(TOTI LIST) Kdo je pravi domoljub, kaj sploh je domoljubje?

Ljubo Doma
25.10.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister za okolje in nekdanji minister za gospodarstvo Andrej Vizjak
Robert Balen

V uredništvu smo dolgo razmišljali, kaj je to domoljubje. Kdo je pravi domoljub, smo se spraševali, za kaj se zavzemajo domoljubi, kakšna so njihova stališča do domovine, ali jih lahko najdemo tudi v slovenski politiki, so se nizala vprašanja, na katera pa nismo imeli odgovorov. Odpravili smo se tudi v knjižnico, si izposodili številne knjige in slovarje, jim posvetili kar nekaj neprespanih noči, a brez uspeha. No, na koncu smo s pomočjo strokovnjakov, ki se ukvarjajo s sociološkimi, antropološkimi, politološkimi, zgodovinskimi, ekološkimi, ekonomskimi in drugimi vedami in za katere smo v prostorih našega uredništva organizirali tudi poseben znanstveni simpozij, pri čemer so nam pomagali kolegi iz državnega sveta, vendarle prišli do zaključka, da je pojem domoljubja v Sloveniji najlažje povezati z vladajočo demokratično stranko SDS, na trenutke pa tudi z njenimi najbližjimi partnericami NSi, SMC in Desusom. Konkretne izsledke poglobljene in večmesečne raziskave v nadaljevanju objavljamo v celoti, vprašanje, ali bodo naše ugotovitve upoštevali tudi jezikoslovci pri naslednjih izdajah slovarjev in leksikonov, pa smo poslali Znanstvenoraziskovalnemu centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Njihov odgovor bomo objavili, ko ga bomo prejeli.

Torej, kaj je to domoljubje, kdo je pravi domoljub?

Domoljub je minister za gospodarstvo, ki ne bi plačeval davkov svoji domovini in ki k temu napeljuje tudi druge državljane, še posebno tajkune, s katerimi si podreja državno gospodarstvo. Poleg tega s položaja moči zlorablja notranje informacije za nakupe delnic v državnih podjetjih.

Domoljub je premier, ki najprej pokliče evropsko trojko, da bi njegovi domovini odvzela suverenost, potem pa še delegacijo, s katero se pa ne upa soočiti.

Domoljub je minister za kulturo, ki v razvid ministrstva vpiše fašistično društvo, da bi si to lahko v prihodnje prislužilo tudi domovinska sredstva za svoje delovanje, med drugim poveličevanje Adolfa Hitlerja.

Domoljub je generalni direktor policije, ki pred množico miroljubnih in antifašističnih državljanov na protestu zaščiti fašistične provokatorje in nasilneže, pri tem pa policistom, ki so si upali narediti red, zagrozi z odpovedmi delovnega razmerja.

Za fotografijo smo zaprosili vladni urad za komuniciranje in nam jo je brez težav posredoval. 
Profimedia

Domoljub je poslanec, ki pred vse hujšimi posegi v naravo in vse pogostejšimi naravnimi nesrečami ne bi zaščitil svoje zelene domovine, ker v globalno segrevanje enostavno ne verjame. To je komunistična in Soroseva zarota, Zemlja je namreč ploščata.

Domoljub je minister ali poslanec, ki ne obvlada slovenskega jezika in se s položaja avtoritete tudi ne zmeni za opozorila šolanih ljudi, da je takšno početje sramotno za tako visokega predstavnika domovine. Zato svoja sporočila po družbenih omrežjih še naprej širi v sramotno pohabljeni slovenščini, pri tem pa ga seveda podpirajo domoljubni spletni uporabniki in mu ploskajo za pogum.

Domoljub je politik, ki zaničuje in uničuje državne oziroma javne ustanove, ki v njegovi domovini predstavljajo temelje demokratične ureditve. Da bi lahko državo vodil samovoljno kot v prejšnjem režimu, tak politik ne priznava sodišč, medijev in vseh drugih organov, ki bi lahko izvajali nadzor nad njegovim domoljubnim ravnanjem.

Domoljub je poslanec upokojenske stranke, ki ga položaj (upokojenih) sodržavljanov v domovini sploh ne zanima. Vselej glasuje tako, da ne razpade vladajoča koalicija in se zato ne razpišejo nove volitve, saj si le tako lahko zagotovi boljšo osnovo za izračun pokojnine. V njegovem življenju so zasebni, parcialni interesi vedno pred javnimi, zanj (medgeneracijska) solidarnost ne obstaja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta