Zgodovinsko novo leto

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pojutrišnjem je silvestrovo in vsi bomo novo leto dočakali z najboljšimi željami in načrti zase, za vse bližnje, za svoj narod in državo in ne nazadnje za vse ljudi na tem svetu. To je tradicija, ki jo negujemo že dolga stoletja, pa vsaj nam starejšim spomin pove, da se nam vse te dobre želje nikoli v celoti ne uresničijo - bila so celo leta, ko nam je vsem šlo namesto na bolje na slabše.
Pa vendar v mojem spominu najbolj živo ostaja novoletno praznovanje, po katerem se nam je Slovencem uresničila največja želja: leto 1991! Le štiri dni pred silvestrovim smo dobili uradno potrditev, da se nas je na plebiscitu za samostojno Slovenijo preko 83 odstotkov vseh volilnih upravičencev odločilo zanjo. In v letu, ki je prihajalo, smo jo uresničili. Ne po najboljših željah, ki smo jih izrekali na silvestrovo, saj so za ta gotovo najpomembnejši dogodek v vsej zgodovini slovenstva bila dana tudi življenja pripadnikov TO in policije, ki ne smejo biti nikoli pozabljena.
Mnoge želje in pričakovanja vseh Slovencev v letih, ki so nato prihajala, pa niso bila v celoti uresničena. Kljub temu smo danes del Evropske unije in gospodarsko razvite zahodne civilizacije, kar nekaj narodov iz nekdanje skupne države pa na to še vedno čaka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta