Razkrita skrivnost: Kdo je dal pobudo za razpad Beatlov?

DR
12.10.2021 16:29
Več kot 50 let po prenehanju obstoja ene najuspešnejših glasbenih skupin vseh časov razkrita skrivnost, kdo je dal pobudo za razhod.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Beatlesi med enim od nastopov. McCartney (skrajno levo) in Lennon (ob njem) sta bila gonilna sila skupine. Foto: Arhiv Večera
Arhiv Večera

Razpad britanske glasbene skupine The Beatles iz Liverpoola je največkrat analiziran prelomni dogodek v zgodovini rocka. Ko so pred več kot pol stoletja Paul McCartney, John Lennon, George Harrison in Ringo Starr odšli vsak po svoje, je večji del krivde za to padel na McCartneyja.

A McCartney, ikona zabavne glasbe 20. stoletja, v intervjuju za BBC-jev Radio 4, ki bo v celoti objavljen 23. oktobra, ponovno poudarja: "Nisem dal pobude za razhod. To je storil naš Johnny." Razpad skupine še danes vidi kot najtežje obdobje svojega življenja. McCartney, ki bo prihodnje leto dopolnil 80 let, še razkriva, da si je želel, da bi skupina nadaljevala skupno ustvarjanje, saj so v desetletju obstoja ustvarili veliko dobre glasbe. "To je bila moja skupina, moja služba in moje življenje, zato sem hotel, da nadaljujemo," še pojasnjuje glasbenik.{infobox-quote_full}174905{/infobox-quote_full}

Če Lennon ne bi oznanil svojega odhoda, bi bila glasbena pot skupine precej daljša, je prepričan McCartney. "John si je z Yoko Ono ustvaril novo življenje. Od nekdaj je želel pobegniti, saj ga je vzgajala precej stroga teta Mimi, zato se je vedno želel osvoboditi pritiskov družbe," še pojasnjuje McCartney. Dejal je tudi, da jim je takratni menedžer skupine Allan Klein svetoval, naj o razhodu ne govorijo javno, a tega ni upošteval in je o dogajanju v skupini na glas spregovoril.

"Bilo je čudno, ker smo vsi vedeli, da je konec Beatlov, vendar nismo mogli kar tako oditi." Oboževalci so ga takrat okrivili za razpad zasedbe in mu pripisali, da je pokvaril dinamiko skupine. S tem bremenom je moral živeti. "Dovolj mi je skrivanja," je za BBC povedal glasbenik. "Ljudje so bili prepričani, da sem kriv. Vse, kar lahko storim, je, da govorice zanikam." Paul je še dodal, da Lennonovi novi interesi in strasti, vključno z Yoko Ono, niso bili združljivi s skupino, pisanjem besedil in snemanjem v studiu. John je po njegovem mnenju želel imeti svoj mir v Amsterdamu, proti temu pa niso mogli storiti ničesar.{api_embed_photo}715332{/api_embed_photo}

Na novinarsko vprašanje, ali ni razlog za razpad skupine, ki velja za najpomembnejšo, najvplivnejšo in najuspešnejšo glasbeno skupino vseh časov, tudi njegova odločitev o solo karieri, McCartney odločno odgovori: "Nisem oseba, ki je spodbudila razpad skupine. O, ne, ne, ne. John je nekega dne vstopil v sobo in rekel, da zapušča Beatle. Je to jasna pobuda za razhod ali ne?" Novinarju je še razkril, da je Lennon svojo odločitev o odhodu iz skupine označil za vznemirljivo in precej podobno ločitvi. Ostalim članom je tako ostalo le, da poberejo koščke. McCartney je poklical odvetnike, a le zato, da bi zaščitil zapuščino Beatlov. "Moral sem se boriti in edini način je bila tožba drugih članov, ker so odšli s Kleinom. Čez nekaj let so se mi zahvalili za to. Nikakor pa nisem kriv za razpad skupine."

Kot poroča britanski časnik The Observer, je McCartney v intervjuju spregovoril tudi o novem odkritju besedila, ki sta ga z Lennonom pred 60 leti napisala za pesem Tell Me Who He Is. "Neverjetno je, da sem ga našel. To je moj rokopis besedila, vendar ga ne znam na pamet. To bi bila ljubezenska balada, rock. Nismo je posneli, saj takrat nismo imeli snemalnikov, zato smo si morali vse zapomniti," se spominja večkrat z grammyjem nagrajeni glasbenik in skladatelj Paul McCartney.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta