Ptujski grad: Od plazu do dragocenosti

Evgen Lazar
30.03.2019 02:10

Na vzhodnem platoju ptujskega grajskega griča, južno od grajske konjušnice, se je februarja 2015 sprožil plaz.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ogrlica iz posrebrenih bronastih dvodelnih obeskov in kraguljčka
Boris Farič

Plaz je poškodoval približno 25 metrov dolg del južnega grajskega obzidja in posredno uničil tudi arheološki zapis na površini, velik približno 55 kvadratnih metrov. Zaradi predvidene sanacije južnega obzidja je bila spomladi 2015 na tem območju izvrtana geološka jedrna vrtina, ki je bila tudi arheološko ovrednotena. Ugotovljeno je bilo, da je na osrednjem delu vzhodnega grajskega dvorišča ohranjen 1,3 metra debel arheološki zapis. Zaradi tega je bilo treba pred izvedbo gradbene sanacije južnega obzidja izvesti zaščitno arheološko izkopavanje. V avgustu in septembru 2015 ga je izvedla ekipa Zavoda za varstvo kulturne dediščine, Centra za preventivno arheologijo. Arheološka izkopavanja so bila izvedena na 135 kvadratnih metrov velikem območju med nekdanjo grajsko konjušnico in plaziščem oziroma južnim obzidjem.

Izstopajoča skeletna grobova

Med zaščitnimi arheološkimi izkopavanji je bilo odkritih in dokumentiranih 142 stratigrafskih enot (te številke nosijo vse naravne in umetne plasti, jame, polnila, vkope, zidove ...). Skupaj so predstavljale približno 250 kubičnih metrov arheoloških struktur in plasti, ki so bile odstranjene oziroma izkopane s stratigrafsko metodo. S to metodo kopljejo plasti najdišča v skladu z njihovimi naravnimi oblikami in dimenzijami ter v zaporedju, ki je obrnjeno od zaporedja njihovega nalaganja.

Območje zaščitnega arheološkega izkopavanja (označeno z modro), območje, uničeno s plazom (označeno z rdečo), in območje zaščitnega arheološkega izkopavanja leta 2004 (označeno z zeleno)
Bronast kraguljček ogrlice
Boris Farič
Bronasta prstana z desnega prstanca
Boris Farič

Gotske, renesančne in baročne ostaline

V neposredni bližini grobov sta bila dva ožja, 0,7 metra globoka in 0,5 metra široka jarka na vzhodnem, najvišjem delu izkopnega polja. Bila sta zapolnjena z odpadnim peščenim gradbenim materialom. Stičišče jarkov je bilo uničeno s plazom. Domnevamo, da sta jarka predstavljala vkope temeljev zgodnjesrednjeveškega objekta in tvorila jugovzhodni vogal objekta. Lahko bi bila tudi ostanek cerkvenega objekta ali kapele na grajskem griču. S tem objektom je verjetno povezan tudi večji jarek, ki je bil odkrit in dokumentiran v osrednjem in vzhodnem koncu izkopnega polja. Potekal je vzporedno z izkopnim poljem in se dvigoval proti vzhodu pod enakim naklonom kot geološka osnova, v katero je bil vkopan približno meter globoko. Ostanka estriha znotraj jarka sta nakazovala na to, da je bil uporabljan kot komunikacija do vzhodnega platoja grajskega griča. Na podlagi odkritega za zdaj domnevamo, da gre za ostanek jarka, v katerem je bila v predromanskem času dostopna pot do vzhodnega platoja grajskega griča.

Posrebren bronast uhan in štirje obsenčni obročki, odkriti ob levih sencah glave
Boris Farič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta