Pred 50 leti v Večeru: Bazen pokrili, v prostore pa namestili peči

V Atomskih toplicah se še vedno kopa 300 do 400 kopalcev na dan. Precej več pa jih je ob sobotah in nedeljah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

2. oktober 1972

Veliki lepotec je zgrajen

Čeprav včeraj dopoldan v Dravogradu niso imeli občinskega praznika, se je že pred 10. uro ob Meži zbralo več kot tisoč Dravograjčanov in drugih prebivalcev iz vseh treh dolin, Dravske, Mislinjske in Mežiške. Prišli so, da bi videli, kako bo prometu izročen objekt, na katerega so morali zelo dolgo čakati. Po dolgih letih obljub in potrpljenja so končno izročili prometu novi most čez Dravo v Dravogradu. Most je dolg 216 metrov, širok od 7 do 11 metrov in je iz prednapetega betona. Zgradili so ga v roku - to je v 18 mesecih, veljal pa je 11.500.000 dinarjev. Njegova značilnost je, da je postavljen poševno na Dravo in da je eden izmed najdaljših dravskih mostov. Skupščina občine Dravograd je ob otvoritvi novega mostu pripravila manjšo slovesnost, ki so se je poleg predstavnikov družbenopolitičnih organizacij iz vseh koroških občin udeležili še nekateri predstavniki republiških organov, med njimi republiški sekretar za urbanizem Boris Mikuša, dipl. inž., Marjan Orožen, Franc Razdevšek, Zdravko Krvina in drugi. Najprej je spregovoril predsednik skupščine občine Dravograd Drago Jurhar, pozdravil vse prisotne in potem orisal pomembnost novega mostu. Za njim je povzel besedo Boris Mikuš. Govoril je predvsem o pomenu samoupravljanja za našo družbo in med drugim dejal: "Prav takšni uspehi, kot ga doživljamo danes, nas morajo obvezovati, da bomo že jutri pregledali naše delo in ugotovili, kako poslujemo in gospodarimo v svojih delovnih organizacijah." Poseben pomen je včerajšnjemu slavju Korošcev dalo to, da traku na začetku mostu ni prerezal morda kakšen gost, marveč delavec Stanko Demšar iz Vuzenice, ki je kot kvalificirani tesar pomagal graditi most od vsega začetka. V krajšem kulturnem sporedu so sodelovali godba na pihala z Raven in učenci Osnovne šole Neznanih talcev iz Dravograda.

T. IVIČ

4. oktober 1972

1972: prvič devizni presežek

Leto 1972 bo prvo, ki ga bomo sklenili s presežkom v naši plačilni bilanci. Če se bodo uresničila vsa predvidevanja, bo letos znašal bilančni suficit okrog 180 milijonov dolarjev, deviznih rezerv pa bomo imeli za kar 700 milijonov dolarjev. To razveseljivo novico nam je včeraj sporočil zvezni sekretar za zunanjo trgovino Muhamed Hadžič, ki se je v Ljubljani posvetoval z republiškimi sekretarji, pristojnimi za vprašanja ekonomskih odnosov s tujino.

Tudi novice s tega sestanka so ugodne: beseda je tekla o spremembah v zunanjetrgovinskem in deviznem sistemu in vsaj glede osnovnih načel so dosegli popolno soglasje. Muhamed Hadžič je v včerajšnjem pogovoru s slovenskimi časnikarji že omenil, da bodo sprostitev uvoza morale spremljati tudi spremembe v naši carinski politiki. Carinska zaščita pa ne bo smela biti prevelika - tako da bi imela naravo prohibicije - niti premajhna, ker bi se sicer domača industrija znašla v neenakopravnem položaju

B. MAKSIMOVIČ

5. oktober 1972

Sneg od Pohorja do Makedonije

Vdor hladnega zraka s severa je povzročil hladno vreme po vsej državi. Vrh Pohorja je bil bel od snega, sneg je padel tudi na območju Bosne in Hercegovine, ponekod v Srbiji in Makedoniji. V Sarajevu je bila temperatura le dve stopinji nad ničlo, sneg pa je zapadel pet centimetrov debelo v višjih legah.

6. oktober 1972

Sezona še traja

V Atomskih toplicah se še vedno kopa 300 do 400 kopalcev na dan. Precej več pa jih je ob sobotah in nedeljah. Kopanje so omogočili s tem, da so bazen pokrili z novo plastiko, v prostore pa namestili peči. Tudi vikendsko naselje v Podčetrtku je še odprto, vendar pa je tu gostov vedno manj, ker so hišice neogrevane. Če bi še to uredili, bi bilo tu tudi čez zimo dovolj gostov.

Ob posvetu zveze komunistov v Mariboru. Stane Dolanc med včerajšnjim obiskom v obratu MTT v Melju.
Arhiv Večera/Danilo Škofič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta