Zgodba o stoletniku: Veteran Papa Jake je zvezda tiktoka

Pripravil Rok Kajzer
01.07.2023 06:00

Zgodba o vojaku in veteranu, ki je preživel dan D - izkrcanje v Normandiji. Danes ima več kot 600 tisoč sledilcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veteran Jake je dopotoval v Normandijo in se udeležil slovesnosti ob obletnici izkrcanja v Normandiji.  
Profimedia

Sliši se nenavadno, a zgodba je povsem resnična. Stoletnik je postal zvezda platforme TikTok. Če ob tem še zapišemo, da je Jake Larson veteran druge svetovne vojne in eden tistih srečnežev, ki je odnesel živo glavo pri izkrcanju zaveznikov v Normandiji 6. junija 1944, potem je slika res presenetljiva. Jake Larson se je izkrcal na francosko plažo prav na dan D in zdaj svoje vojne zgodbe pripoveduje na tem omrežju - in postal je prava zvezda ne le tega omrežja, ampak je pritegnil pozornost medijev. Tudi največjih.

Več kot 4400 vojakov je izgubilo življenje prvi dan znamenite operacije Overlord. Med srečneži je bil tudi Jake, ki še danes ne ve, kako je preživel na plaži Omaha - in še danes ne razume, zakaj je preživel on in ne tudi drugi. "Verjetno sem bil tisti dan človek z največ sreče na svetu," je pred leti dejal za New York Times. Skoraj osemdeset let po operaciji, ki je pomenila zlom nacistične Nemčije, je eden redkih živečih veteranov iz druge svetovne vojne.

Danes več sto tisoč sledilcem pod uporabniškim imenom @StoryTimeWithPapaJake Larson objavlja mešanico zabavnih videoposnetkov in pripoveduje o svojem vojaškem življenju in vojni. Delil je tudi zgodbo o tem, kako je vojna združila njega in njegovo (pokojno) soprogo Lolo. Ko se je prijavil v vojsko (oziroma Nacionalno gardo), je lagal o svoji starosti; star je bil komaj 15 let. Kasneje so ga napotili na Severno Irsko, kjer je napredoval do čina narednika, dobil pa je tudi nalogo, da soustvarja knjige načrtov za dan D. Po izkrcanju v Normandiji - takrat je bil star 21 let - je sodeloval v bitkah vse do ofenzive v Ardenih. Spominja se, kako se je ob izkrcanju skrival v luknji, medtem ko je ogenj nemških mitraljezov "deževal" okoli njega. Takrat se je vprašal: "Kaj za vraga počneš tukaj, Jake?" Odlikovan je bil z ameriško bronasto zvezdo (Bronze star) in francosko legijo časti.

Ko je bil lani na proslavi obletnice v Normandiji, je bil že velika zvezda, vseskozi so ga ustavljali in spraševali, če se lahko fotografirajo z njim, zvezdo. O novi slavi je Larson za Associated Press povedal: "Sem samo podeželski fant. Zdaj sem zvezda na tiktoku. Lahko me vidite povsod, sem Papa Jake. Jaz sem legenda! Tega nisem načrtoval, zgodilo se je." Dejal je tudi, da je živ - in srečen - tudi zaradi svojih sledilcev na tiktoku. Stoletna veteranska zvezda se je sicer rodila v kraju Owatonna v Minnesoti, v Nacionalno gardo pa se je, kot rečeno, s prevaro vpisal leta 1938.

Stotnik Willie Cowart izreka spoštovanje veteranu Larsonu lani v Normandiji.
Profimedia

V Francijo je dopotoval tudi letos, njegov obisk pa so spremljali novinarji agencije Associated Press. Tako so zapisali: "Veteran druge svetovne vojne Jake Larson, 100-letni Američan, ki je na družbenih omrežjih najbolj znan pod imenom Papa Jake, je užival v objemu številnih oboževalcev, ki jih je srečal med potovanjem po Normandiji. Larson, ki ima na tiktoku več kot 600 tisoč sledilcev, se je udeležil slovesnosti na ameriškem pokopališču. 'Star sem 100 let brez drobca bolečine. Ne moreš se pretvarjati,' je dejal. Larson je odšel do Pegazovega spomenika, postavljenega v spomin na ključno operacijo dneva D, ko so morale čete prevzeti nadzor nad strateškim mostiščem. Tam je srečal Billa Gladdena, 99-letnega britanskega veterana: 'Rad bi te objel, hvala. V očeh imam solze. Usojeno nama je bilo - morala sva se srečati,' je Larson rekel Gladdenu. Prav tako je odšel na parado skupaj z drugimi ameriškimi veterani na invalidskih vozičkih v Sainte-Mere-Eglise. Na vsakem postanku na njegovem potovanju po Normandiji so ga pozdravili ljudje, ki so prosili za selfije - v zameno je ponudil velik objem."

Lani je BBC objavil zgodbo o vrnitvi veterana na "kraj zločina" - Brownlow House. Veteran je bil namreč nameščen v bazi v kraju Lurgan v okrožju Armagh na Severnem Irskem, tam pa je bil lani deležen posebne dobrodošlice, saj so se sprejema udeležili številni gostje iz Velike Britanije, ZDA in Francije. Pred slovesnostjo je v oddaji Good Morning Ulster za BBC povedal svoje spomine na kraje, ki jih je obiskal. "Moj prvi spomin na Severno Irsko je bil Armagh," je dejal. "Šli smo v Armagh in nastala je precejšnja zmeda, saj smo bili prvi ameriški vojaki v okrožju." David Martin, direktor Brownlow House - dvorca, kjer je bilo poveljstvo številnih in različnih vojnih operacij -, je obisk veterana opisal kot "spektakularen" dan. "Današnji dan je bil zelo, zelo zgodovinski, kajti ne bo se več zgodilo, da se veteran, star 99 let, vrne tja, kjer je bil nameščen med drugo svetovno vojno," je dejal. "Za vse, ki so ga prosili, da bi jim pripovedoval zgodbe, si je vzel čas. On je veteran dneva D, on je veteran ardenske bitke – sodeloval je v šestih bitkah in vse jih je preživel," je dodal.

Zbranim je Larsen, med drugim, pojasnil tudi skrivnost dolgega življenja. Ta je, je dejal duhoviti veteran, v tem, da - ne umreš. Pojasnil je tudi, kako se je začela njegova druga zgodba, zgodba zvezdnika na tiktoku: "Sploh nisem vedel, kaj je tiktok, dokler mi ga nekega dne ni poslala moja vnukinja."

Pri stotih je postal zvezda tiktoka.
Profimedia

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta