Približuje se čas samovozečih taksijev: Volan bo postal stvar preteklosti, vozila bodo morala biti povezana

Gregor Grosman Gregor Grosman
11.08.2020 10:50

Se svetovnim popotnikom v tujih velemestih že kmalu ne bo več treba jeziti nad ne zmeraj ustrežljivimi taksisti? Komunikacijo bodo olajšale aplikacije, poti do cilja ne bo izbiral človek. Pametni taksiji prihajajo v pametna mesta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Futuristični avtonomni avtomobili prihajajo na ceste mest. Takšen dizajn taksijev si je zamislil ruski dizajner.
Profimedia

Gotovo se vam je že zgodilo, da ste pripotovali v katero od večjih svetovnih prestolnic, pa ste bili odvisni od prevoza, konkretno taksijev. Četudi to pomeni pogosto prvi stik z lokalno kulturo in običaji, so bili turisti velikokrat prepričani, da jih je prevoznik opeharil, morda ubral daljšo pot do cilja, v nekaterih primerih pa se je zalomilo že pri komunikaciji. Mnogo težav odpravijo sicer že danes številne mobilne aplikacije, naslednji korak pa so zagotovo samovozeča vozila. Robotski taksisti torej, ki bodo nedvomno izbrali optimalno pot. Glede na prometne razmere. Programerji se že več let trudijo s številnimi algoritmi razviti in izpopolniti storitev prevoza potnikov, ki bi jih do želenega cilja prepeljali kar avtomobili brez šoferja.

V Fairfaxu v zvezni državi Virginia potnike prevaža samovozeč mini avtobus. 
EPA

Brez povezanosti ne bo šlo

Sony korporacija razvija slikovne senzorje za avtonomna vozila.
Reuters
EPA

Vozila bodo drugačna

Bo pa avtonomna vožnja s seboj prinesla tudi določene spremembe, kar se tiče oblikovanja vozil prihodnosti. Enega zadnjih konceptov avtonomnega mestnega vozila, posebej zasnovanega za taksi prevoze dveh oseb, je nedavno predstavil Roman Dolženko. Študija je opremljena z dovršenim sistemom poiskati optimalno pot do cilja, v notranjosti potniške kabine so interaktivni zasloni, pregibne mizice, intuitivni multimedijski sistem. Ruski dizajner pa je posebno ponosen na futuristično zunanjost avtomobila, pri kateri potnika za vstop uporabljata krilna vrata. Pravi sicer, da je prihodnost v minimalističnem oblikovanju.

Že leta 2017 so nastajale takšne študije samovozečih avtomobilov. 
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta