(TRANSSPOLNOST) "Nisem človek, ki bi ždel med štirimi stenami, se skrival in sramoval samega sebe"

Larisa Pukšič
12.03.2020 08:16

"Težko je reči, da je bil četrtek popoldan, ko sem se vprašal, ali sem trans," odgovori 24-letni Edi A. Klobučar, ki je s prihodom v Ljubljano začel poglobljeno razmišljati o sebi in svoji identiteti. Letos mineva pet let, odkar je našel besede, s katerimi je lahko opisal svoja občutja, in prostor, kjer jih je lahko izrazil. Spoznanje, da je transspolni moški, je zanj pomenilo odrešitev, a hkrati zavedanje, da pot ne bo enostavna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Edi A. Klobučar
Larisa Pukšič

Ko govorimo o transspolnem moškem, pomeni, da mu je bil ob rojstvu pripisan ženski spol. Pri transspolnih osebah se spol, ki je osebi pripisan ob rojstvu, ne ujema s spolno identiteto, ki jo oseba čuti in s katero se identificira. Doživlja neujemanje med lastno spolno identiteto in tisto, ki ji jo je pripisala družba. Transspolna oseba ni "ne moški ne ženska", ni "pol-pol", ni "tretji spol" ali "ne eno ne drugo".
Ediju je bilo po prihodu na študij v Ljubljano jasno, da čuti neskladje med tem, kar dejansko čuti, kako izgleda in kako želi izgledati. Spopadal se je tudi s tem, kako ga sprejema družba. "Kar nekaj let sem se boril z depresijo, anksioznostjo in imel panične napade. Ko sem se povezal s temi besedami, sem spoznal, da je bilo veliko stisk povezanih z nezadovoljstvom s samim seboj. Prej tega nisem razumel," pove danes. Najprej je postal prostovoljec v Društvu informacijski center Legebitra (civilnodružbena organizacija LGBT+), kjer je spoznal veliko oseb iz LGBT+ skupnosti. Vključil se je v njihov program za svetovanje in samopomoč, kamor hodi še danes, čeprav ponosno pove, da vedno redkeje. "Ko se oseba odloči, da potrebuje psihosocialno podporo, najprej določimo datum za prvo srečanje. Po uvodnih razgovorih ugotovimo, ali je oseba primerna za vključitev v program, nato pa začnemo z rednimi tedenskimi srečanji. Odvisno sicer od potreb vsakega posameznika_ce," pojasni proces vključitve v svetovanje Blažka Plahutnik Baloh, svetovalka v Društvu Legebitra.

Epa
Igor Napast

Ravno to je rešilna bilka

Na vprašanje, kaj bi se zgodilo, če ne bi prišel v Ljubljano, Edi odgovori, da zares ne ve. Po izkušnjah Blažke Plahutnik Baloh se osebe iz manjših krajev razkrijejo kasneje. Običajno se takoj, ko se da, preselijo v Ljubljano ali tujino. Kar 65 odstotkov sodelujočih v zgoraj omenjeni raziskavi prihaja iz Osrednjeslovenske regije, drugi so razporejeni po celotni državi. Najmanj je tistih, ki živijo v Pomurski, Koroški, Zasavski in Posavski regiji ter Jugovzhodni Sloveniji. Obe organizaciji se ob tem zavedata, da so manjša mesta in kraji prav tako pomembni, zato se trudita biti dejavni tudi izven prestolnice. "Bili smo v Hrastniku, Kranju, velikokrat v Kopru in Mariboru, letos se odpravljamo v Velenje," našteje Linn Julian Koletnik, ki pobudo lokalne iniciative vidi kot ključno, saj potrebuje zavod v drugem kraju ali mestu prostor, kjer se lahko predstavi.

"Problem je že to, da obstajamo"

"Vstopiti v šolsko okolje je nekaj najtežjega. To pa je problematično, saj sta šola in družina primarni okolji, kjer pridobimo vrednote in široko paleto znanj," pomembnost sodelovanja z izobraževalnimi ustanovami pojasnjuje Koletnik. Želijo si tudi, da bi o transspolnosti izobraževali starše že v starševskih šolah, a smo od tega še daleč, doda naš sogovornik. "Veliko je informacij, ki govorijo o tem, da smo transspolne osebe bolne, da je nekaj narobe z nami, tudi mediji pišejo, da smo 'friki', da se upiramo zakonom narave ... Če ti kot mlad, zmeden človek, dobiš takšno informacijo, je to ena ogromna stiska," dodaja Edi.

Tit Košir
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta