Pred 50 leti v Večeru: Postali smo pivopivci

Še pred leti so pri nas pa tudi v Srbiji, predvsem pa v Dalmaciji, v vročih dneh ob čevapčičih in ražnjičih ljudje pili za žejo brizgance. Danes je pred njimi ob prigrizkih povsod bolj ali manj hladno pivo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
21. avgust 1972

Mraz pregnal dopustnike

Zaradi hitre ohladitve (temperatura se je ob zadnjem dežju znižala za 20 stopinj) turisti množično zapuščajo Jadran. Morje je bilo toplejše kot zrak. V Avstriji je zapadel sneg v nižino do 1400 metrov. lz Južne Koreje poročajo o katastrofalnih poplavah, v katerih je umrlo 268 ljudi, pogrešajo jih 61.

21. avgust 1972

Voda umorila 12 delavcev

Ena najhujših nesreč na dubrovniškem območju se je pripetila v odvodnem tunelu na Kunavelskem polju, ko je narasla voda vdrla v predor in je v njem umrlo 12 delavcev. Rešil se ni nihče. Nesreča se je pripetila v soboto ob 15.40, vzroke pa bo razkrila preiskava. Delavci gradbenega podjetja Konstruktor iz Splita že od maja razširjajo in urejajo odvodni predor, ki zbira vode iz rečic Ljuta in Konavoka ter jo odvaja v morje. Ko je bila v petek izmena 45 delavcev v predoru, je voda zaradi močnega deževja narasla. Delavcem so naročili, naj predor zapustijo. V soboto, nekaj pred tragedijo so zapeljali v predor trije tovornjaki z 12 delavci, četrti je ostal pri vhodu. Voda je neverjetno hitro prodrla v predor, potem ko je podrla zemeljski nasip pred njim, ki naj bi jo ustavil.

22. avgust 1972

Ufkir hotel sestreliti Gadafija

Maroški kralj je izjavil, da ni opazil nobenega tujega vpliva v zaroti, ki je bila usmerjena proti njemu osebno, ne pa proti monarhiji. Ufkir se je hotel razglasiti za regenta. Maroški kralj trdi, da je bilo z zaroto seznanjenih morda petnajst ljudi. Hasan II. je razkril, da mu je general Ufkir predložil, naj bi maroško vojno letalstvo sestrelilo letalo libijskega predsednik Gadafija, ko bo potoval čez Maroko v Mavretanijo. Hasan je to zavrnil kot norost, spomnil pa se je na ta generalov načrt, ko je skozi okno svojega zasebnega boeinga opazil, kako se mu približujejo reaktivni lovci F 5.

22. avgust 1972

Že sneg na Peci

Skrbno pripravljen in veselo pričakovan konec koroškega turističnega tedna v Črni na Koroškem, ki bi moral biti v nedeljo s steljerajo in štehvanjem, je prekrižalo muhasto vreme. Sneg je pokril vso Peco in zlezel sumljivo nizko v dolino Meže. Zaradi tega so turistični delavci Črne odpovedali vse pripravljene sklepne prireditve. Vreme je tako prizadelo in razočaralo številne gostince, najbolj pa seveda tiste, ki so vložili mnogo naporov za organizacijo prireditve. Treba pa je priznati, da so se Črnjani letos potrudili bolj kot navadno. Kraj je lepo očiščen in človek se kar sprašuje, od kod tudi toliko rož. Črna takšna, kot je sedaj, je že sama po sebi najbolj učinkovito vabilo sedanjim in bodočim turistom in obiskovalcem tega lepega koroškega kraja. V okviru turističnega tedna sta bili v Črni tudi dve obiska vredni razstavi. Slikar Franc Boštjan je razstavil 22 del, čebelarji pa so pripravili zanimivo razstavo čebelarskih pripomočkov, panjskih končnic, ki jih krasijo starosvetni motivi, satnic, polnih medu, in drugih zanimivosti iz življenja teh koristnih živali. Na vsak način je razstava uspešen pregled velikih prizadevanj čebelarjev. Pozoren obiskovalec bo v sicer popolnem prikazu morda pogrešal le poglavje o zaščiti in zdravju čebel.

kw

23. avgust 1972

Vreme še nenormalno

Vreme v Evropi - kot kaže - še nima namena, da bi se normaliziralo. Včeraj je bilo še izraziteje "nenormalno". V Moskvi je bila temperatura 36 stopinj, ko je drugače najvišja 33, v Rimu je še naprej 10 do 12 stopinj. V Moskvi se torej še naprej potijo, milijoni turistov na sredozemskih obalah pa prezebajo. Narava je poskrbela še za eno posebnost.

23. avgust 1972

Postali smo pivopivci

Če smo v vročih poletnih dneh pogledali na katerokoli gostinsko mizo v katerikoli jugoslovanski republiki, smo zanesljivo našteli največ pivovskih steklenic in vrčkov piva pred žejnimi gosti. Dokazano je, da se je potrošnja piva v naši državi v primerjavi z lanskim letom povečala kar za 20 odst. Še pred leti so pri nas pa tudi v Srbiji, predvsem pa v Dalmaciji, v vročih dneh ob čevapčičih in ražnjičih ljudje pili za žejo brizgance. Danes je pred njimi ob prigrizkih povsod bolj ali manj hladno pivo.

Med sodobnimi jugoslovanskimi pivovarnami je na vidnem mestu tudi pivovarna mariborskega Talisa. Poleti napolnijo v polnilnici te pivovarne vsak dan kar 350.000 steklenic s Talisovirn pivom. Vse te steklenice pa pridejo tudi takoj do gostincev in že tudi na mize žejnih gostov. Žal se je pri Talisu zavlekla montaža nove polnilnice; uspelo jim jo bo postaviti v oktobru. Z novo polnilnico pa bodo pri Talisu v prihodnjem letu ob poletni vročini lahko napolnili kar 900.000 steklenic na dan! Največ gre v promet Talisovega piva plis, po vsej Jugoslaviji pa razpošiljajo mednarodno pivo skol. Pivci radi segajo tudi po Talisovem pivu gambrinus.

V Talisovem obratu brezalkoholnih pijač pa napolnijo vsak dan do 600.000 enot, t. j. brezalkoholnih pijač v steklenicah in tako imenovani embalaži doypack. Skupno torej napolnijo pri Talisu vsak dan kar milijon enot za žejne Jugoslovane.

B. P.

Pred 50 leti 23. avgust 1972 koncert moskovskih filharmonikov
Danilo Škofič
24. avgust 1972

Samoupravljanje šolski predmet

V gradivu, ki ga pripravljajo za VIII. kongres zveze sindikatov Slovenije — ta bo sredi novembra letos v Ljubljani — je tudi načeto vprašanje, ali naj se na šolah uvede predmet samoupravljanje. Predlog sindikatov, po katerem naj bi ta predmet poučevali od šestega razreda osnovne šole do vključno fakultete, ni od muh, saj vsakdanja samoupravljavska praksa kaže, kako se še moramo učiti samoupravljanja.

       N.

25. avgust 1972

Naši bliže Makaliju

Ekipa štirinajstih naših alpinistov, ki jih vodi Aleš Kunaver, je odpotovala iz nepalske prestolnice Katmandu v Tuk Ling Tar na vzhodu države na poti proti vrhu Makali. Pred zadnjim naskokom oktobra letos bodo postavili šest taborišč na veliki višini.

26. avgust 1972

Brez demonstracije moči

Olimpijski ogenj je sinoči prispel v Muenchen. Danes ga bodo prižgali na olimpijskem stadionu v žari dokaj skromnega videza. XX. igre bo začel predsednik Zah. Nemčije Gustav Heinemann, ki je sinoči na TV dejal: "Nemčija nima namena kot leta 1936 v Berlinu impresionirati sveta s svojo močjo." To je eden izmed najotipljivejših dokazov, da Nemci ne želijo z ničimer spominjati na Berlin, kjer je tedanja nacistična Nemčija tudi s športom strahovala svet in mu hotela dokazati svojo suverenost, nadvlado. Včeraj smo se 24 ur pred otvoritvijo mudili v olimpijskem parku, ki obkroža veliki stadion ter druge naprave in dvorane. Bilo je kot v mravljišču. Zdelo se nam je, da se je ves Muenchen preselil na Oberwiesenfeld, desettisoči so skrbno in z zanimanjem "otipavali", kaj je bilo zgrajeno, za kaj je bil porabljen tudi njihov (davčni) denar. Ljudje so se vedli kot na nedeljskem sprehodu.

Držali so se za roke, mirili otroke, poležavali po travi (to tukaj nikakor ni prepovedano), obenem pa občudovali športnike iz vsega sveta, ki so se mešali med množico in pridno delili avtograme. Ta čas so v olimpijski vasi dvignili sovjetsko zastavo na čast športnikom iz ZSSR, velik rdeč prapor s srpom in kladivom pa je ponosno vihral tudi z najvišjega poslopja v vasi, kjer bodo domovali sovjetski izbranci. Na velikem stadionu so opravljali generalko za današnjo otvoritev. Prizor je bil enkraten, barvit, vanj se je mešala olimpijska himna poljskega porekla.

V zraku je bilo čutiti, da se pripravlja nekaj velikega, svečani začetek iger, ki ga bo na stadionu spremljalo okoli 75.000 ljudi, direktno pa še po televiziji 90 držav po vsem svetu. Muenchen je pripravljen, bliža se ura in dan, ki naj bi poplačal vse ogromne stroške in napore številnih eminentnih pa tudi anonimnih sodelavcev. Že sedaj lahko rečemo, da so XX. igre prekosile s svojimi gigantskimi napravami vse dosedanje. Če se bodo potrudili še nastopajoči, potem olimpijsko leto 1972 ne bo šlo tako kmalu v pozabo.

B. SKALICKY

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta