Huawei na IFI predstavil novo srce bodočih mobilnikov

Gregor Grosman Gregor Grosman
06.09.2019 19:17

Huawei je na sejmu IFA v Berlinu predstavil novi procesor za pametne mobilnike, Kirin 990, ki ga bodo prvič uporabili pri prihajajočem Mate 30.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kirin 990
Gregor Grosman

Izvršnemu direktorju Huawei Technologies Consumer Business Group je letos pripadalo otvoritveno predavanje prvega dne sejma zabavne elektronike in gospodinjskih aparatov IFA v Berlinu. Richard Yu si je vzel dobro uro časa in je najprej predstavil najsodobnejši procesor Kirin 990, ki ga namerava Huawei vgrajevati v svoje nove mobilne telefone. Prvi s "srcem" izdelanim v 7 nano metrski tehnologiji bo Mate 30, ki ga bodo predstavili 19. septembra v Münchnu.
V govoru z naslovom "Rethink Evolution" je Yu razkril najnovejši sistem na čipu (SoC), ki bo v različici Kirin 990 (5G) omogočil vrhunsko komunikacijsko izkušnjo. Novi čip, ki ima 10,3 milijarde tranzistorjev, je fizično manjši in posledično tudi varčnejši, ta pa naj bi uporabnik občutil v daljši avtonomiji baterije. Kirin 990 v različici 5G bo sposoben doseči hitrost prenosa podatkov 2,3 Gb/s v smeri do uporabnika oziroma 1,25 Gb/s v obratni smeri. Tako se video vsebine veliko hitreje naložijo, izboljšali pa so tudi delovanje na območju s slabšo pokritostjo oziroma slabim signalom. Napredni prilagodljiv sprejemnik pa pohitri prenos tudi, če je uporabnik v gibanju. Testiranja so izvajali pri 120 km/h in dosegli za 19 odstotkov boljše rezultate. Za zahtevnejše uporabnike je zanimiv tudi podatek, da bo v posebnem dual SIM načinu mogoče uporabiti eno SIM kartico v omrežju 5G in drugo v 4G, ter hkrati denimo pri nalaganju podatkov izkoriščati hitre prenose, istočasno pa se pogovarjati. 
Zahvaljujoč izboljšani umetni inteligenci bo mogoče denimo obdelovati video v realnem času na način, ki doslej ni bil mogoč. Lahko bomo denimo odvzemali gibajoče elemente, posnete ljudi, spreminjali ozadje, celo spremenili lokacijo akterjev.
Kako zelo je pomembna umetna inteligenca je želel Richard Yu ponazoriti s podatkom, da so do danes različne aplikacije že več kot 1,6 bilijona krat dostopa le do UI funkcij v mobilnikih. To število pa se bo gotovo še višalo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta