Realnost prejšnjega režima: Konsociacija – narava politične ureditve Jugoslavije

Je bila Jugoslavija po drugi svetovni vojni res totalitarna?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velenje - Titovo Velenje - kip Josip Broz TITo - -
Sašo Bizjak

V političnem diskurzu na Slovenskem (in drugih državah naslednicah Jugoslavije) ni redko slišati zanikrne govorice o Jugoslaviji, predvsem o tisti drugi, tj. "Titovi Jugoslaviji". Kar je mogoče razumeti z različnih zornih kotov, tudi s tistega, da bi se preko njene demonizacije zdaj lastna država in ureditev pokazali kot bolj imenitni; da bi se potek dogodkov od osamosvojitve naprej lažje prikazal kot napredek, razvoj, osvoboditev; kot gibanje v smeri "luči".
Jugoslaviji se najpogosteje očita, da je bila totalitarna. Kar je pred kratkim nakazal minister, pristojen za notranje zadeve, ko je izjavil, "da so ustaštvo, nacizem, komunizem in fašizem zavržne ideologije", in v isti sapi predlagal sprejetje "deklaracije o totalitarizmih". Pri tem ni nepomembno, da je minister to navedel v bran odločitvi, da se hrvaškemu pevcu, ki poveličuje ustaštvo, ne prepove koncert v Mariboru.
Ampak ali je Jugoslavija po drugi svetovni res bila totalitarna? Da bi se odgovorilo na to vprašanje, sva avtorja že pred leti izvedla analizo jugoslovanskega političnega režima. Ta je bila prvič objavljena leta 2014 v mednarodni reviji Communist and Post-Communist Studies (Was Tito's Yugoslavia totalitarian?), nato pa še v okviru znanstvene monografije, ki je izšla leta 2019 (The Rise and Fall of Socialist Yugoslavia: Elite Nationalism and the Collapse of a Federation).
V njej ugotavljava, sklicujoč se na dojemanje pojma totalitarizma, ki ga v klasičnem delu Totalitarian Dictatorship and Autocracy leta 1956 zapišeta avtorja, sicer profesorja na Harvardu, Carl Friedrich in Zbigniew Brzezinski, da teze, da je "Titova država" bila totalitarna, ves čas in nekvalificirano, ni mogoče utemeljiti. Kakšnega tipa je potemtakem bila?
Uveljavljena politologa in raziskovalca Juan Linz in Alfred Stepan v svojem delu Problems of Democratic Transition and Consolidation: Southern Europe, South America, and Post-Communist Europe, ki je bilo prvič objavljeno leta 1996, navajata, da teoretiki demokracije umeščajo "Titovo Jugoslavijo" v drugačno kategorijo v primerjavi z drugimi komunističnimi sistemi, tudi zato, ker naj bi bilo delavsko samoupravljanje oblika demokracije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.