Bliža se čas obdarovanj: Če ste otroku nameravali kupiti to igračo, potem dobro premislite

A.L.
09.11.2021 10:48
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Bliža se december in z njim tudi čas obdarovanj. Trgovske police se že šibijo pod težo igrač, a pri tem vseeno velja biti pazljiv. Pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so pred časom opozorili na sluz, ki že nekaj let velja za priljubljeno igračo med najmlajšimi.

Potrošniške organizacije opozarjajo, da igrača sluz lahko vsebuje tako imenovane spojine bora (kot sta na primer boraks in borova kislina), ki zagotavljajo elastičnost in lepljivost sluzi, hkrati pa imajo vlogo konzervansa. "Več borovih spojin je povezanih tudi z možnimi učinki endokrinih motilcev. Če se kljub vsemu odločite za nakup, preverite seznam sestavin, ali izdelek morda vsebuje neželene kemikalije. Vprašajte prodajalca, ali izdelek vsebuje bor oziroma kolikšna je vsebnost tega, pozanimajte se o uporabljenih konzervansih (alergeni) in parfumih (alergeni) v izdelku. Pri igri upoštevajte opozorila in navodila za uporabo in pred ter po igri roke temeljito umijte ter preprečite, da bi sluz prišla v stik z obrazom oziroma da bi jo otrok zaužil. Ne kupujte igrače-sluzi pri ponudnikih, ki jih ne omejujejo zahteve EU direktive o varnosti igrač (na primer spletne trgovine, ki nimajo sedeža v EU)," svetujejo na ZPS.

Kako je z izdelavo sluzi doma?

Na spletu obstaja tudi vrsta receptov za izdelavo igrače-sluzi v domači kuhinji. A tudi če sluz izdelujete sami, bodite pozorni pri uporabljenih sestavinah, opozarjajo na zvezi potrošnikov. Izogibajte se uporabi lepila, pralnih praškov oziroma detergentov. Izberite takšne sestavine, ki so namenjene daljšemu kontaktu s kožo ali kot alternativo uporabite živila.

Lani je podobno opozorilo objavil tudi Zdravstveni inšpektorat RS, saj nadzorni organi in potrošniške organizacije že nekaj let pozorno spremljajo tovrstne igrače. Še posebej so bili ti izdelki deležni pozornosti v letu 2019, ko je potekal vseevropski projekt CASP Slime 2019, v okviru katerega so želeli opredeliti morebitna tveganja za zdravje in varnost otrok. Preizkusi CASP Slime 2019 so pokazali, da so na trgu še vedno prisotne neskladne igrače iz sluzi, saj je bilo od 195 testiranih igrač neskladnih 39 (20 odstotkov) igrač. Na slovenskem trgu Zdravstveni inšpektorat RS v okviru vzorčenj ni ugotovil neskladij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta