Pred 50 leti v Večeru: Obisk kraljice Elizabete v Jugoslaviji

Pripravil Rok Kajzer
22.10.2022 05:30

To bo prvi obisk britanskega suverena v Jugoslaviji in tudi prvi tak obisk v kateri od držav s socialistično družbeno ureditvijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

16. oktober 1972

Vrh protislovenske gonje

Včeraj dopoldne je Celovec doživljal šovinistično protislovensko orgijo, kakršni bi težko našli primero v sodobni povojni Evropi. Pod firmo "demokratičnega protesta" je ekstremni nemško nacionalistični koroški organizaciji Heiinatdienst uspelo zbrati okrog 10.000 prebivalcev sosednje dežele k uporu zoper "diktat dvojezičnih napisov". "Demokratično" zborovanje, kakršno so Heimatdienstovei obljubljali, se je že v samem začetku sprevrglo v histerično protislovensko demonstracijo.

16. oktober 1972

Obisk kraljice Elizabete

Britanska kraljica Elizabeta II. bo s soprogom Edinburškim vojvodo in hčerko princeso Anno dopotovala jutri na uradni štiridnevni obisk v Jugoslavijo. V njenem uradnem spremstvu bo tudi državni minister Joseph Godber. Beograd, Dubrovnik, Titograd, Zagreb in Pulj se pripravljajo na prihod visokih gostov. To bo prvi obisk britanskega suverena v Jugoslaviji in tudi prvi tak obisk v kateri od držav s socialistično družbeno ureditvijo. Politični krogi v Londonu dajejo obisku poseben pomen. Naš predsednik je bil v Britaniji dvakrat, prvič na uradnem obisku marca 1953 in drugič novembra lani, ko se je vračal iz ZDA in Kanade. Med kraljičinim obiskom pri nas bodo potekali jugoslovansko-britanski pogovori na ravni sodelavcev šefov držav. Elizabeta II. je med svojo vladavino obiskala vse kontinente in se je, kot veleva ustava, mudila v vsaki državi samo enkrat, izjema je le Francija.

Danilo Škofič

17. oktober 1972

Množično po kostanj na Pohorje

Učenci pa tudi starejši Mariborčani hodijo v teh dneh pridno nabirat domači kostanj na obronke Pohorja. Pravijo, da je letos domačega kostanja zelo veliko in ga odnašajo domov polne košare in vreče. Na mariborskih cestah so se pojavili te dni tudi že prvi kostanjarji, ki pečejo ta v naših krajih zelo priljubljeni jesenski sadež.

H.P.

17. oktober 1972

Kolektivno cepljenje

Kakor v vsej Evropi, so tudi v Velki Britaniji prinesli prvi jesenski dnevi prehlad epidemijskega obsega. Med prvimi so zbale za svojo kondicijo zajčice, uslužbenke znanega kluba Playboy v britanski metropoli, ki opravljajo svojo službo dokaj razgaljene. Zato so se med prvimi v Londonu kolektivno cepile proti gripi.

17. oktober 1972

Stane Kavčič v Marlesu

Včeraj se je mudil najprej v Slovenskih Konjicah, zatem pa v kolektivu Marles v Mariboru in Marlesovem obratu v Podvelki predsednik republiškega izvršnega sveta Stane Kavčič. V spremstvu Majde Gasparijeve, predsednice republiške skupnosti otroškega varstva, se je predvsem zanimal za sedanje proizvodne uspehe na področju montažne gradnje Marlesovih otroških vrtcev. Predstavniki Marlesa so seznanili predsednika z vsemi podrobnostmi in opozorili na težave, ki jih imajo pri uveljavitvi svojega programa (zadnja gonja brez osnove v Ljubljani), čeprav je evropsko tržišče že zdavnaj sprejela kot edino pravilno industrijsko gradnjo vrtcev. Zdaj pa je Marles očitno že razbil staro miselnost in dokazal, da "montažna gradnja ne more biti barakarstvo", saj bo letos postavljenih kar 23 industrijskih otroških vrtcev. -fd

18. oktober 1972

Tukaj smo kot prijatelji

Britanska kraljica Elizabeta II. nadaljuje obisk v naši državi, Danes jo čaka izredno dinamičen in pester dan. Kraljica bo zasadila drevo v parku prijateljstva, Edinburški vojvoda bo obiskal kmetijski inštitut v Zemunu, princesa Anna pa mladinski in športni center v Beogradu. /.../ Predsednik Tito in kraljica Elizabeta sta sinoči na svečani večerji, ki jo je priredil naš predsednik, izmenjala zdravici. Tito v zdravici: "Naši državi povezuje prijateljstvo, potrjeno v mnogih izkušnjah in velikih dogodkih. Posebno cenimo dejstvo, da je vlada združenega kraljestva v najtežjih dneh druge svetovne vojne prva poslala svoje predstavnike v vrhovni štab NOV. Vaš obisk Jugoslaviji je nova manifestacija jugoslovansko-britanskega prijateljstva." Kraljica Elizabeta: "Tesne vezi našili dveh držav niso od včeraj. Prijateljstvo in sodelovanje iz vojne se je spremenilo v prijateljstvo in razumevanje v miru." /.../

19. oktober 1972

Pomemben nakup Impola

Včeraj sta v Slov. Bistrici generalni direktor zavoda za izdelovanje kovancev iz Beograda Veljko Brkič in direktor bistriškega Impola Štefan Podričnik podpisala pogodbo o prodaji in nakupu folijske valjarne. Impolov nakup pomeni novo poglavje v slovenski industriji aluminija, za bistriškega giganta pa začetek druge faze rekonstrukcije stare in gradnje nove valjarne. S celotno investicijo v znesku 34 milijonov dinarjev se bodo zmogljivosti valjarniškega obrata v Impolu povečale za okrog 70 odstotkov. Impolova valjarna bo tako na leto izdelala okrog 4000 ton aluminijaste folije in tankih trakov, pri čemer je treba omeniti, da je dosedanja jugoslovanska proizvodnja tega zelo iskanega blaga 2000 ton in da smo ga lani uvozili 6000 ton.

S. NIEDORFER

20. oktober 1972

Najlepši v Jugoslaviji

Kdo bi si mislil, da se v Sežani, sredi Krasa, skriva najlepši botanični vrt v Jugoslaviji; zlasti še, ker nanj ne opozarjajo velike table in kažipoti, temveč so se Sežanci zadovoljili z malo tablico ob poslopju sežanske občinske skupščine, za katerim je botanični vrt. Park se imenuje Scaramanga in se ponaša z rastlinjakom, v katerem je najbolj bogat izbor eksotičnih rastlin v naši državi, ima pa k drevesnico za parkovne nasade. Park je začel leta 1848 urejati lastnik Scaramanga, leta 1892 pa so postavili tudi stekleni rastlinjak. Botanični vrt je sedaj pod upravo zavoda za spomeniško varstvo iz Postojne.

20. oktober 1972

Pod zemljo mariborske bolnišnice

Že zadnjič smo poročali o novostih na gradbišču v mariborski bolnišnici. Stolpnica, na kateri se do nedavno ni nič premaknilo, ima sedaj že prijazno obarvano pročelje in v okenskih okvirih je tudi vse pripravljeno, da bodo lahko namestili okna. Po dvorišču bolnišnice pa je, kakor da bi ril po zemlji orjaški krt. Od enega do drugega oddelka bolnišnice namreč gradijo podzemeljski hodnik, ki ga bodo uporabljali bolniki mariborske bolnišnice in zdravstveni delavci.

21. oktober 1972

Avstrija mora ukrepati!

Po obsežni razpravi so poslanci vseh zborov slovenske skupščine na včerajšnjem zasedanju sprejeli skupna stališča o organiziranem šovinističnem nasilju proti slovenski manjšini v Avstriji in o jugoslovansko-avstrijskih odnosih. Predvsem so podprli vse izražene zahteve koroških Slovencev /.../ Prepovedati in preprečiti je tudi treba dejavnost Kaerntner Heimatdiensta in drugih šovinističnih organizacij. /.../

BRANKO MAKSIMOVIČ

21. oktober 1972

Lov na tv kanalih

Izbrati kakšen televizijski program je v Bruslju vsak dan problem, toda zaradi velikih možnosti. V Belgiji je 350.000 naročnikov vplačalo takso ustanovi, ki se imenuje Teledistribution in si tako pridobilo pravico izbirati med 10 tv programi. Do leta 1975 bodo izbor razširili na 15 programov, brez tehničnih težav pa bi jih lahko bilo tudi 20. Okrog sedme ure zvečer preklapljajo otroci s kanala na kanal in izbirajo - tako kot bonbone - od otroških oddaj do pustolovskih filmov. Uro kasneje se morajo sporazumeti s starši. /.../

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta