Priporočamo ogled dokumentarnega filma: Večni upornik

Matic Majcen Matic Majcen
18.02.2022 12:06

Sobota, ob 22:45, na TV Slovenija 2.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ko je v drugi polovici 60-ih let Frank Zappa stopil na sceno, je šlo za neke vrste dvojni udarec takratnemu esteblišmentu. Po eni strani je bil ta hiperaktivni otrok italijanskih staršev predstavnik takratnih kontrakulturnih gibanj v ZDA, ki so preko pop kulture prinašala mladostniško revolucijo v širšo ameriško družbo. Vseeno pa se po drugi strani Zappa nikoli ni zares priključil kakšnemu izmed takratnih glasbenih gibanj, kot so hipijevstvo, psihedelija ali dominantna struja rock glasbe. Pravzaprav se je njegova skupine The Mothers of Invention odkrito norčevala ne samo iz vse bolj razpadajoče družbe starejše generacije, temveč tudi iz vzhajajočega vzdušja poletja ljubezni, vključno z Beatli kot kralji takratne pop glasbe. Takšen brezkompromisen uporniški duh je tega glasbenika krasil vse do prezgodnje smrti in nacionalna televizija nam nocoj ponuja še eno priložnost, da si ogledamo izvrsten dokumentarec o življenju in delu leta 1993 preminulega glasbenega velikana.

”Zdelo se mi je neverjetno, da še vedno nismo videli definitivnega in uradnega dokumentarca o življenju in delu Franka Zappe,” je motiv za ustvarjanjem filma razložil režiser Alex Winter. Slednji je dobil na začetku snemanja filma privolitev glasbenikove družine, predvsem njegove soproge Gail Zappa, ki po glasbenikovi smrti skrbi za vse posthumne izdaje in nove izide njegovih klasičnih albumov. Vendar pa je Winter pri tem naletel tudi na precejšen problem. Ko mu je vdova dala dostop do vsega neuporabljenega arhivskega gradiva, se je pokazalo, da je marsikateri posnetek v stanju propadanja, proračun filma pa ni vključeval dodatnih sredstev za restavracijo gradiva. Prav zato je Winter s svojimi kolegi sprožil odmevno akcijo javnega zbiranja denarja za ta projekt, v sklopu katerega jim je na koncu uspelo ubiti dve muhi na en mah: poskrbeti za dolgoročno ohranjenost pomembnega video gradiva in ustvariti ultimativni dokumentarec o življenju Franka Zappe.

Glede na to, da gre za uradni dokumentarec, je film celo presenetljivo odkrit pri obravnavi tega legendarnega glasbenika. Pripoved namreč preko izjav njegove družine in sodelavcev daje precejšen poudarek temu, kako težaven je bil v resnici Zappa. Ne samo, da je brez vnaprejšnjih napovedi razpustil svojo prvo skupino The Mothers of Invention, ne samo, da je od svojih glasbenikov nenehno zahteval nemogoč perfekcionizem, temveč jih niti nikoli ni pohvalil za svoje delo, svojo ženo pa je odkrito varal z drugimi mladenkami. Prav ta dotik iskrenosti daje filmu kredibilnost, da gre za popoln dokument o tem legendarnem glasbeniku.

V ospredju pa je v filmu seveda njegova glasbena kariera, ki je v nekaj manj kot 30 letih prešla impresivno pot od začetnega poigravanja s psihedeličnim rockom in družbeno satiro na prvem albumu Freak Out! (1966) preko vrste unikatnih in kompleksnih soočanj z improvizacijo in eksperimentalnimi žanri vse do skladateljskega dela in sodelovanj s simfoničnimi orkestri v poznem delu kariere. Zappa je po nekaterih razočaranjih v glasbeni industriji postal tudi velik borec za demokracijo in se je v imenu glasbenikov boril za pravico do svobodnega izražanja v glasbi, kar je pripeljalo do razvpite nalepke z opozorilom staršem, ki od 90-ih let krasijo ovitke CD-jev. Frank Zappa je bil nedvomno ena najbolj unikatnih osebnosti 20. stoletja in nocojšnji film nam zdaj služi kot pomemben opomnik, kaj smo v današnji popularni kulturi izgubili z odhodom takšnih glasbenih velikanov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta