Se še spomnite Movembra?

Denis Živčec Denis Živčec
10.11.2018 05:00

Movember je malce padel iz mode. A zgolj zato, ker smo se naveličali pačiti na brkatih selfijih, še ne pomeni, da je treba dobronamerno akcijo, v katero je bilo vloženega veliko truda in brivske pene, kar odpisati. Ker razloga za resnično olajšanost in brezbrižnost namreč nimamo. Vsaj ne, kar se tiče moških in raka na prostati in modih ter moškega zdravja nasploh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Saj res ... treba bi se bilo obriti in si do konca meseca puščati brke, se vmes fotografirati za instagram in zraven uporabljati strašno resne, zdravstveno navdihnjene ključnike. No, na Movember smo se navadili bistveno bolj kot na besedo ključnik, kljub temu pa se zadnja leta zdi, da je ta globalna akcija ozaveščanja moških pred nevarnostjo raka nekako padla iz mode. Kar seveda še zdaleč ne pomeni, da je raka manj. Ne, le spletni lovilci klikov so se domislili drugih načinov, kako ukrasti nekaj pozornosti, brki pa danes tako niso več nič posebnega. Najbrž se bodo že čez leto ali dve skupaj z bradami in karirastimi srajcami za nekaj časa poslovili iz mode in se vrnili v predal, kjer jih že čakajo vodne trajne, bundesliga pričeske in ramenske podložke.
A zgolj zato, ker smo se naveličali pačiti na brkatih selfijih, še ne pomeni, da je treba dobronamerno akcijo, v katero je bilo vloženega veliko truda in brivske pene, kar odpisati. Ker razloga za resnično olajšanost in brezbrižnost namreč nimamo. Vsaj ne, kar se tiče moških in raka na prostati in modih ter moškega zdravja nasploh. Seveda pa ne smemo pozabiti na ostale rake, kot so rak na pljučih, na koži in na črevesju, ki so prav tako v porastu in terjajo našo pozornost.

Profimedia

Naj nas ego ne povozi

Moški obolevajo pogosteje kot ženske in tudi umirajo pogosteje kot ženske. Tudi odzivni so zelo slabo. "Imamo odlične presejalne programe, Doro, Zoro in Svit, in če samo pogledamo Svit, smo moški za 10 odstotkov slabše odzivni kot ženske. Zelo pomembno pa je poudariti, da slovenska onkologija pozdravi že 60 odstotkov bolnikov in da nas v Sloveniji živi že okrog 100.000 pozdravljenih. Verjamem, da lahko s skupnimi močni in odgovornostjo te številke še zvišamo, samo pamet dajmo v roke in naj nas naš ego ne povozi," še pravi Pirc. In sklene: "Ker če imamo resen problem, bomo v vsakem primeru prišli k zdravniku. Samo da ne bo prepozno. Zgodnje odkrivanje bolezni pomeni manj agresivno zdravljenje in večje možnosti za uspeh ter posledično še veliko lepih dni, preživetih z družino in prijatelji."
Oknologinja dr. Mirjana Rajer, strokovna vodja društva, pa je poudarila: "Fantje imajo res jajca, da so si upali stopiti v javnost in povedati, imel sem raka, prebolel sem raka in sedaj sem v redu. Moški v Sloveniji obolevajo pogosteje in tudi umirajo pogosteje kot ženske. Tudi za evropskim povprečjem zaostajamo. Zato je delo fantov še toliko bolj neprecenljivo. Veliko je faktorjev za obolelost, ampak eden, na katerega lahko vplivamo, je pa še posebej za izpostaviti. To je, da odidemo k zdravniku pravočasno," meni.
Movembra torej ne damo kar tako. Kar se je sprva zdelo kot parada tipov z neposrečenim smislom za samoironijo, je preraslo v svetovno gibanje s povsem resnim ozadjem. A samo brki in instagramovska afnarija spremembe v svetu ne bodo naredili. Darovati je treba. Ozaveščati. In se redno pregledovati. Slovenski Movember ima svojo uradno facebook stran, Movember Slovenija. Movember se je začel leta 2003 v Avstraliji in je hitro prerasel v svetovno gibanje, saj je v njem registriranih več kot pet milijonov ljudi. Zapleteno ni, ni pa vedno prijetno. V začetku meseca se obrijete in prijavite na uradni strani projekta. Ob koncu meseca fotografirate brke, ki so zrasli, in prispevate kak evro. Podvig ima nekaj pravil in zank. In, že kar na začetku, umetni brki ne štejejo. Ne prehitevajte. Movembra ne morete začeti s strniščem.

Profimedia

Moški, vzemite se v roke

Adam Garone, eden od soustanoviteljev gibanja, se še dobro spomni, kako kontroverzno je bilo naokoli hoditi z brki v času, ko ti še niso bili glavni trend med hipsterji. Leta 2003 se je zdelo, da z vse bolj kosmato zgornjo ustnico išče težave. Šef mu je prepovedal srečanja s strankami, kar je resno ogrozilo njegovo zaposlitev. Brki so vnesli nesoglasja v njegovo partnersko življenje. Dekle, ki je zdaj že njegovo bivše, jih je sovražilo. Starši so otroke naganjali stran od njega, saj jim je deloval sumljivo. Iz šale je nastala hudo resna zadeva, saj je Movember samo v ZDA pomagal zbrati več kot 60 milijonov dolarjev za bitko proti raku. Severni sosedje jih žgejo, saj so Kanadčani do letos zbrali že več kot 80 milijonov dolarjev, četudi tam v akciji bojda sodeluje manj ljudi. Še bolj dih jemajoče so številke po svetu. V Franciji, Avstriji, na Norveškem in v Veliki Britaniji so zbrali skupno več kot 769 milijonov dolarjev. Movember povzroča tudi zaplete. Trinajstletnemu Britancu, ki si je brke hotel pustiti kot znak podpore očetu, ki je premagal raka, je vodstvo šole prepovedalo obiskovanje pouka, saj bi lahko med golobradimi, puhastimi sošolci prebudil zavist. V prid brkom se je oglasila skupina avstralskih znanstvenikov, ki trdi, da brki pomembno prispevajo k preprečevanju kožnega raka, saj kožo pred nevarnimi ultravijoličnimi žarki ščitijo kar 95-odstotno. Med prvimi velikimi podporniki Movembra je bilo podjetje, ki izdeluje kondome. Od vsakega prodanega so raziskavam raka namenili pet centov.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta