Magneti za turiste: Bi prespali v Lennonovi sobi?

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
30.08.2020 19:00

Turistični delavci v krajih, kjer je bil posnet znan film ali nadaljevanka, to dejstvo ponudijo kot dodano vrednost in magnet za obiskovalce.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na obisk Beatlov spominja tudi kip klavirja visoko na planini, kjer je poleti veliko pohodnikov in kolesarjev.
Barbara Gavez Volčjak

V državah, kjer obvladajo marketing v turizmu, naredijo atrakcijo iz še tako neznatne podrobnosti. Na primer iz lokacije, kjer so posneli kak film ali samo nekaj njegovih prizorov. Še lažje je turističnim delavcem tam, kjer je bil posnet zelo znan film z zvezdniško zasedbo, enako velja za televizijske nadaljevanke.
Na Hrvaškem se trenutno turisti precej zanimajo za lokacije v Dubrovniku, znane denimo iz priljubljene knjižne adaptacije Igre prestolov ter predlani posnete različice Robina Hooda. Na družbenih omrežjih je mogoče zaslediti celo posnetke zasebnikov, ki so v Dubrovniku naredili fotografije na natanko istih prizoriščih, kot jih je videti na uradnem fotomaterialu Igre prestolov. Hrvaška pa s tem še ni izčrpala seznama filmskih lokacij. Večina nas je že pozabila na znamenita prizorišča iz Winnetouja, ki so danes del turistične ponudbe nacionalnega parka Starigrad-Paklenica. Dobro pa je še v spominu, da so na Visu snemali drugi del muzikala Mamma Mia!, snemalne lokacije pa so predstavljene na številnih turističnih spletnih straneh.

Filmska prizorišča tudi v Avstriji

Enako podjetni so pri vabljenju turistov na kraje, ovekovečene v filmih, naši sosedje Avstrijci. V Salzburgu je denimo poleg Mozarta ena največjih atrakcij zagotovo muzikal Moje pesmi, moje sanje, posnet leta 1965 z originalnim naslovom The Sound of Music. Ker je nastal po (vsaj deloma) resnični zgodbi, je bil Salzburg tudi edina možna izbira lokacije snemanja. V Sloveniji je film mlajšim generacijam manj znan, drugod po svetu pa je njegova priljubljenost nekakšna družinska tradicija. Tako ni čudno, da turistični produkti pod tem imenom - od spominkov do ogledov prizorišč - pritegnejo več generacij obiskovalcev z vsega sveta. Se pa tudi v Sloveniji skoraj vse generacije spomnijo pred nekaj leti priljubljene nanizanke Gorski zdravnik, na katere prizorišča na Tirolskem so romali celi avtobusi iz Slovenije.
Precej bliže Maribora kot Tirolsko je avstrijsko smučarsko središče Obertauern, najbolj znano kot "zibelka snega". Prav zato, ker je tam zagotovo sneg od novembra do aprila, so ga pred 55 leti, natančneje v marcu 1965, producenti izbrali za snemanje filma Help! z Beatli v glavnih vlogah. Tako vsaj pravijo tamkajšnji turistični delavci. Drugi viri navajajo, da so se producenti odločili za razmeroma majhno vasico na Salzburškem zato, ker bi zvezdnike tam prepoznalo manj ljudi kot v katerem večjem smučarskem središču, kamor je tedaj zahajalo veliko britanskih turistov. V kraju so snemali približno dva tedna, četverico je spremljala 60-članska ekipa. Večina filmskih delavcev je stanovala v hotelu Marietta, kjer so Beatli nekega večera priredili nepričakovan koncert v čast asistentu režije, ki je imel rojstni dan. Danes to velja za edini koncert Beatlov v Avstriji.

Ena od fotografij prikazuje dedka, ki je Beatle pripeljal s kočijo.
Barbara Gavez Volčjak

Beatli so pika na i

John, Paul, George in Ringo so bili sicer nastanjeni v hotelu Edelweiss, ki stoji še danes in ga krasijo fotografije prizorov s snemanja. A slavni Britanci, ki so sicer obvladali kitare, klaviature, bobne in mikrofon, so bili na smučeh precej nebogljeni. Za prizore divjanja po strmini so zato potrebovali dvojnike. Eden od njih je današnji lastnik hotela Edelweiss, Herbert Lürzer, ki je vskočil namesto Paula McCartneyja. Pred hotelom stojijo kipi slavne četverice, po vsej vasici je mogoče na različnih mestih najti opomnike na njihov obisk, ob cesti pred Obertauernom pa obiskovalce na dogodek opozarja ogromen napis Beatles z liki glasbenikov v značilnih pozah.

Napis z liki, postavljen ob cesti v Obertauern, je visok več metrov.
Barbara Gavez Volčjak
V Obertauernu je za poletni turizem še veliko prostora, saj je zdaj večina hotelov poleti zaprtih.
Barbara Gavez Volčjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta