10 tehnoloških trendov, ki nam lahko do leta 2030 spremenijo življenja

Gregor Grosman
01.01.2021 04:00
Vizija družbe Ericsson sloni na napredku umetne inteligence in tehnologijah mobilne komunikacije, ki bodo omogočale medsebojno povezljivost pametnih naprav in varen prenos komunikacij znotraj omrežij prihodnosti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ericsson Consumerlab

Ericsson je izdal svoje deseto poročilo ConsumerLaba, v katerem predstavlja potrošniške napovedi o vlogi povezljivosti pametnih naprav in strojev v prihajajočem desetletju. V njem omenjajo med drugim predajo nadzora nad lastnimi mislimi umetni inteligenci, preučevanje najbolj optimalne drže telesa v pametni obleki, pa tudi pametne soseske, ki bodo v primeru sproženega alarma samodejno medsebojno povezale naprave in ob potencialnih grožnjah opozorile še druge sosede?

Ericsson ConsumerLab
Tri četrtine vprašanih verjame, da bodo naši digitalni varuhi zasebnosti v prihodnje preslepili nadzorne kamere in zatrli elektronsko vohljanje.
Ericsson Consumerlab

V prihajajočem desetletju bodo povezljive pametne naprave prevzele ključno vlogo v našem vsakdanjem življenju, menijo anketiranci. Michael Björn, vodja Research Agenda, Ericsson Consumer & IndustryLab, in avtor pričujoče raziskave, pa poudarja: "Potrošniška pričakovanja glede pametne povezljivosti med napravami so presenetljivo visoka, sploh ko jih primerjamo s pričakovanji glede povezljivih pametnih strojev na drugih segmentih. Vzemimo za primer trend o pametnih lokatorjih signala, ki zajema napoved, da se bodo naprave pametno prilagodile vsakršnemu signalu v okolju, pri čemer bo uporaba mobilne, brezžične ali fiksne povezljivosti nepomembna. Pametni lokatorji signalov bodo namreč uporabnike vodili do točk z optimalno pokritostjo tudi v gneči." Björn ob tem opozarja, da je to priložnosti za ponudnike storitev 5G, ki bodo v prihodnje morali postopno razširiti pametna omrežja na način, da bodo lahko z novimi storitvami ponudili rešitve za potrošnikove potrebe. "Vsem potencialnim storitvam je skupno to, da se zanašajo na pametno komunikacijo med napravami in s tem mrežni vidik postavljajo še bolj v ospredje," zaključi.

10 vročih potrošniških trendov do 2030:

1. Robotska telesa

76 odstotkov potrošnikov napoveduje, da se bomo kmalu lahko zanašali na pametne obleke za podporo telesne drže, ki bodo obenem okrepile našo moč.

2. Angeli varuhi

Tri četrtine vprašanih verjame, da bodo varuhi zasebnosti v prihodnje upravljali osebne podatke na način, da bodo ti pustili minimalni digitalni odtis, preslepili nadzorne kamere in zatrli elektronsko vohljanje.

3. Robotske soseske

78 odstotkov vprašanih verjame, da bodo alarmi v soseskah med seboj povezani in bodo ob potencialnih grožnjah opozorili tudi sosede. Avtomatsko povezovanje bo tako okrepilo varnost sosesk.

4. Trajnostni roboti

82 odstotkov vprašanih verjame, da bodo naprave kmalu omogočale izmenjavo informacij in nas pravočasno opozorile na prihajajočo točo, hudournike ali druge izjemne vremenske pojave. Polovica vprašanih verjame, da bomo do leta 2030 lahko uporabljali naprave za prečiščenje vode, ki se bodo samodejno prilagodile novim onesnaževalcem in se učile novih shem čiščenja z izmenjavo podatkov z drugimi čistilnimi napravami. 

5. Domači uradniki

Neprekinjeno delo od doma bo prihodnost, ki jo je pandemija covid-19 že letos prinesla k nam. Delo od doma pa predstavlja nove izzive. 79 odstotkov vprašanih verjame, da bodo pametni zvočniki okoli domače pisarne kmalu projicirali zidove, ki preprečujejo hrup.

86 % vprašanih pričakuje, da bodo aplikacije na pametnih telefonih uporabnikom pojasnile, katere osebne podatke shranjujejo in kako bodo ti uporabljeni.
Ericsson Consumerlab

6. Pojasnjevalci

Več kot 8 od 10 vprašanih napoveduje, da bodo menedžerski sistemi za upravljanje financ pojasnjevali, kako se upravlja z našimi investicijami.

7. Neprekinjena povezljivost

83 odstotkov vprašanih verjame, da nas bodo pametni lokatorji signala vodili do točk z optimalno pokritostjo tudi v gneči. Naprave se bodo pametno prilagodile signalu v okolju, pri čemer bo uporaba mobilne, brezžične ali fiksne povezljivosti postala nepomembna.

8. Robotski nepridipravi

93 odstotkov vprašanih meni, da bo do leta 2030 na voljo že vsaj en model zločinskega robota, ki ga bo mogoče naučiti različnih veščin, med drugim vlomov ali tatvin. 37 odstotkov današnjih uporabnikov UI verjame, da bo človek v prihodnje robote uporabljal v zle namene, kot so ropi in tatvine.

9. Ustvarjalci medijskih vsebin

62 odstotkov igralcev video igric si želi, da bi igralne konzole same ustvarile novo igro, glede na njihova pretekla vedenja. 65 odstotkov vprašanih meni, da bodo še naprej raje poslušali avtorsko glasbo kot robotsko, 60 odstotkov pa podobno meni za filme. Visok je tudi odstotek tistih, ki si želijo virtualne podpore prodaji (57 odstotkov).

10. Robotski nadzorniki

7 od 10 vprašanih verjame, da bodo družbena omrežja s pomočjo UI razumela našo osebnost in oblikovala krog prijateljev, ki bo dober za naše psihofizično zdravje. 76 odstotkov vprašanih meni, da bomo v naših domovih do 2030 že imeli upravljalce doma, osnovane na UI, ki bodo vodili gospodinjstvo in bodo povezani z našimi osebnimi ter družinskimi napravami. 74 odstotkov vprašanih celo meni, da bodo nosljive naprave nadzorovale naše konzumiranje alkohola ob večerih in pravočasno blokirale plačilne kartice ali avtomobil, če bo to potrebno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta