Na območju Dalmacije padel meteorit. Najdbe skale iz vesolja se veselijo predvsem znanstveniki

Gr.G.
10.03.2021 13:30
Območje, kjer naj bi bil meteorit padel na Zemljo, so zožali na 2 kilometra dolg in 150 metrov širok pas.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Štiri kamere, ki so del sistema tridesetih kamer Hrvaškega meteornega omrežja (HMM), so konec februarja letos posnele padec meteorita na območju Dalmacije, poroča Index.hr. Ker so po pregledu posnetkov ugotovili, da je več kot očitno meteorit preživel padanje skozi atmosfero, so sedaj organizirali iskalno akcijo za kosi, ki bi lahko bili padli na tla.

Za Dalmacija danas so pri HMM pojasnili, da je nujno čim prej najti fragmente nebesnega telesa, saj nanje zelo slabo vplivajo zemeljski vremenski pogoji. Predvsem vlaga in padavine. Da bi ga čim bolje ohranili, nameravajo meteorit, če ga bodo našli, shraniti v vakuumu. 

Območje, na katerem naj bi meteorit bil padel na Zemljo, so omejili na 2 kilometra dolg in 150 metrov širok pas. Najdbe skale se veselijo predvsem znanstveniki, ki lahko z njeno pomočjo izvedo kaj več o našem sončnem sistemu, odvisno od sestave meteorita pa so ti na tržišču tudi bolj ali manj dragoceni. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta