Ukrajina, leto dni pozneje: "Ne boste videli naših hrbtov, ampak naše obraze"

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
24.02.2023 09:15
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA
Minilo je leto dni od začetka vojne v Ukrajini. Konflikt, za katerega so v ruskem političnem vrhu mislili, da bo kratkotrajen, se je raztegnil v najhujšo vojno, politično in begunsko krizo v Evropi po drugi svetovni vojni.

Uvod v vojno se je nakazoval že dolgo, a preprosto nihče ni hotel ali mogel verjeti, da je kaj takega v Evropi v tretjem desetletju 21. stoletja možno. Rusija je resda mesece kopičila vojaštvo ob ukrajinskih mejah, v svoje vojaške vaje, kot so ves čas trdili, vključila še zavezniško Belorusijo in njenega predsednika Aleksandra Lukašenka, doma diktatorja, ki je v kali zatrl demokratično vrenje in si prilastil volitve, v resnici pa ponižnega sledilca idejam ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ampak oblasti v Moskvi so nenehno ponavljale, da ne nameravajo napasti Ukrajine, ne, nikakor ne, samo za velike manevre gre. Kdo za vraga bi na svetu sprožil vojaške vaje, na katerih se zbere več kot 150 tisoč vojakov? 
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta