(TOTI LIST) Ministrica Kustec zagotavlja, da je vse pod nadzorom

Kimona Sustec
02.08.2021 07:19
Novo šolsko leto je pred vrati, z njim pa veliko vprašanj, tako staršev kot učiteljev. Kako bo potekalo, kako bomo varovali otroke v prihajajočem četrtem valu, bomo zapirali šole ...? Ministrica za šolstvo in šport Simona Kustec je prijazno pristala na pogovor.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Zadnje dni navdušeno navijate za naše športnike v Tokiu. Kaj pravite na kritike, da se za šport v času epidemije niste kaj preveč brigali?

"Športniki so me s svojimi rezultati povsem navdušili! Dokler me niso poslali v Tokio, sploh nisem vedela, da šport spada v mojo pristojnost! Človek se uči vse življenje."

No, nekateri pravijo, da bi si igre lahko ogledali na daljavo, da bi se vsaj malo vživeli v šolski vsakdan tega in minulega leta ...

"Predsednik je rekel, da lahko grem. O njegovih ocenah in besedah ne dvomim."

Predsednik SMC ali vlade?

"Vlade, seveda. Izjemen politik je. Moram pa na tem mestu pohvaliti tudi našega Zdravka. Odlično dela. Če ju primerjam z nekdanjim predsednikom in ustanoviteljem SMC Mirom Cerarjem, je razlika ogromna. Janez in Zdravko ga prekašata na vseh področjih, zato se Miru in njegovi politiki tokrat tudi prvič javno odrekam."

Ste pa bili lepi v dresu olimpijske reprezentance.

"O, hvala. Prva pohvala po dolgem času."

No, četrti val epidemije je menda pred vrati. Ali lahko zagotovite, da šole tokrat zapiramo zadnje?

"Na ministrstvu temu vprašanju namenjamo veliko pozornosti. Bo pa odločitev v rokah svetovalne skupine pri vladi in vlade."

Pa vaša predvidevanja? Ste le ministrica te vlade.

"Morda jih bomo zaprli zadnje, morda pa tudi prve. Najpomembnejša je varnost."

Starši in učitelji bi skoraj morali vedeti. Kot ministrica bi vendarle morali imeti najpomembnejšo besedo ...

"Seveda jaz odločam o vsem. Tudi doslej sem. Zaprtju šol sem ostro nasprotovala, je pa res, da me nihče na vladi ni nič vprašal. Jaz pa tudi nisem nič rekla. In potem moja odločitev ni bila izvedena. Ampak pomembno je, da vlada dobro dela. Dve šolski leti, zaznamovani s pandemijo, smo odlično izpeljali. Poglejte samo sijajne letošnje rezultate na maturi."

Obstajajo očitki, da ministrstvo niti najmanj ni pripravljeno na novo šolsko leto in novi val.

"To širijo komunisti in levičarska opozicija. Odlično smo pripravljeni. Ali mislite, da bi odpotovala v Tokio, če bi menila, da ni tako?"

Je to, da ste v politiko prišli s FDV, ovira?

"Tudi Janez je diplomiral na tej šoli. Se pa z njim strinjam, da je ta fakulteta leglo levičarskega ekstremizma. Upam, da se mi nikoli ne bo treba vrniti tja. Zdravko bo že našel kaj."

Morda bo težko kaj našel, saj je SMC mrtva, brez kakršne koli možnosti, da preživi.

"Politika SMC je že tako usklajena s SDS, da se lahko že jutri združimo. In preživimo. Intimno: članstvo v SDS me mika."

Za trenutek se vrnimo v šole. Medtem ko v Evropi namenjajo milijone za tehnično izboljšanje prezračenosti učilnic, pri nas nič.

"Zdaj pa mi boste rekli, da učitelji in učenci ne znajo odpreti oken? Pa kakšna vprašanja so to? Kdo vam je ta vprašanja naročil? Fajonova? Šarec?"

Dobro, preskočimo to vprašanje. Kakšni so strateški načrti, da kljub novemu valu šole ostanejo odprte?

"Načrti, ja, no, imamo jih. Dobri so. Vse je pripravljeno. Vse! Lahko mi verjamete na besedo. Joj, saj bi vam rada obširneje odgovorila, pa imam čez pet minut let iz Tokia. Lepo mesto."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta