(TOTI LIST) Veliki uspeh IJS: Klonirali so ministrico Simono Kustec!

Kimona Sustec
22.11.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotomontaža: Toti list

Ne glede na hudo epidemiološko situacijo in razklanost v državi se je minuli teden zgodil presenetljiv preobrat - šolska ministrica Simona Kustec se je čez noč pojavila v vseh izobraževalnih ustanovah, učilnicah, predavalnicah, pisarnah ...

Kot nam je uspelo izvedeti, je tam prisotnim prijazno, sočutno in strokovno razlagala, zakaj je testiranje potrebno, zapletla se je v številne pogovore s starši, tudi s tistimi, ki so prepričani, da so njihovi sončki del velikega svetovnega eksperimenta in da učitelji na njih delajo medicinske teste, ravnateljem je razlagala vsebino odlokov, pojavljala pa se je tudi na domovih in pomagala staršem izpolnjevati dovoljenje za testiranje, videti jo je bilo celo v opozicijskih poslanskih pisarnah in na sedežu Sviza.

"Glejte, jaz bom svojega prvošolčka dal cepiti, samo da Simona izgine iz mojega življenja. V sredo sva z ženo legla k počitku, ko se je med naju zrinila ministrica in nama začela razlagati vsebino odloka, objavljenega v uradnem listu. Ne morem več," nam je pripovedoval oče malega Anžeta. "Pripravljena sem se odpovedati prepričanju, da je Bill Gates v mojega otroka vstavil čip," nam je dejala 39-letna Suzana, ki jo je Simona nagovorila med protestom pred osnovno šolo. In nadaljevala: "Samo da se ta njena vseprisotnost neha. Spremljala me je celo domov in mi razlagala pomen testiranja."

Državljani so nam prejšnji teden skoraj vsako uro pošiljali obvestila, do so nekje v državi videli ministrico. "Glejte, jaz nimam težav s testiranjem, cepljenjem in vsem ostalim, ampak frocu bom dal na glavo sedem mask, cepil ga bom sedemkrat in ga testiral na vsako uro, samo da Simona izgine iz našega življenja. Res je, prijazna je, ustrežljiva, sočutna in zaznavam njeno silno skrb za izobraževanje, a naj se neha prikazovati. Kar je preveč, je preveč!" je dejal 45-letni Gregor iz Murske Sobote. Podobno nam je skorajda istočasno razlagal tudi 56-letni ravnatelj iz Pirana, ki je ministrico v njenem celotnem mandatu videl le na olimpijskih igrah v Tokiu ali pa je z dvomesečno zamudo dobival navodila s šolskega ministrstva: "Zdaj že dve uri sedi v moji pisarni in mi želi pomagati. Potem se bo udeležila seje sveta staršev, da bi izrazila in poudarila skrb ministrstva za otroke."

In kaj je v ozadju te nenavadne zgodbe? Vse se je začelo z izjavo ministrice Simone Kustec v studiu javne televizije, da se "ne more klonirati", potem ko so nanjo leteli številni očitki - da se skriva, da šolskega sektorja ne nadzoruje več, da nima nobene besede v vladi in da je ob pretresih v šolstvu pravzaprav nikjer ni. Da bi lahko vendarle bila prisotna pri vseh in na številnih koncih Slovenije hkrati, so tako ministrici le dan po intervjuju za TV Slovenija na pomoč priskočili strokovnjaki z Instituta Jožef Stefan (IJS), ki so za trenutek tudi opustili svoje izračune o gibanju tokratnega vala koronavirusnih okužb. Čeprav je bila pred njimi izjemno zahtevna naloga - doslej so namreč klonirali osebo do največ 100 dodatnih kosov, medtem ko so bile pri Kustečevi potrebe veliko večje, saj je samo osnovnih šol v Sloveniji čez 800, da o srednjih šolah in fakultetah niti ne govorimo -, se niso predali. "Tako smo po naročilu vlade preventivno izdelali 7000 dodatnih kosov ministrice v podobi Marije Terezije, kar je po naših ocenah ta trenutek dovolj," nam je pojasnil Leon Cizelj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta