''Zaradi spolnih zlorab težo krivde nosimo vsi duhovniki''

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
09.03.2019 06:32

Martin Golob, 31-letni župnik v Srednji vasi pri Bohinju in vloger, čigar vloge in bloge na spletu prebirajo in jim prisluhnejo tako mlajši kot starejši.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Ko odpre vrata župnišča v Srednji vasi pri Bohinju, kjer že četrto leto skrbi za 2000 faranov tamkajšnje župnije, mi je v trenutku jasno, s čim je v zgolj nekaj mesecih zaradi vlogov, ki jih objavlja na katoliškem spletnem portalu Aleteia.si, postal spletna zvezda, celo influencer. Prisrčen širok nasmeh in sproščenost sta zaščitni znak duhovnika Martina Goloba. Golob razbija stereotipne predstave o duhovnikih. "Če si župnik, ni nujno, da si debel, plešast in tečen," je pojasnjeval medijem že pred meseci. Tudi gospodinje nima. "Na kosilo grem vsak dan k starejši gospe v vasi, ki je ovdovela. Toliko, da pojem nekaj toplega. Danes je težko dobiti starejšo gospodinjo, mlade gospodinje pa ne moreš pripeljati v župnišče. Bi se takoj pojavile govorice," se prvič in kasneje v pogovoru še večkrat pošali, ko ga pobaram, kje je gospodinja. "Perem in likam si pa kar sam. Trdega dela sem navajen od doma, s kmetije, še doda v veliki kuhinji, kjer nama s fotoreporterjem za veliko mizo postreže z bohinjskim sirom. Ves čas pogovora je sproščen, le na trenutke, ko se lotiva tudi resnih bolečih tem, s katerimi so številni duhovniki okrnili ugled Katoliške cerkve, mu nasmeh izgine z obraza.
Vas je presenetilo, kako priljubljeni ste postali na spletu zaradi svojih vlogov?
"Zelo. Nisem si mislil, da je duhovnik lahko tako popularen in da bodo vlogi tako odmevni. Do odločitve, da bom vlogal, je prišlo spontano, ko me je k temu povabil katoliški spletni portal Aleteia.si. Gledanost je solidna, že čez 170.000 ogledov skupaj smo našteli. Pri maši nimam nikoli toliko ljudi, kot si jih ogleda moje vloge. To pomeni, da ljudi zanima, kaj imamo duhovniki povedati. V nas očitno vidijo tudi nekaj pozitivnega. Je pa res, da sem se potem, ko so me ljudje začeli spremljati, odzval na vsako povabilo medijev k predstavitvi. In tudi to je najbrž prispevalo k moji prepoznavnosti."

Martin Golob: "Ta praznik ni folklora. To ni tako kot božič ali velika noč, ki je za koga samo šunka."   
Robert Balen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta