Staljena ogrlica na ženskem vratu

Mateja Ratej, ZRC SAZU
23.03.2019 02:21

V izteku 19. stoletja rojena Ljubljančanka Marija/Rija Žargi je še kot deklica postala migrantka, ko sta se z mlajšo sestro Fani pridružili staršema, ki sta našla delo v Nemčiji. Mati se je po zgodnji smrti očeta kuharja s hčerama vrnila v Ljubljano, Riji pa je ostalo odlično znanje nemškega jezika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ob začetku prve svetovne vojne se je poročila z vrstnikom, Mariborčanom Emilom Podkrajškom, ki je postal Ljubljančan, ko je njegov oče, železniški uradnik, tam dobil zaposlitev. Rija je leto po poroki rodila sina Dinka, leta 1920 pa še hčer Jano. V zgodnjih dvajsetih letih 20. stoletja je družina živela v središču Ljubljane, na Prešernovem trgu, kjer sta bila oktobra 1919 Rija in Dinko udeležena v hudem požaru v stavbi, kjer so živeli Podkrajškovi. Sprožila ga je eksplozija v bližnji prodajalni barv, lakov in firnežev. Ko je pričelo goreti, je Rija skozi okno drugega nadstropja najprej vrgla sinka, ki ga je v plašč ujel reševalec, nato je goreča skočila še sama. Dinko je bil nepoškodovan, sama pa je dobila opekline po rokah, glavi in na vratu, kamor je vročina ognja vžgala njeno staljeno ogrlico.

Marija Rija Žargi (sedi)
Žena in dom naslovka
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta