(AVDIO) Podkast Večer v živo z Andrejo Pancar: "Reiki vzpostavlja ravnovesje"

Maja Furman
31.12.2020 09:55
Japonsko tehniko reiki poznamo kot polaganje rok na boleče predele, uporablja pa se tudi kot pomoč pri duhovnem razvoju in rasti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andreja Pancar (foto: Večer)
Večer

Reiki je starodavna japonska metoda vzpostavljanja ravnovesja na fizičnem, čustvenem, razumskem in duhovnem nivoju. Izvaja se s polaganjem rok in usmerjanjem univerzalne življenjske energije, ki preveva vsa živa bitja. O metodi smo se pogovarjali z Andrejo Pancar, Usui in Kundalini reiki mojstrico, bioterapevtko Karmične diagnostike in Djotish svetovalko.

Pogovoru prisluhnite na povezavi TUKAJ.

Andreja Pancar, dobrodošli. Večina reiki pozna kot metodo, pri kateri na boleče predele na telesu polagamo roke. Vendar je reiki mnogo več kot to?  

"Res je. Reiki v najsplošnejšem prevodu opredeljujejo kot zdravljenje s polaganjem rok. Dotik je res tista prastara oblika prve pomoči. Takrat, ko nas nekaj boli, ali ko se udarimo, bomo spontano odreagirali tako, da bomo na mesto, kjer nas boli, položili dlan. Tudi otroke potolažimo z dotikom, jih objamemo, »popihamo«, ko jih kje boli itd. Na podoben način reagirajo tudi živali, ližejo si rane itd. Ko uporabimo dotik, lajšamo bolečino z zdravilno energijo, ki jo prevajamo skozi dotik. Reiki je torej najbolj znan po tem. Vendar je to zgolj splošen oziroma precej poenostavljen pomen. Reiki je več kot to. Je tehnika, ki nam pomaga pri delu na sebi, pri prihajanju v stik s sabo, z najglobljimi deli sebe, pomaga nam pri dvigu zavedanja. To tehniko lahko uporabljamo kot pomoč duhovnega razvoja. Beseda reiki je sestavljena iz dveh besed: rei, ki pomeni univerzalno, in ki, s pomenom življenjska oziroma kozmična energija. Reiki bi dobesedno prevedli kot univerzalno življenjsko oziroma kozmično energijo, ki je v vsem, kar obstaja, je povsod okoli nas. Izhaja iz Japonske in gre za obliko naravnega zdravljenja. Sama nisem ljubiteljica besede zdravljenje, raje uporabljam besedno zvezo vzpostavljanje ravnovesja."

{infobox-gray_full}149054{/infobox-gray_full}

Kaj pomeni, da smo reikisti?

"Ko postanemo reikisti, se naučimo sprejemati in oddajati to energijo, postanemo kanal zanjo. Naučimo se jo aktivirati in jo uporabljati z namenom vzpostavljanja ravnovesja na vseh ravneh, na fizični in tudi na vseh bolj subtilnih ravneh (čustveni, mentalni in duhovni). Reiki nam pomaga vzpostavljati porušeno ravnovesje. Večina nas namreč ne živi v skladu z naravnimi ritmi, s čimer si, na žalost, konstantno rušimo ravnovesje. Stik s sabo in delo na sebi je lahko reiki."

Energija je reikija je splošno uporabna, tudi za živali, hišne ljubljenčke, rastline …

"Da, seveda, lahko se uporablja tudi za hišne ljubljenčke. Pravijo sicer, da so mačke naravne zdravilke in si energijo same uravnavajo, zato ni potrebe, da se vmešavamo. Psi in ostale živali pa navadno zelo dobro odreagirajo na uporabo reikija. Poleg živali lahko podpremo tudi rastline, lahko energetiziramo vodo, hrano, očistimo kristale, tudi prostor."

Kako se lahko naučimo uporabe rekija?

"Na reiki tečaju pridemo v stik z energijo, naučimo se uporabljati reiki postopek, predana nam je moč, ki jo znamo uporabiti, ko to potrebujemo. Reiki iniciacija, ki jo dobimo na tečaju, je doživljenjska."

Kako pa vi doživljate reiki, kaj je prinesel v vaše življenje?

"Predvsem spremembe v doživljanju sebe, sveta, razumevanju sebe in okolice, sprejemanju sebe. Ko se začnemo spreminjati sami, se spreminjajo tudi zunanje okoliščine. Seveda to ne pomeni, da izginejo težave, se pa spremeni odnos do njih.  V času, od kar delam z reikijem, sem uspela priti do bistveno več energije, več volje in več motivacije. Posledično je prišlo v moje življenje več radosti, izboljšal se mi je tudi imunski sistem."

Morda poudariva, kar ste že se sami omenili, da reiki ni nadomestilo za zdravljenje, ampak je njegova odlična podpora, kajne?

"Res je. Reiki ni, ne more in ne sme biti nadomestilo za uradno medicino in zdravljenje. Se pa v reikiju, in v ostalih sorodnih tehnikah, pogosto uporablja beseda zdravljenje, ki pa je po mojem mnenju napačno tolmačena. Zdi se mi, da nam v besednjaku manjka ustrezna beseda, ki bi natančno opisovala delovanje reikija. Bolje ga opiše zveza; vzpostavljanje ravnovesja."

Več vsebine vas čaka v podkastu Večer v živo.

Pogovoru prisluhnite na povezavi TUKAJ.

Pogovor je vodila Maja Furman. Spremljajte dogodke Večer v živo na spletni strani www.vecer.com/vzivo.

{youtube_api}{/youtube_api}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta