Psovka

Svetlana Slapšak Svetlana Slapšak
15.12.2018 05:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir

Svetlana Makarovič je opsovala. Natančneje, navedla je primer psovke, ko je govorila o tem, kaj vse koristnega in lepega smo v dolgem trajanju dobili od prišlekov z Balkana. Še natančneje, navedla je primer psovke, medtem pa je bila na ekranu nad udeleženci razprave prikazana fotografija Janše, ki se rokuje z italijanskim neofašistom.
Psovka je torej imela dvojno funkcijo - jezikovnega primera in invektive zoper politika. Izjava brez ilustracije ne bi imela smisla. Politiki pa morajo biti navajeni na psovke – na čim višjem položaju so, tem bolj so izpostavljeni. Igra med dvema rabama je orodje vladarja besed, to tem bolj velja, ko gre za carico besed. Ob tem preprosto padejo vsi napadi, izkrivljanja in glistava izvijanja od Marka Crnkoviča do zapljuvanih kolumnistov Nove24TV. Vse drugo je kratko malo hinavščina družbe, v kateri sta f..k in p…a obvezni sestavini govora vsaj 90 odstotkov prebivalcev.
Napadi na Svetlano Makarovič, ki na napade, če se zanje sploh zmeni, odgovarja z napadom, in to na način, ki bi ga poimenovala ledena strela, nimajo prav veliko smisla. Ampak kdo sploh še išče smisel v brezumju žrtev in tvorcev goebbelsovske propagande? Morda je treba brati tudi tisto, kar se nam obljublja kot prihodnost po Janševi zmagi – nenehnem utopičnem cilju, ki s seboj nosi vse možne pomene in motivacije. O enem takem motivu je odkrito spregovorila komentatorka Lucija Ušaj, ko je dejala, da bi v primeru Svetlane Makarovič morali preučiti, po kateri osnovi prejema visoko pokojnino. Iz ust pravnice in odvetnice, ki je v disciplinskem postopku zaradi svojih rasističnih in žaljivih izjav, to lahko pomeni le eno: tako bomo ravnali, ko pridemo na oblast. Ni treba dvomiti, da bo Lucija Ušaj, ko in če bo na oblast prišel Janša, dobila priložnost, da zasede veliko višji položaj, če se do tedaj ne bo zamerila vodji ali komu v njegovi nomenklaturi. Pokojninski sistem bo torej prevetren po meritokratskem načelu, kar se utemeljuje z ohlapno in v osnovi lažno predpostavko, da je bil v preteklosti (verjetno od leta 1945 do včeraj!) že meritokratski, v korist tistim, ki so, ki bi lahko bili ali pa se zdi, da so bili nenaklonjeni Janši. Njim mora biti že zdaj jasno, kaj se bo zgodilo z njihovo pokojnino v primeru, da …

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta