Pred 50 leti v Večeru: Poln je bil tudi motel Jezero

Pripravil Rok Kajzer
24.09.2022 03:15

Že kar po pravilu je vreme ob otvoritvi Vesele jeseni v soboto spet ponagajalo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

18. september 1972

Primorska je slavila

Včeraj je Slovenija proslavila pomembno obletnico - 25-letnico priključitve Primorske k matični domovini. Osrednja proslava v Cerknem, zibelki partizanstva, je bila povezana z odkritjem osnovne šole. Prireditelji so na proslavo povabili pismeno le maršala Tita. ki pa se je opravičil ter obljubil, da bo v kratkem obiskal Primorsko. V Cerknem se je zbralo nad 20.000 ljudi in med njimi so bili prav vsi predstavniki slovenskega družbeno političnega življenja, od predsednika skupščine Sergeja Kraigherja in predsednika CK ZKS Franca Popita do predsednika SZDL Janeza Vipotnika, in drugi. Z zborovanjem mladinskih brigad na dvorišču tovarne ETA, na kraju, kjer se je septembra 1943 prvič zbrala Vojkova brigada, so se začele včerajšnje slovesnosti. Po raportu je mladince pozdravil Albert Jakopič, predsednik odbora za splošni ljudski odpor. Dejal je, da današnji praznik ni le praznik primorskega ljudstva, temveč je praznik vsega slovenskega naroda, praznik vseh borcev in aktivistov NOV, ki so na slehernem koraku potrjevali celovitost, nedeljivost in neuničljivost ljudstva.

M. ČEPIČ

18. september 1972

Niso sanje: polom v B. Gradiški

Ne gre slabo le Olimpiji med prvoligaši, ki je po VI. kolu na predzadnjem mestu, temveč tudi bivšemu članu elitnega društva Mariboru. Vijoličasti, ohrabreni in samozavestni so odpotovali v Bosansko Gradiško da bi "zmleli" malo znano Kozaro, toda glej: domov se vračajo z dvemi zadetki: moštvo je zdrknilo na 9. mesto in zaostaja za vodečim Zagrebom že za 4 točke. Neuspel start je več kot očiten in vse kaže, da je bila dobra igra proti Muri le poblisk, sedaj gre spet vse po starem /.../

B. SKALICKY

18. september 1972

Joj, kam bi šel!

Že kar po pravilu nam je vreme ob otvoritvi Vesele jeseni v soboto spet ponagajalo. Gostinski vrtovi nimajo več gostov. Mariborčani nosijo s seboj dežnike, v nekaterih stanovanjskih blokih so že začeli kuriti centralno kurjavo in tako smo kar lepo še pred koledarskim datumom vkorakali v jesen. V soboto so v poročni dvorani imeli 28 parov novoporočencev. Sorodniki in znanci so jih za srečo dobro posuli z rižem, tako da so imeli tudi mariborski golobje svojo pojedino. V mariborskih hotelih od sobote na nedeljo ni bilo prazne niti ene postelje, v hotelu Orel pravijo, da so imeli polno v starem in v novem hotelskem traktu, poln pa je bil tudi njihov motel Jezero. /.../ Včerajšnjo nedeljo so bili Mariborčani v pravi dilemi, kam naj bi jo mahnili. Na Radizelu so imeli mednarodni dirkalni dan po blatni stezi, v Kamnici pa so bile na hipodromu privlačne konjske dirke, kjer so obljubljali tudi pečenega vola na ražnju, pa še Vesela jesen je vabila na sejmišče. Res, kar vsega preveč na kupu! /.../ B. PODKRAJŠEK

Dragiša Modrinjak

19. september 1972

V Münchnu ni šlo drugače

Zahodnonemška javnost bo dobila ta teden v pogled dokumentacijo o dogodkih, ki so pripeljali do tragedije med olimpiado v Münchnu in na letališču Fuerstenfeldbruck. Odbor za notranjo politiko bundestaga je končal razpravo o tem in ugotovil, da so vsi odgovorni storili tisto, kar je bilo mogoče, delali zadovoljivo in pravilno odločali. Varnostnim organom so celo izrekli priznanje za akcijo na letališču.

19. september 1972

Slovesnost v Rušah

V ruški tovarni dušika so v soboto slovesno proslavili 22. obletnico delavskega samoupravljanja. Najzaslužnejšim članom delovne skupnosti so podelili priznanja. Skoraj 50 članov kolektiva je prejelo spominsko ročno uro za 15-letno delo v tovarni, nad 30 članov kolektiva po je za 25 let neprekinjenega dela v podjetju dobilo še posebno priznanje. Direktor tovarne Rafko Razpet, dipl. inž., je ob tej priložnosti govoril o rezultatih poslovanja in o perspektivnem razvoju tovarne, predsednik delavskega sveta Alojz Horvat, dipl. inž., pa o izgrajevanju sistema samoupravljanja ter o uresničevanju ustavnih dopolnil. V kulturnem delu programa so sodelovali gojenci centra za glasbeno vzgojo in Planinski oktet iz Maribora.

19. september 1972

Mura polna strupenih snovi

Medtem ko so stoletna prizadevanja za ukrotitev visokih voda Mure končno obrodila sadove - po podpisu meddržavnega sporazuma med Avstrijo in Jugoslavijo - sedaj na obeh bregovih že pripravljajo vse potrebno za gradnjo obrambnih nasipov. Tako bodo zaščiteni veliki obdelovalni kompleksi najbolj rodovitnih površin, številne vasi in mesta, med njimi šc posebej obe Radgoni. Ponavljamo, hvalevredna pobuda, ki so se je še najbolj razveselili pomurski kmetovalci, ker jim je podivjana Mura samo letos kar petkrat poplavila polja pšenice, krompirja. koruze itd. Če smo torej sklenili odpraviti večno nevarnost visokih voda, pa čaka vodne strokovnjake in celotno vodno skupnost ena nič manj zahtevna in mednarodno težko rešljiva naloga, ki zadeva onesnaževanje te reke. /.../ Toda ni nam treba brskati po Donavi, poglejmo kar domače reke, med njimi pa še posebej značilni primer Mure, ki je, ko priteče na jugoslovansko ozemlje, že vsa kalna in polna strupenih snovi. O kakšni bistrosti vode sploh ni govora, reka je tako onesnažena, da v njej ne vidimo niti lastnega prsta, če pa potegnemo prst iz vode, najdemo na njem vso barvitost industrijske nesnage. /.../ -f

20. september 1972

Nizozemska kraljica naša gostja

Nizozemska kraljica Julijana in njen soprog princ Bernard, ki začenjata danes uradni obisk v Jugoslaviji, bosta pri nas do 23. septembra. Nizozemska kraljevska dvojica bo razen Beograda obiskala Novi Sad, Sarajevo, Mostar, Pulj in Brione. V Beogradu bodo kraljici svečano izročili zlato spominsko listino našega glavnega mesta. To je prvi kraljičin obisk v eni od socialističnih držav. Eno najpomembnejših državniških dejanj kraljice jc bilo, ko je 1949 izročila suverenost Indoneziji. Kraljevska družina šteje štiri hčerke in sedem vnukov.

21. september 1972

Wartburg trdi, da ni res

Predstavniki avtomobilske tovarne Wartburg iz NDR so včeraj v Beogradu ugotovili, da sodelovanje te firme s češkoslovaško Škodo ne pomeni, da bodo ustavili proizvodnjo sedanjih tipov teh avtomobilov, med njimi dvotaktnega wartburga. Novice v tisku o skorajšnji spremembi proizvodnega programa so "neutemeljene", je zagotovil generalni direktor tovarne Wartburg iz Eisenacha Wilhelm Helbach. V potrditev je Helbach navedel sporazum s hrvaškim uvoznikom o dobavi 51.000 avtomobilov wartburg z dvotaktnim motorjem. Sodelovanje Škode in Wartburga sodi v program SEV, ne bo pa se poznalo pri finalni proizvodnji avtomobilov.

22. september 1972

Posebej o moki in sladkorju

Sinoči so se v zveznem izvršnem svetu sestali predstavniki ZIS s predsednikom Džemalom Bijedičem in delegacija sveta zveze sindikatov Jugoslavije, ki jo je vodil predsednik Dušan Petrovič. /.../ Na sestanku so posebej govorili o zahtevah za podražitev moke, kruha, sladkorja in olja. Znova so potrdili stališča ZIS in ZSJ, da teh vprašanj ni moč reševati na rovaš življenjske ravni delavcev, zlasti tistih z nižjimi prejemki. Ob tem so govorili o konkretnih možnostih za uresničitev takšnega stališča. Predložili bi jih republikam in pokrajinam, da bi bile osnova za enotno politiko cen najvažnejših živil.

23. september 1972

Novost: otroški potni list

Po novem zakonu o potnih listih, ki ga bodo sprejeli, bodo dobili svoj potni list otroci do štirinajstega leta starosti. Ta potni list bo nekoliko drugačen od navadnega, veljal bo 2 leti. Če bo otrok potoval v tujino z drugimi ljudmi, bo še naprej potrebno privoljenje staršev ali skrbnika. V skupinske potne liste bodo lepili fotografije vseh udeležencev potovanja, veljali pa bodo samo za eno potovanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta