Zapakirana civilizacija

Danes pa o dveh novicah, ki sta me prepričali, da je s civilizacijo konec. Finito. Kaput.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Najprej pa o embalaži. Zadeva je namreč ta, da zadnje čase ne morem več ničesar odpreti. Drugače povedano - ničesar, kar je zapakirano, ne znam odpakirati. Recimo zadnjič med zlaganjem umazane posode v pomivalni stroj. Naravno je, da ima človek pri tem opravilu vsaj malo mokre roke. Bog ne daj mastne. In potem poskusi, če lahko, dobiti tableto iz plastičnega ovoja. Nemogoče. Ali pa poskušam odpreti škatlico s čajem. Neka ozka, trpežna, kot rokavica prilegajoča se folija je zavita okoli škatlice. Ko jo (z nožem) nekako premagam, me šele čaka presenečenje. Vsaka izmed vrečk čaja je po novem zapakirana v embalažo. In spet nož, škarje in preklinjanje. Da ne govorimo o tem, kako je, če kupiš karkoli tehničnega/tehnološkega. Še posebej nemogoči so ceneni izdelki tipa "kolesarski števec". Vtisnjene v embalažo bi jih najraje odpiral z bombo. Ali pa srajce, kjer se nalepke, našitki, iglice in sponke skrivajo še dolgo po tem, ko oblačilo že nekaj časa uporabljaš. Torej: zadnjih nekaj let ne morem več ničesar odpreti. In vem, da nisem edini.
Prihajam iz časov železnodobnega pakiranja. V svet embalaže so me sprejeli trije bistveni pripomočki; mreža, cekar in ovojni papir. S to kombinacijo so bili prodajalci potrošnikom sposobni spakirati vse, kar je bilo za življenje nujno. Kar za življenje ni bilo nujno, ni nihče pakiral. Bomboni iz steklenega kozarca, s kovinsko lopatico v papirnati škrnicelj. Meso v povoščeni papir in naravnost v cekar. Kruh v torbo. Mleko od kmeta v kanglici. Z današnjega stališča se zdi, da je bilo življenje manj zapleteno zaradi tega, ker je bilo manj zapakirano. Nekje na poti embalažne revolucije so prišli papirnati škrniclji, tetrapak in končno njeno veličanstvo - plastična vrečka. Bele, cenene in trpežne so se zdele kot napredek. V bistvu pa so k nam prinesle najprej usrane bregove rek, nato pa še ekološko nočno moro.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta