Premalo je sodnih izvedencev. Pričakujemo nerazrešljivo situacijo

S pričetkom uporabe družinskega zakonika izvedenci pričakujemo povečano sodno angažiranje sodnih izvedencev kliničnopsihološke stroke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Glede na to, da na področju psihologije - podpodročje starševstva in skrbništva - trenutno v Sloveniji deluje le dvanajst sodnih izvedencev, ki so že do zdaj lahko pokrili le približno četrtino potreb sodišč, je ob povečanih potrebah sodišč pričakovati nerazrešljivo situacijo. Na Zbornici kliničnih psihologov (ZKP) se že dalj časa zavedamo izrazito perečega problema pomanjkanja sodnih izvedencev na področjih, katerih strokovne vsebine so potrebne za razrešitev najobčutljivejših družinskih vprašanj (razveze, dodelitve otrok …). Predstavniki ZKP smo se v zvezi z reševanjem tega problema v preteklih letih, zlasti od leta 2017, aktivno vključili na različnih ravneh: sodelovali smo kot predavatelji na strokovnih izobraževanjih, udeležili smo se več sestankov na pravosodnem ministrstvu in sodelovali v različnih delovnih skupinah (npr. Hiša otrok). Znotraj ZKP smo si aktivno prizadevali motivirati klinične psihologe, ki niso sodni izvedenci, a bi izpolnjevali pogoje za to delo, da bi se prijavili na razpis. Glede na majhno število kliničnih psihologov, ki delujejo v Sloveniji v zdravstvu, smo z vsemi potencialnimi kandidati opravili tudi osebne motivacijske razgovore.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta