Zagrebška dvorišča so postala poletne oaze mestne kulture

Tanja Cvitko
29.07.2023 06:00

Kulturno-turistični dogodek v obliki festivalskega formata s sloganom "Vsako dvorišče ima svojo zgodbo" se je s podporo mestne turistične organizacije začel leta 2014 z namenom oživljanja dvorišč Gornjega grada.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tanja Cvitko

Vsak letni čas v Zagrebu ima svoje čare in težko je reči, kdaj je obraz hrvaške prestolnice najlepši. Zagrebško poletje, poleg ponudbe velikih odmevnih koncertov in stalne kulturne ponudbe, povezujemo z Dvorišči na Gornjem gradu, festivalsko prireditvijo, ki zadnja leta žanje ogromno zanimanja občinstva, domačega in tujega. Ušesu prijetna glasba, sproščena poletna zabava, slastni prigrizki in osvežilne pijače ter čudoviti razgledi na slikovite vedute Gornjega grada so zmagovalna kombinacija, zaradi katere so Dvorišča eden izmed najbolj obiskanih julijskih dogodkov v Zagrebu.

Kulturno-turistični dogodek v obliki festivalskega formata s sloganom "Vsako dvorišče ima svojo zgodbo" se je s podporo mestne turistične organizacije začel leta 2014 z namenom oživljanja dvorišč Gornjega grada. Zagrebška Dvorišča ob poletni sprostitvi pripovedujejo zgodbe starega Zagreba, tiste, ki jih še niste doživeli, še najmanj pa poznali. Vsako dvorišče, vključeno v izvedbo, ima svoje skrivnosti, obiskovalci pa so vabljeni doživeti nepozabno kulturnozgodovinsko izkušnjo, ki jo bogatijo posebne dekoracije vsakega dvorišča, spremljajoča živa glasba in gastronomsko-gostinska ponudba. Cilj projekta je obujanje starih, pozabljenih zgodb Gornjega grada ob sproščenih poletnih druženjih in urbani zabavi ob kvalitetni glasbi.

Približno dvanajst vsakoletnih poletnih večerov na skritih dvoriščih in vrtovih, ki gostijo zanimive večerne glasbene poslastice v posebej oblikovanem čarobnem vzdušju, predstavljajo Zagreb v osvežujoči in romantični preobleki. Neprecenljivi šarm zagrebškega Gornjega grada, čudovita arhitektura, bogata zgodovina in vzdušje starih časov, nasmejani trenutki in brezskrbna poletna druženja so sestavine za popoln urbani poletni oddih.

Projekt, ki je vzniknil iz zgodb in tradicije Gornjega grada, je že ob prvi uprizoritvi s svojim edinstvenim konceptom in kreativnim pristopom osvojil ne le pozornost zagrebške javnosti, ampak tudi srca številnih hrvaških in tujih obiskovalcev. Dvorišča so s kontinuirano podporo mestne turistične organizacije postala odlična promocija za mesto Zagreb tako z vidika turistov kot tudi z vidika meščanov, saj jim ponujajo priložnost, da svoje mesto doživijo na povsem nov način. Iz leta v leto na Dvoriščih radi preživljajo vroče poletne sprehajalne večere, kjer se v okviru festivala odpirajo dvorišča hiš, palač in muzejev, ki so običajno zaprta, ali vsaj večinoma skrita očem javnosti.

V devetih letih so zagrebška Dvorišča bogato zaživela in se spremenila v kultno, tradicionalno in prvovrstno kulturno prireditev ter postala nepogrešljiv del bogate turistične ponudbe Zagreba. Nekaj, o čemer vsebinsko sorodna, programsko pa celo bogatejša Dvorišča "metropole", imenovane Maribor, ki so letos praznovala svojo trinajsto obletnico, lahko le sanjajo v najbolj nepredstavljivih divjih sanjah. (Če mi dovolite trenutek grenkobe: mariborskim Dvoriščem se v brezupnih sanjah pridružujejo tudi mnogi drugi, s strani mesta Maribor in naše "mestne turistične organizacije" neprepoznani mariborski akterji s področja kulture in kreativnega turizma.)

Tanja Cvitko

Zagrebški potres in pandemija leta 2020 sta ustavila marsikatere tradicionalne zagrebške dogodke, enaka usoda je doletela tudi zagrebška Dvorišča, vendar so že v naslednjem letu z neprekinjeno podporo mestne turistične organizacije okrevali in nadaljevali izvedbo projekta. Letos jih je zopet doletela nepričakovana nesreča zaradi ekstremnih vremenskih razmer ravno v festivalskem času, vendar so se ponovno hitro prilagodili in podaljšali terminsko vnaprej določen program na dni brez napovedanega dežja in predvsem nevarno uničujočih neviht.

Velik del Gornjega grada je v popotresni obnovi, zato so številne atraktivne lokacije, kjer so se v preteklih letih odvijala Dvorišča, organizatorjem letos bila nedosegljiva. Pa vendar so nam na slikovitih šestih prizoriščih, le streljaj eno od drugega (v predpotresnih letih so naštevali celo več kot deset prizorišč), ponudili vzporeden večerni glasbeni program. Letos so obudili lokaciji, premierno predstavljeni leta 2019, zgornje reprezentativno dvorišče Hrvaške akademije znanosti in umetnosti na Opatički 18 in spodnje, skrito in posebno dvorišče s pogledom na Radićevo ulico (Dvoranski prečac 1). Odkrita lani in letos ponovno prebujena lokacija je bilo čudovito dvorišče palače Erdödy-Keglević na Ćirilometodski 4, kjer je danes ena od rezidenc pravne fakultete, nekoč pa zadnji dom voditelja hrvaškega preporoda Ljudevita Gaja in domovanje njegove znamenite Ilirske tiskarne. Pridružilo se jim je dvorišče observatorija v Popovem stolpu, na vrhu Opatičke. Arheološki vrt oziroma severno dvorišče Muzeja grada Zagreba in njegov Atrij, ki se bohoti z najstarejšo stensko uro v Zagrebu, sta se po dolgih letih zopet vrnila med slikovite lokacije Dvorišč.

Ravno Muzej mesta Zagreba je bil letošnja posebna in izjemna festivalska lokacija, ne samo zaradi dveh vzporednih koncertnih prizorišč, temveč tudi zaradi spremljevalnega programa v obliki pripovedovalskega muzejskega sprehoda s konteso Nero. Neustavljiva pripovedovalka, ki je poosebila lik pisateljice Marije Jurić Zagorke, je s svojo karizmo začarala vsakega obiskovalca, tudi najmlajše. Potopila nas je v dobri dve uri bogatih zgodb o Muzeju mesta Zagreba, samostanskih klarisah ali "bankirkah", zagrebških čarovnicah, zgodovini nastanka mesta Zagreb, z okušanjem medenjakov in ovohavanjem začimb naših babic, v živahnih, poskočnih, duhovitih, avtentičnih "purgerskih" rimah. Njeno muzejsko in zagrebško vodenje lahko opišemo skoraj kot monodramo, uprizoritveno in slikovito doživetje vseh čutov, ki je poželo celo bučnejši aplavz kot dvoriščni glasbeni nastopi. Od tega mnogih obiskovalcev, ki na uprizoritveni sprehod s čarovnico nabritega jezika niso šli ne prvič ne zadnjič. Priporočamo!

Muzej mesta Zagreba je bil izjemna lokacija predvsem zaradi spremljevalnega programa v obliki pripovedovalskega muzejskega sprehoda s konteso Nero.
Tanja Cvitko

Dvorišča so že od svojega rojstva, poleg sproščene urbane zabave, mestnih zgodb in atraktivnih lokacij izvedbe prepoznane kot sinonim za kvaliteten glasbeni program. Medtem ko se vsesplošno večerno in nočno mestno vzdušje obrača k popularni elektronski glasbi, DJ-jem in enostavnejšim programskim rešitvam, ki pritegnejo množičen obisk, Dvorišča ostajajo zvesta svoji agendi in ohranjajo status pravega poletnega odra mladih glasbenih talentov. Manjši večerni koncerti intimnega značaja gostijo bodoče zagrebške glasbene zvezde v prijetnih akustičnih in nežnejših preoblekah, primernih večernem klepetu in družabnosti obiskovalcev ob hladni pijači. Izmed letošnjih nastopajočih izpostavljamo mlado Mostarčanko z imenom Pava, ki v Zagrebu s svojim neverjetno močnim hipnotičnim glasom brusi in gradi glasbeno kariero kantavtorice pop-rock in sorodnih žanrov.

Dvorišča so ena najbolj atraktivnih in slikovitih zagrebških poletnih kulturno-turističnih prireditev, ki jo obožujejo vsi, tako Zagrebčani kot njihovi gostje. S svojim dostojnim programom na skritih lokacijah, ki so pravi mestni dragulji in del bogate kulturne dediščine starega mestnega jedra, spodbujajo preživljanje časa na prostem, vsem obiskovalcem ponujajo sprostitev od divjega ritma mestnega življenja in prijetne poletne večere v posebnem vzdušju. Privlačnost tega mestnega projekta in njegovo uspešnost potrjujeta tudi že po prvem letu izvedbe prejeti dve prestižni nagradi za najbolj kreativen in inovativen projekt v hrvaškem turizmu.

Pokukajte za slikovita pročelja palač in dvorcev zagrebškega Gornjega grada! Ne nazadnje vas organizatorji vabijo, da se podate na kulturno popotovanje in spoznavanje očarljivih slikovitih zagrebških dvorišč, ki so javnosti običajno nedostopna ali manj znana, s pozivom "Zakačite se na Dvorišta!" Mogoče se jim naslednje poletje, preden odrinete precenjenim hrvaškim natrpanim plažam naproti, vsaj za nekaj dni priklopite tudi vi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta