Povabilo v kino: Oče. Film, ki zlomi srce

Matic Majcen
04.12.2021 05:55

Nedelja, 19.00, Lutkovno gledališče Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Res redko se zgodi, da kakšen igralec enega svojih nespornih vrhuncev kariere doseže tako pozno v življenju, kot je to s filmom Oče uspelo Anthonyju Hopkinsu. Triinosemdesetletni britanski igralec nas že več kot pol stoletja navdušuje z vlogami v izvrstnih filmih, kot so Človek slon (1980), Howardov kot (1992), Drakula (1992), Ostanki dneva (1993), Jesenska pripoved (1994), Aleksander (2004) in Dva papeža (2019). Ko je leta 1992 prejel oskarja za nepozabno upodobitev Hannibala Lecterja v filmu Ko jagenjčki obmolknejo (1991), se je dolga leta zdelo, da je šlo dosežek, ki ga ne bo mogoče ponoviti. A ob mariborski premieri filma Oče se bodo lahko jutri tudi gledalci pri nas prepričali, da je Hopkinsu v tem celovečercu uspelo nekaj nepozabnega. Srce parajoča zgodba o starostniku z demenco se gledalcev dotakne z genialno upodobitvijo lika, ki v primerjavi z mnogimi drugimi filmi na to temo nas same postavi v položaj zmede in izgubljenosti, v kakršnem se znajde protagonist.

Vsekakor pa je ob Hopkinsu za uspeh filma Oče v dobršni meri zaslužen tudi njegov avtor Florian Zeller. Dvainštiridesetletni francoski pisatelj in dramatik je bil v svoji rodni Franciji že na začetku kariere prepoznan kot veliki talent tamkajšnje literarne in gledališke scene. Že v svojih dvajsetih je napisal vrsto romanov, scenarijev in gledaliških iger, ki so doživele velik uspeh in so jih uprizarjali onkraj meja njegove države. Za odločilen preskok med velikane pa je poskrbela družinska trilogija gledaliških iger, ki jo sestavljajo Mati (2010), Oče (2012) in Sin (2018). Ko je Zeller razmišljal o filmski priredbi te trilogije, je odločilen korak ubral z odločitvijo, da Očeta ne bo prepustil drugim režiserjem, temveč bo za kamero kljub pomanjkanju izkušenj poprijel sam. Prav to se je izkazalo za zadetek v polno, saj ima Francoz ob literarni žilici tudi krasen občutek za filmski prostor.

Florian Zeller je v glavni vlogi že od samega začetka videl nikogar drugega kot prav Hopkinsa in je posebej zanj tudi napisal scenarij. V filmu gredo podobnosti med igralcem in glavnim likom zato tako daleč, da je tudi moškemu v filmu ime Anthony, poleg tega pa si z igralcem deli isti datum rojstva. Sodelovanje med Zellerjem in Hopkinsom je bilo uspešno nad vsemi pričakovanji. Film je na letošnji podelitvi oskarjev osvojil dva kipca, eden je šel Zellerju za najboljši prirejeni scenarij, drugi pa Hopkinsu za najboljšo moško glavno vlogo. O tem, kako veliko presenečenje je bil slednji kipec, najbolje priča anekdota, da je Hopkins podelitev spremljal od doma in je že pred razglasitvijo zmagovalca šel preprosto – spat. Na koncu je ves presenečen svoj zahvalni govor delil naslednji dan na družbenih omrežjih.

Uspeh filma Oče danes torej prepoznavamo kot pozni triumf Hopkinsove impresivne igralske kariere, gledalci pa si lahko kmalu obetamo tudi nadaljevanja. Zellerjeva priredba igre Sin naj bi v kina prišla že prihodnje leto, k sodelovanju pa so se poleg Hopkinsa zavezali še Hugh Jackman, Laura Dern in Vanessa Kirby.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta