Stojan Kerbler: Nobena Haložanka si ni popravila frizure

Stojan Kerbler, mojster fotografije. Ob njegovi osemdesetletnici je na ogled velika retrospektiva v Moderni galeriji v Ljubljani pa cela vrsta razstav na njegovem Ptuju in v okolici.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Na ogled so Pogledi, fotografski opus Stojana Kerblerja v Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož, v Miheličevi galeriji, v razstavišču TALUM v Kidričevem je na ogled razstava Ljudje s poudarkom na Kerblerjevi tovarniški fotografiji. V Galeriji mesta Ptuj pa Fokus kot hommage Stojanu Kerblerju. Razstavljajo slikarji in fotografi z območja nekdanje Jugoslavije.
Dobila sva se pri njem doma v bloku na Potrčevi. Tistem, ki ga je gradila za svoje zaposlene njegova Tovarna glinice in aluminija. Mojster je svoje stanovanje spremenil v fotografski atelje s temnico in galerijo pa tudi fundusom. Greva skozi razstavljene slike in fotografije manjših formatov v predsobi, za vsako je kaka zgodba, kak človeški, ustvarjalni stik. Res je privilegij družiti se z njim, občudovati njegove natančnost, zmernost, discipliniranost, talent za dokumentiranje umetniških sopotnikov pa tudi prednikov. Že tri leta je vdovec, žena Milka je bila knjižničarka v Knjižnici Ivana Potrča, leta 1966 sta se jima rodili dvojčici.
Včeraj pred 80 leti ste se rodili na Ptujski Gori oziroma uradno v Mariboru.
"Moj uradni rojstni kraj je sicer res Maribor, ne Ptujska Gora. Mama je rodila v bolnišnici, na Ptuju je še ni bilo. Maribor v tistem času nič ni vplival name, zato raje uporabljam Ptujsko Goro za kraj svoje mladosti. Najbolj je vplivala v zgodnjih letih name."
Kako pa je vaša mama Ljubljančanka prišla učit na Ptujsko Goro?
"Takrat so bili učitelji večinoma moški. Redke so bile učiteljice. Njen oče je bil železničar, mama ni bila v Marijini družbi. Prvo službo je dobila v Kočevskem rogu. Gozdarji so jo sicer naučili, kako se naj brani medvedov, a ko je srečala prvega, je od tam odšla. Potem je šla učit v Trst, kjer pa so leta 1919 napodili slovenske učitelje. In tega leta je prišla na Ptujsko Goro. Bila je štiri leta mlajša od očeta, ki je bil eno leto starejši od Tita. To letnico smo pač vsi poznali. Ata je končal moško učiteljišče v Mariboru. Nikoli ni bil vojak, ker so učitelje preveč potrebovali. To večkrat pripovedujem današnjim učiteljem. Danes učitelji niso nič več cenjeni. Oče je najprej učil v Juršincih, potem v Majšperku, 1923. je prišel za nadučitelja na Ptujsko Goro, 1927. pa bi mama dobila službo v Celju. Ata ji je predlagal poroko in sta oba ostala na Gori. Mama je slikala. Hecajo se, da je to imela po meni. Po očetovi smrti je ogromno risala, prerisovala je umetniške reprodukcije ali fotografije."
Haloškim otrokom v razredu, ki so imeli težave z branjem, je menda vse narisala?
"Stene so bile kot table, takrat ni bilo še nobenih učil. Spomnim se teh prvih razredov, imeli smo še računala. Mama je otroke hranila, jih oblačila, navajala na higieno. Danica Purg, ki je tudi iz teh krajev, iz Stogovcev, večkrat piše o tem, kako je moja mama pomagala malim Haložanom."
Vaš prvi brat je umrl za davico, potem se je rodila sestra 1935. in nazadnje vi. Mama je bila že kar v letih?
"Po bratu Branku, ki je umrl zgodaj, in sestri Majdi je mama hotela imeti sina. Rodila me je pri 43 letih."

Družina, 1973
Stojan Kerbler
Težko življenje na haloških kmetijah je v svoj objektiv ujel tudi fotograf Stojan Kerbler. Pred južino, 1978
Stojan Kerbler
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta