz

Ena pomembnejših modnih ikon zadnjega desetletja je igralka Sarah Jessica Parker v vlogi Carrie Bradshaw iz Seksa v mestu. Njeno baletno krilce, v katerem se v uvodnem delu serije sprehaja skozi kaotične ulice New Yorka, spada po mnenju revije Vogue za enega od desetih legendarnih modnih kosov sodobne televizijske produkcije. Nasploh nas je Seks v mestu naučil, da ni nobena roža prevelika, torbica predraga in peta previsoka. Med najnovejše modne ikone lahko uvrstimo avantgardno in s provokacijo obsedeno pevko Lady Gaga, modno ozaveščeno ameriško prvo damo Michelle Obama, veliko šefico ameriške modne revije Vogue Anno Wintour, žal že pokojno pevko Amy Winehouse, ki je v življenje vrnila prej omenjeni heroinski šik in "panj frizure" iz petdesetih let. Ali je modna ikona v času moževega mandata, ko smo jo že videvali v javnosti, bila Melania Trump, je stvar razprave, vsekakor pa je pomembno spodbudila prodajo številnih modnih kosov in modnih dodatkov, oblačila je tudi uporabljala kot medij za sporočanje osebnih stališč. Tu nekje sta tudi princesa Kate in vojvodinja Meghan. Imamo tudi nekaj zelo sodobnih moških modnih ikon. Pevec Harry Styles, ki v modi ne priznava mej med spoloma, in Damiano David, pevec italijanske glasbene senzacije Maneskin, ki se rad poigrava s fetiši in provokacijo, sta že taka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta