Presenetljivi izsledki raziskave: Koliko mesa je v piščančjih medaljonih, ki jih kupimo v naših trgovinah, in kakšnega porekla je?

Asja Lednik
27.09.2021 10:25
Ker piščančji medaljoni spadajo med mesne izdelke, bi v njih pričakovali tudi zajeten delež mesa. V sklopu primerjalnega ocenjevanja so na Zvezi potrošnikov Slovenije preverili, če to drži.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Pred dnevi smo pisali o novi raziskavi Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) o piščančjih medaljonih. O tem, kakšen je njihov prehranski profil in kako priporočljivi so v vsakdanji prehrani, lahko preberete tukaj.

A zgodba ima nadaljevanje. Na ZPS so si zastavili vprašanje, koliko mesa je v piščančjih medaljonih, rezultati pa so nekoliko presenetljivi. Ker piščančji medaljoni spadajo med mesne izdelke, bi v njih pričakovali tudi zajeten delež mesa. V sklopu primerjalnega ocenjevanja so preverili, če to drži.

Na ZPS ugotavljajo, da so v povprečju piščančji medaljoni vsebovali 58 odstotkov piščančjega mesa. Najmanj ga vsebuje izdelek Eco+, in sicer manj kot polovico celotnega izdelka (le 41 odstotkov). Največ piščančjega mesa vsebuje izdelek Culinea – Chicken nuggets (500 g), in sicer 72 odstotkov. Le pet medaljonov (Mercatorjevi, dva Hoferjeva, znamk Primana in Dino chicken nuggets, ter dva Lidlova, znamke Culinea 500 g ter Vemondo), ki so vsebovali več kot 65 odstotkov mesa, je pri oceni deleža mesa dobilo oceno zelo dobro. Dva izdelka sta dobila oceno dobro, osem oceno povprečno, eden pa nezadovoljivo (Eco+).

Meso celo iz Brazilije

Raziskava je pokazala, da podatki o poreklu mesa v priljubljeni hitri hrani večkrat tudi niso znani. Pri nekaterih je ta podatek zapisan samo v tujem jeziku (italijanščini, nemščini), zato so na ZPS o poreklu morali povprašati proizvajalce. "Pri šestih izdelkih je poreklo mesa Slovenija (vsi medaljoni iz Hoferja, medaljoni M minute in oba izdelka Perutnine Ptuj), pri ostalih je poreklo mesa tudi iz bolj oddaljenih držav – večinoma iz Evrope (Avstrija, Nemčija …), pri dveh Lidlovih izdelkih (Vemondo in Culiena, Chicken nuggets - 750 g) pa je lahko meso tudi iz Brazilije."

Poleg mesa je pomemben del piščančjih medaljonov tudi panada, ki predstavlja tretjino celotnega izdelka. Za pojasnilo, panada je obloga okoli mesa/mesnin, ki je običajno narejena iz moke, jajc, drobtin, mleka ali drugih sestavin. Pri veliki večini ta delež ni napisan na označbi, informacijo so našli na embalaži zgolj petih izdelkov. 

"Običajna panada, kot jo naredimo doma, je sestavljena le iz treh ali štirih osnovnih sestavin, pri pregledanih piščančjih medaljonih pa smo opazili, da je panadi dodano marsikaj. V panade tako dodajo še kvas, sladkor, škrob, dekstrozo, gostilo, glukozni sirup …," zaključujejo svoje ugotovitve na ZPS.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta